Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Miliardár z Fiľakova

.matej Gašparovič .časopis .biznis príbeh

Po utrpení, ktoré počas vojny prežil ako židovský chlapec, emigroval a stal sa jedným z najbohatších mužov Austrálie. Frank Lowy je vo svete zrejme najznámejší podnikateľ, ktorý sa narodil na Slovensku.

.82-ročný Frank Lowy sa pred niekoľkými týždňami objavil vo Fiľakove, keď na mieste bývalej synagógy odhalil pamätník obetiam holokaustu. Vo svojom rodnom meste kedysi pomohol aj s rekonštrukciou cintorína.
Americký Forbes jeho majetok odhaduje na 5,3 miliardy dolárov. V roku 2008 ho austrálsky týždenník Business Review Weekly dokonca pasoval za najbohatšieho človeka tohto kontinentu. Jeho začiatky v 50. rokoch boli skromné. Na konci príbehu je však najväčší reťazec obchodných centier na svete Westfield Group.  

.desivá minulosť
Frank Lowy, pôvodným krstným menom František, sa narodil v roku 1930 vo Fiľakove do rodiny drobného židovského obchodníka. Do Austrálie prišiel bez peňazí v roku 1952 a začínal ako predavač sendvičov. V 80. rokoch už bol slávnym a bohatým obchodníkom, no mal za sebou desivý príbeh, ktorý dovtedy nepoznala ani jeho najbližšia rodina.
Lowy mal vtedy zdravotné problémy a chodil často k doktorovi, ktorý však nevedel identifikovať, čo mu je. „Doktor bol zo mňa chorý,“ povedal v roku 2010 pre Wall Street Journal. Postupne však zistili, že jeho ťažkosti nie sú fyzického, ale mentálneho pôvodu. Prenasledovala ho trauma z mladosti, o ktorej nikdy nehovoril. Svoj vnútorný svet oslobodil až potom, ako si doma usadil svoju ženu, troch synov a ich manželky a vyrozprával im desivý príbeh o nacistoch, žltej hviezde a zúfalej tužbe malého chlapca prežiť. „Nastalo hrobové ticho,“ opísal neskôr Frank tento okamih.
V roku 1942, keď mal Frank Lowy 12-rokov, jeho rodina odišla do Budapešti, kde žila vo veľkej biede. Dňa 20. marca 1944 sa jeho otec Hugo vybral z domu kúpiť lístky na vlak, pretože plánovali ďalší útek. Nikdy sa nevrátil. Čo sa s ním stalo, sa Frank Lowy dozvedel až o 50 rokov neskôr. „Keď vzali môjho otca, moje detstvo sa skončilo. Svoje dni som trávil hľadaním, ako zohnať jedlo a prežiť.“
Frankovu rodinu napokon zavreli do geta, jemu sa však podarilo ujsť. V Budapešti žil opustený a osamelý, dokonca musel žobrať. V roku 1946 sa cez Francúzsko a utečenecký tábor na Cypre dostal do Palestíny. V Izraeli sa rodina dala opäť dohromady. Pripojil sa k vojne za nezávislosť Izraela a počas bojov v Galilei bol vážne zranený.

.ako filmový scenár
V roku 1952 odišiel do Austrálie, kde začínal s nulovým kapitálom, no čoskoro spolu s ďalším maďarským prisťahovalcom otvorili obchod v Blacktowne, západnom predmestí Sydney, kde bývalo veľa európskych emigrantov. Krátko na to so spoločníkom založili firmu Westfield a otvorili malé nákupné centrum, čo bola v tom čase novinka. Lowy si všimol, že Austrálčania sú v nákupných zvykoch podobní Američanom a nechal sa inšpirovať ich štýlom nakupovania, ktorý preniesol k protinožcom. Spoločnosť Westfield budovala obchodné centrá, ktoré predávala investorom alebo ich prenajímala. V roku 1977 expandovali do USA a neskôr aj do Európy.
Americká divízia Westfieldu, ktorú vedie Lowyho najstarší syn Peter, dnes ovláda veľkú časť amerického trhu s malými supermarketmi. Za vyše tri miliardy dolárov získali kontrolu nad holandskou spoločnosťou Rodamco, ktorá vlastní obrovské obchodné centrá v Európe. V Miláne postavili gigantické nákupné stredisko a v Londýne nedávno otvorili v susedstve olympijského areálu najväčšie obchodné centrum v Európe za dve miliardy eur. Vo Veľkej Británii dnes Lowy buduje najväčšie kryté lyžiarske stredisko na svete.
Najväčší podnikateľský pád Frank zažil po teroristických útokoch 11. septembra 2001. Dva mesiace predtým si totiž spolu s newyorským stavebným podnikateľom Larrym Silversteinom prenajali komplex Svetového obchodného centra na 99 rokov. Lowy v ňom za 127-miliónov dolárov získal všetky obchodné plochy. Keďže poistená bola len ich časť, Lowy musel oželieť miliónové odpisy. Spočiatku sa angažoval v obnove centra, no po nezhodách s miestnymi inštitúciami a architektom od projektu odstúpil.
Mnoho z toho, čo si Lowy v mladosti zažil, sa odrazilo aj v jeho biznise. Je známy tým, že vždy ráta s nebezpečenstvom a venuje obsedantnú pozornosť detailom. „Nemusíte prežiť holokaust, aby ste cítili neistotu,“ povedal. „No podobná skúsenosť v takom mladom veku vás urobí paranoidnejším. A to s vami zostane po celý čas.“ Lowy napríklad nemôže sedieť chrbtom ku dverám. „Musím vidieť všetko pred sebou, aby som vedel, čo môžem očakávať.“
Od mája 2011 sa Frank Lowy vzdal výkonnej funkcie šéfa skupiny, dnes jeho firmu riadia synovia Peter a Steven, tretí syn David sa stará o rodinné investície. Napriek svojmu veku však Frank na dôchodok nemyslí. „To posledné, čo chcem robiť, je nerobiť nič. Stále musím byť produktívny.“

.pravda o otcovi
Frankov syn Peter počas obchodnej cesty v Los Angeles v roku 1991 náhodne spoznal muža, ktorý mal rovnaké priezvisko a ktorého otec Myer Lowy bol v Osvienčime, odkiaľ sa poznal s Frankovým otcom Hugom. Rodina sa tak konečne dozvedela pravdu o jeho osude. Hugo vraj 18-ročného Myera vzal pod krídla počas cesty do koncentračného tábora. Frank s manželkou na druhý deň leteli do Los Angeles, aby sa s mužom stretli. Dozvedeli sa, že Huga odviezli do Osvienčimu, kde mu vzali a spálili modlitebný šál a knihy. Následne ho brutálne zbili a zavraždili. Frank po tomto rozhovore odišiel do kúpeľne a dlhý čas odtiaľ nevyšiel.
Lowy je v Austrálii známym filantropom. Podporuje rôzne aktivity od boja s rakovinou, futbalových klubov až po politický think-tank. Zaplatil aj renováciu železničného vozňa, v ktorom počas vojny transportovali maďarských Židov. Vozeň je dnes súčasťou pamätníka v Osvienčime.  
V roku 2003 bol zvolený za šéfa Austrálskej futbalovej asociácie, aby zreformoval a prebudil domáci futbal. Lowy sprofesionalizoval domácu ligu, dostal Austráliu na majstrovstvá sveta a je neúnavným bojovníkom za usporiadanie svetového šampionátu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite