Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ron Paul v Bratislave

.lukáš Krivošík .časopis .téma

Hoci možno nevyhrá, republikán Ron Paul je najzaujímavejším fenoménom amerických primárok. Nielen spontánnymi nadšencami po celej Amerike, ale aj tým, že kvôli nemu sa stretávajú ľudia v

Hoci možno nevyhrá, republikán Ron Paul je najzaujímavejším fenoménom amerických primárok. Nielen spontánnymi nadšencami po celej Amerike, ale aj tým, že kvôli nemu sa stretávajú ľudia v kluboch priaznivcov po celom svete. Vrátane Bratislavy.

Jakub Jošt je študent práva a ekonómie, kým Michal Lehuta pôsobí ako analytik TREND Analysis. Je streda večer a obaja sa prvýkrát chystajú na stretnutie bratislavského Spolku priaznivcov Rona Paula. Kto by čakal nablýskané prostredie barokových palácov v historickom centre s oblekmi a kravatami, ostal by prekvapený. Podporovatelia amerického kongresmana sa stretávajú každý týždeň v neformálnom prostredí útulnej kaviarne Next Apache, ktorú založil 33-ročný Kanaďan Ben Pascoe. Podnik sa akoby symbolicky nachádza len kúsok od sídla slovenského prezidenta.
Pod žltými stenami s umeleckými fotografiami sedí asi pol tucta ľudí, Slovákov aj Američanov, zahĺbených do niekoľkých súbežných debát. Podnikom sa ozýva angličtina a zoznamovanie s novými ľuďmi prebieha hladko. Kým Jakuba sem priviedla zvedavosť, Michala zaujíma volebný sľub Rona Paula zrušiť FED (teda americkú centrálnu banku) a hľadať cestu k obnove zlatého štandardu. Už po chvíli ich prebiehajúce diskusie úplne pohltia. Dnes večer sa hovorí o všetko možnom: o Ronových šanciach v New Hampshire, druhej svetovej vojne, klasickom anglickom koncepte džentlmena, o slobodomurároch, o Venezuele, o ženách a ozdravných účinkoch tabaku. Nie veľmi politicky korektné debaty... Chvíľami sa zafajčenou miestnosťou ozýva hurónsky smiech, chvíľami diskutujú o serióznych  záležitostiach.

.novakovci
Srdcom i zakladateľom skupiny je Američan slovenského pôvodu Ben Novak. Charizmaticky pôsobiaci šesťdesiatnik, ktorý ako profesor právnej filozofie pôsobí na Slovensku už šesť rokov. Jeho brat, neokonzervatívny mysliteľ Michael Novak je prominentným zástancom vojny v Iraku, ktorú Ron Paul dôsledne odmieta ako jediný z kandidátov obidvoch hlavných amerických strán. Ben si svojho brata váži, no priznáva, že v názoroch na vojnu sa nezhodnú. Pravidelné stretávky priaznivcov Rona Paula vznikli z neformálnych mimoškolských sedení učiteľov a študentov City University v Petržalke. V júli na jednej stretávke (už nie pod hlavičkou školy) Ben jednoducho vyvesil tabuľu s nápisom „Ron Paul Meetup Group Europe“. Skupina začala diskutovať o postojoch a cieľoch tohto prezidentského kandidáta, pričom viacerí mladí Američania i Slováci (ktorí momentálne prevažujú) boli životným príbehom i agendou Rona Paula nadšení.

.protestný kandidát?
Čo podľa Bena Novaka mladých Američanov i Slovákov na Ronovi Paulovi fascinuje? „Jeho program má dve roviny. Jedna sa týka špecifických záležitostí, akými sú zrušenie centrálnej banky a dane z príjmu, sľúbené stiahnutie vojakov z Iraku či okresanie federálnej vlády. Potom je tu však hlbšie posolstvo o návrate späť k našim koreňom, späť k slobode a osobnej zodpovednosti. V USA to znamená návrat k ústave. Tu v Európe to znamená presný opak – neprijímať európsku ústavu a všetky tie nové pochybné agendy.“ Novak vidí paralely medzi centralizujúcimi snahami EÚ na jednej strane a ekonomickými zásahmi i zahraničnými vojenskými intervenciami americkej federálnej vlády na strane druhej. O nálepky sa nestará a priamo za libertariána sa nepovažuje ani on, ani väčšina jeho priateľov. Rovnako ako ostatní Američania v skupine berie Rona Paula ako istý druh káravého hlasu zo záhrobia. Reprezentuje pre nich starú americkú republiku, ako si ju predstavovali „Otcovia zakladatelia“. Predtým, než sa Spojené štáty stali globálnym impériom. „Návrat k Ústave“, ktorý hlása Ron Paul, nie je pre nich ničím iným ako výzvou Američanom, že sa majú vrátiť späť k stratenému veku nevinnosti a idealizmu.


Rudy Giuliani: magazín Time ho v roku 2001 vyhlásil za „osobnosť roka“. V 70. rokoch bol  priaznivec demokratov, neskôr prestúpil k republikánom, kde sa podobne ako Arnold Schwarzenegger radí k sociálne liberálnemu krídlu.

Hillary Clinton:
v rokoch 1993 až 2001 bola prvou dámou USA. Venovala sa zdravotnej reforme, neskôr sa stala demokratickou senátorkou za New York. Hlasovala za vojnu v Iraku, dnes je za stiahnutie vojsk.

Mitt Romney: je republikánsky guvernér za štát Massachusetts, kde sa mu podarilo znižovať dane aj výdavky štátu. Je príslušník mormónov, v tejto cirkvi, na ktorú Američania hľadia s podozrením, zastával aj pozíciu biskupa.

Barack Obama: syn Keňana a Američanky má medzi demokratmi najväčšiu šancu poraziť Hillary Clinton. Ako jeden z mála kongresmanov hlasoval proti začiatku vojny s Irakom. Jeho dve knihy sa stali bestsellermi.

Ron Paul: republikán z Texasu, ktorý kritizuje Georga Busha za vojnu v Iraku aj ekonomickú politiku. Navrhuje revolučné zmeny, ale aj pre jeho vek (72 rokov) sa vníma najmä ako oživenie kampane
.naša Amerika

Fascinovaný Paulom je aj 23-ročný Maroš Sokol, študent City University a marketingový manažér softvérovej spoločnosti. „Americkí účastníci týchto stretávok sú v podstate republikáni, ale majú veľké výhrady voči smeru, ktorým sa ich krajina uberá. Nie je to len o Iraku, ale o celkovej falošnosti a korupcii politiky, pričom necítia, že by Giuliani alebo Hillary priniesli skutočnú zmenu.“ S Benom Novakom sa stretával ešte v rámci starých filozofických stretnutí. Na Ronovi Paulovi ho priťahuje jeho (v politike taká zriedkavá) jednota myšlienok, slov i skutkov: „Nikdy nezahlasoval za zvýšenie daní a podporuje minimálny štát rovnako ako ja. Jednoducho mám po dlhom čase pocit, že ma nejaký politik reprezentuje, aj keď som Slovák a on Američan.“ Maroš si nemyslí, že stretávať sa na Slovensku k americkým prezidentským voľbám je strata času: „Ronovo posolstvo je univerzálne a jeho úspech by mohol podnietiť zmeny aj v Európe.“           
Podobne to vidí aj 27-ročný úradník Matej Švec. Páči sa mu, že Ron Paul chce rozbiť nečistú alianciu medzi veľkým biznisom a veľkou vládou. Fascinuje ho aj uchopenie tohto fenoménu americkými médiami. Kým decentralizovaný internet je plný spontánnej podpory pre Rona Paula, veľké americké televízie a noviny sa ho najskôr snažili ignorovať a Matej má dojem, že postupne nastáva fáza snáh o jeho kompromitáciu. Podobne ako ostatní, zmysel týchto schôdzok vidí nielen v diskusiách o amerických voľbách, ale aj v stretávaní sa so zaujímavými a intelektuálne stimulujúcimi ľuďmi.

.v mene Rona za Európu
Podobné stretávky priaznivcov Rona Paula, ako v Bratislave, sa konajú v 21 krajinách sveta. Ben Novak tvrdí, že ak aj jeho favorit nevyhrá voľby, spustil po celom svete niečo, čo tu pretrvá roky. A Bratislava je podľa neho v ohnisku tohto hnutia, aj keď väčšina stretávok sa deje v západnej Európe. „Črtajú sa nám kontakty v Prahe a Varšave, zajtra cestujeme do Viedne a dúfam, že získame kontakt aj v Maďarsku,“ hovorí Novak. Šestnásteho decembra pri príležitosti výročia bostonského pitia čaju (jednej z udalostí, ktoré spustili americkú vojnu za nezávislosť) je plánovaná takzvaná Strasbourg Tea Party. Teda protestné zhromaždenie priaznivcov Rona Paula (prirodzene tvrdých euroskeptikov) z celej Európy pred budovou Európskeho parlamentu.
Európsky rozmer dodáva bratislavským večerom prítomnosť softvérového vývojára z Viedne, Johannesa Meinhoffera. Tento 37-ročný Rakúšan je dnes večer na stretnutí tretíkrát a každý týždeň neváha do Bratislavy dochádzať vlakom. K Ronovi Paulovi sa dostal jednak prostredníctvom svojho záujmu o americké prezidentské voľby, jednak prostredníctvom svojej práce. Všimol si jeho mimoriadne zastúpenie na internete a sám sa začal obzerať po stretávkach s rovnako orientovanými ľuďmi. Vo Viedni takéto možnosti zatiaľ nemá, čo si on sám vysvetľuje socialistickým nastavením Rakúšanov a skutočnosťou, že tradícia rakúskej školy ekonómie, z ktorej Ron Paul čerpá, bola v tejto krajine prerušená druhou svetovou vojnou. Meinhoffera preto fascinuje, aké odlišné je rozloženie politických názorov v krajinách, ktoré kedysi ležali za železnou oponou...
Je jedna hodina po polnoci a celá skupina sa pomaly poberá domov. Účastníci odchádzajú ako každý týždeň do vyľudnených ulíc nočnej Bratislavy. Ako sa páčilo dnešným nováčikom? Jakub Jošt je spokojný a plánuje prísť aj nabudúce. Michal Lehuta zatiaľ nevie, očakával totiž akademickejšie ladenú diskusiu. Avšak do republikánskych primárok ešte zostáva nejaká tá streda. A účastníci toho majú popreberať ešte toľko...     

Autor je šéfredaktor www.prave-spektrum.sk
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite