Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Oh My God!

.časopis .kultúra

„Oh my God!” americky si povzdychla Serrana, keď som jej prezradil, že som v New Yorku prvýkrát. A politicky pomerne nekorektne pokračovala: „To musí byť zvláštne, prísť do New Yorku prvýkrát v tvojom veku.” Serrana má (odhadujem) 25 rokov, pochádza z New Mexika, no má tu babku, a preto sem od detstva chodí každé leto. Serrana je „Venue Director” na FringeNYC, najväčšom divadelnom festivale v Severnej Amerike. Má na starosti Kraine Theater, teda scénu, na ktorej hrá svoje festivalové predstavenia Divadlo Stoka.

O tom, ako sa sem Stoka dostala a prečo som tu s hercami Braňom Mosným a Petrom Tilajčíkom a s ich režisérom a osvetľovačom Blahom Uhlárom aj ja, napíšem v rozsiahlejšej reportáži, keď (a ak) sa z Ameriky vrátime.
Teraz zostanem pri tom Serraninom údive. Sedeli sme na schodoch pred divadlom počas premiérovej „show” Stoky. Bolo okolo deviatej večer, 4th Street aj 2nd Avenue, s ktorou sa pretína, boli plné ľudí, zo schodov Kraine Theater bolo voľným okom vidieť tri ďalšie divadelné scény, pred každou väčší či menší hlúčik ľudí. Serrana má pravdu: je to skutočne zvláštne prísť v zrelom veku do mesta, ktorého obrázky ste miliónkrát videli, o ktorom ste počuli množstvo príbehov, v ktorom sa dejú mnohé filmy a knihy, čo máte radi.
Hoci som v New Yorku už skoro týždeň, to očarenie neskorého prvého príchodu stále trvá. Lebo tie mrakodrapy sú ešte vyššie a majestátnejšie, než som očakával, Central Park je skutočným lesom a nie iba trochu väčšou Medickou záhradou. A ľudia majú skutočne všetky farby a fyziognómie na svete. A baptistický kostol v Harleme má najlepší gospelový zbor, aký som doteraz počul, a výbornú kapelu, ktorá hlbokým grúvom sprevádzala tiché a rockovými rífmi extatické pasáže múdrej kázne charizmatického kazateľa. A Brooklynský most je skutočne krásny a rebierka s hranolčekmi, ktoré po úspešnej premiére – o polnoci na 2nd Avenue – jeme, sú skutočne obrovské a chutné.
Prvýkrát v New Yorku. Oh my God!

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite