Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Grape to zvládol

.renat Khallo .časopis .kultúra

Štvrtý ročník piešťanského festivalu Grape je za nami. Niesol sa v znamení skvelých hudobných zážitkov, boja s vrtochmi počasia i v znamení vidieckych oblečkov, ako to počas tohto roku odporúčal dress code.

Hneď na úvod privítali ľudí na festivale starí známi z Chiki Liki Tu-a z Prešova, ale inak aj z Japonska a Chorvátska, ako to často uvádzajú na svojich vtipných vystúpeniach plných groove. Chiki Liki Tu-a na tohtoročnom Grape festivale vystúpili ako náhrada za Zónu A, ktorá sa z osobných príčin nemohla na piešťanské letisko dostaviť. Každopádne po vydarenom úvode v teplom a suchom počasí sa zdvihol prudký vietor a návštevníci i organizátori začali šípiť vodu. Kvôli nasledujúcej búrke sa muselo odložiť či dokonca zrušiť niekoľko vystúpení.

.v gumákoch a pršiplášťoch
Najväčším sklamaním bolo snáď zrušenie vystúpenia jedného z najkvalitnejších headlinerov festivalu, škótskych Joy Formidable. Márne sme dúfali v preloženie ich setu. Kapela musela odstúpiť z dôvodu nabitého koncertného programu. Na druhý deň ich totiž čakalo ďalšie vystúpenie v Británii.  Ľudí ukrytých v stanoch, stánkoch s občerstvením či len tak voľne sa prechádzajúcich a spievajúcich v daždi potešil ústup nepriaznivého počasia. Zábavu v zmenenom čase opäť rozprúdila veselá letná hudba „hippie“ pôsobiacich Crystal Fighters. Ľudia nadšene tancovali pred pódiom i na rozmiestených balíkoch slamy, symbolizujúcich tento čas, keď sa leto a prázdniny prehupli do druhej polovice. Ako na potvoru však opäť zaúradovala búrka a koncerty pokračovali až okolo dvanástej nočnej hodiny.
Návštevníci festivalu našťastie neboli ukrátení o vystúpenia ďalších „ťahúňov festivalu“, kapiel Nero a Dub FX. Kapela Nero, hrajúca hudbu dotýkajúcu sa stále populárneho štýlu dub step či drum n bass, zabavila tancachtivé publikum a rovnako tomu bolo i u talentovaného austrálčana Benjamina Stanforda. Pod názvom Dub FX vytvára veľmi pôsobivú hudobnú show, kde si je sám vlastnou kapelou. S využitím mašiniek, looperov, beatboxu a vlastného spevu predviedol užasnutým fanúšikom, že aj jeden človek môže tvoriť armádu. A bola to paľba. Ľudia v gumákoch a pršiplášťoch rôznych farieb a vzorov si tieto vystúpenia užili a vydržali do ďalšieho festivalového rána.

.surferi z New Yorku
Sobota už ponúkla festivalu prívetivejšie počasie a v tomto ohľade ho nijak nenarušila. Pri stanoch sa na šnúrach sušili rôzne časti oblečenia z predošlého večera, po areáli sa prechádzali síce trocha unavení, ale usmievajúci sa ľudia, pekné dievčatá s kvetmi vo vlasoch, muži so slamenými klobúkmi i bez nich. Proste celý ten festivalový mix v jednej mase sa preberal do nového dňa. Úvod patril folklórnemu vystúpeniu SĽUKu. Nasledovali Sounds like this Tomáša Slobodu so skvelým playlistom. V preplnenom stane odohrali svoj koncert Korben Dallas. Výbornú atmosféru bolo možné zažiť počas strhujúcich pražských Sunflower Caravan, „gitarovky“ bez gitary, na čele ktorých stojí talentovaný a virtuózne veľmi zdatný klávesák Andy Čermák. Podporený rytmikou (basa, bicie) obsluhuje krásne otlčené hammondky a rovnako nešetrené biele pianino s množstvom odrenín a rán utŕžených počas turné. Proste rock and roll ako sa patrí.
Jedno z najlepších vystúpení absolvovali žilinskí Swan Bride. Ľudia boli z ich vystúpenia nadšení a kapela ponúkla i ochutnávku z novej, zatiaľ nezaznamenanej tvorby. Húpavo sme sa cítili vo vetre fúkajúcom cez areál na koncerte mladých Citizens!. Gitarovka pomáhajúca si mašinkami a synťákmi je pre festival Grape typická. Hlas speváka mi evokoval hlas speváčky, nevedel som si spomenúť ktorej, ale po chvíli počúvania mi to došlo. Naozaj som počul Elisabeth Fraser z legendárnych Cocteau Twins. Bol to príjemný, aj keď nie príliš výrazný koncert. O niečo viac sa festivalové zvieratá rozohnili pri švédskych rockandrollových Royal Republic. Na The Big Pink som sa na Grape tešil asi najviac. Nesklamali ma, i keď tentokrát som si povedal, že na nahrávkach znejú hutnejšie a lepšie. Fanúšikov nostalgicky zasnených surferov z New Yorku, The Drums, ich koncert taktiež nenechal sklamaných a bez dobrého letného zážitku. Pomyselnú bodku za Grejpom „zadelil“ DJ Fresh. Veľké meno zo sveta tanečnej hudby. I po jeho vystúpení však zábava pokračovala do skorých ranných hodín.
Hlavný koncept festivalu Grape tvoria gitarové kapely, indie scéna, ale ponúkol i množstvo tanečnej, elektronickej i hip hopovej hudby, sprievodné akcie patriace k akciám tohto druhu. Napriek nepriazni, ktorú festivalu venovali meteorologické podmienky, sa festival vydaril a všetci sa bezpečne vrátili domov s hudobnými i nehudobnými zážitkami súvisiacimi so spoločenskými aktivitami v stanovom mestečku i na priľahlých plochách areálu. Grape to s nejakými chybičkami krásy ustál a do budúceho roku mu prajeme väčšie šťastie vzhľadom na nevyspytateľné počasie, šťastnú ruku pri oslovovaní umelcov a veľa spokojných fanúšikov hudby.

Autor je hudobným spolupracovníkom .týždňa
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite