Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rudy G. vnútri vlka...

.gabriel A. Levický .new York .časopis .téma

(Predvolebná rozprávka pre dospelých)Vianočná tradícia v

(Predvolebná rozprávka pre dospelých)
Vianočná tradícia v USA je posadnutá divadelným usporiadaním rituálov od nákupnej horúčky cez svetlami vyzdobené domy a záhrady až po návštevy tisícky kostolov. Jaj, a ešte k tomu patrí každý rok aj tá hrozná hudba, koledy bičujúce zo všetkých strán. Hotovo. Niet úniku.

Jednou z najpopulárnejších postáv sviatkov, samozrejme, okrem Santa Klausa, je aj jeleň s červeným nosom, ktorý sa volá Rudolf. Hlavný šéf ostatných ťažných zvierat, ktoré otrocky vozia vo vzduchu pretučneného starca rozdávajúceho darčeky poslušným deťom. A čo s tými neposlušnými? Tie sa po čase stávajú politikmi a hýbateľmi skutočnosti.
Jedným z nich je aj náš Rudolf, Rudy Giuliani, bývalý právnik a starosta nášho mesta.

.všadeprítomný vodca
Rudy G. bol aj ostal kontroverznou postavou. Počas jeho panovania mal naozaj veľa starostí – ako očistiť mesto od kriminality, vozne vlakov 24-hodinového metra od grafiti malieb, ako rozdeliť rozpočet pre rôzne pažravé agentúry – od sociálnych služieb, policajných platov, až po verejné knižnice.
Jeho odporcovia ho obviňovali a stále obviňujú z rôznych činov. Ľavičiari a najmä anarchisti ho obvinili z prehnanej pedantnosti a drastického riešenia problémov, najmä s chudobnými, bezdomovcami a alternatívnym bývaním. Dokonca naňho zložili aj hanlivú pieseň Giuliani Über Alles – rockovú hillybilly, kde sa ustavične opakuje ten istý refrén G. Ü. A.
Potom prišiel 11. september 2001. Z viditeľného starostu mesta sa stal ešte viditeľnejší vodca. Rudy bol – ako sa zdalo – všade. Na tvári mal masku proti prachu a znečistenému vzduchu, okolo neho sa pohybovali jeho poradcovia a členovia polície a požiarnikov. Rudy sa stal rockovou hviezdou. Naozaj „über alles“. Správal sa ako líder, ktorý si cieľavedome a inštinktívne vytetúval svoj imidž do podvedomia širokej verejnosti.
Bolo to až také jasné, že niektoré denníky si „trúfli“ predvídať jeho prezidentské ambície. Rudy však nič nepotvrdzoval. Na tretí raz žezlo starostu putovalo do rúk ďalšieho Newyorčana, milionára M. Bloomberga a Rudy sa vrátil k svojej právnickej a poradenskej praxi, prednášal v mnohých metropolách o hrozbe terorizmu a ako mu zabrániť. Dostával medaily a čestné tituly, prijala ho aj anglická kráľovná a pasovala ho za rytiera. Rudy sa tiež nezabudol pochváliť, ako zatočil s Arafatom, ktorý navštívil New York v rámci zasadnutia OSN v roku 1995, keď ho vylúčil z pozvánky na oficiálnu večeru. Arafat bol pre Rudyho nie hlava štátu, ale hlavný terorista. Tento búrlivý kúsok zostal v pamäti Newyorčanov.


.v sieťkovaných pančuchách
Rudy G. bol aj jeden z mála politikov, ktorí sa verejne rozviedli a našli si inú partnerku (zvyčajne politicko-morálna samovražda). Rudy tiež posilňoval kozmopolitnú a hedonistickú povesť mesta, čo nikdy nespí a raz sa dokonca zjavil na verejnom plese preoblečený za ženu – sieťkované pančuchy, make-up a vysoké podpätky. Mal by sa z neho  poučiť Bill Clinton. Takto sa to robí!
S rovnakou chuťou, s akou vládol mestu ako je New York, sa Rudy pustil aj do predvolebného boja o najvyššie kreslo v krajine. Má určitú charizmu a spôsob vystupovania, čím si získava najmä republikánov, ale aj nerozhodných a rozčarovaných voličov. Patria k nemu aj populistické triky: napríklad pri jednej prednáške sa mu ozval mobil. Volala jeho nová priateľka. Rudy prerušil prednášku a pohovoril si s ňou, potom sa chladnokrvne vrátil k danej téme. Aj na to sa dobre pamätá, najmä pred fotoaparátmi a kamerami...
Okrem iných vecí sa Rudy môže pochváliť svojou históriou liberálneho postoja k otázkam interrupcií, homosexuálov či k téme, akou je prísna kontrola osobných zbraní. Rudy je samozrejme aj za prísnu kontrolu nelegálnej emigrácie, ako aj za legalizovanie pobytu imigrantov s pracovným povolením. Toto je v meste, akým je New York, veľmi citlivá téma, práve preto, že sa tu tradične nachádza obrovské množstvo legálnych a nelegálnych imigrantov – budúcich voličov.
Rudy G. sa preslávil aj iným kúskom. Prinútil neplatiacich diplomatov, ktorí dostávali pokuty buď za rýchlu jazdu, alebo parkovanie. Rudy to vyriešil tak, že im poslal varovanie, že ak nezaplatia právom uvalené pokuty, nedostanú registráciu a odtiahnu im autá. Tak sa dostal do priameho konfliktu s ministerstvom zahraničných vecí vo Washingtone, ktoré bolo k diplomatom zhovievavejšie. Hlavní vinníci boli z ruského konzulátu, ako aj z Číny a afrických krajín. Hrozba zabrala.
Rudy však narazil aj na prvú vážnu prekážku.

.aby som vás chránil...
New York si dobre pamätá, že vedľa Rudyho v kritických chvíľach teroristického útoku na Dvojičky stál Bernard Kerik, vtedajší policajný riaditeľ. A práve ten je dnes obviňovaný z údajného brania darov, úplatkov, zneužívania moci či falšovania daňových poplatkov. Vraj si dal prerobiť svoj dom od mafiánskej firmy. Nazhromaždilo sa toho toľko, že Kerika nedávno vyšetrovali, pustili ho na polmiliónovú kauciu a keď ho v januári 2008 postavia pred súd a uznajú vinným, môže dostať až 142 rokov väzenia a viacmiliónovú pokutu. Demokracia funguje váhavo. „Tvrďas“ Rudy sa zatiaľ tvári statočne a dištancuje sa od svojho bývalého kolegu, policajta.
Pred sebou máme ešte skoro celý volebný rok. I keď je Rudy bystrý „jeleň“ a vodca stáda, nikdy sa nevie, kde a kedy na neho bude číhať zlý vlk.
Potom sa môže stať, že sa voliči opýtajú: „A prečo máš také veľké uši a zuby?“ Zvnútra vlka asi Rudy odpovie: „ Aby som vás chránil...“

Autor je básnik, žije v New Yorku
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite