Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V osade skôr vidím výsledky

.jozef Majchrák .časopis .reportáž

Rozhovor s bývalým splnomocnencom vlády pre rómske komunity Miroslavom Pollákom, ktorý sa dnes venuje projektom v Bystranoch.

.baví vás práca v Bystranoch viac ako keď ste boli splnomocnencom vlády?
Tam to bolo o inom, tu je to o inom. V osade skôr vidím výsledky. V úrade boli samé formálne prekážky. A najväčšie starosti som mal s ministerskými úradníkmi, s členmi vlády.

.ako hodnotíte to, čo robí v tejto oblasti Ficova vláda? Čo si myslíte o rómskej reforme?
Viem sa vyjadriť iba o tom, čo existuje. A neexistuje rómska reforma, iba desať čudných téz.

.existuje napríklad návrh postupného vyrovnania pozemkov.
Nie je taký návrh. To je tak, ako s návrhom školskej reformy, ktorú prezentovali na tlačovke. Pričom ešte v ten deň ráno nič nebolo. A dve hodiny pred tlačovkou dostal jeden zamestnanec úradu za úlohu niečo napísať. Tak rýchlo napísal nejaké body, tlačovka sa kvôli tomu zdržala. A potom vystúpil minister so splnomocnencom, aby slávnostne oznámili, že po dlhých mesiacoch práce odborníkov predkladajú školskú časť reformy.

.aby sme boli spravodliví, samotná premiérka za vašich čias hovorila, že si dokáže predstaviť lepšie fungovanie úradu splnomocnenca.
Premiérka Radičová mi na prvom stretnutí povedala, že na toto nebude mať čas a je to jej deviata alebo neviemkoľká priorita. Koalícia míňala všetku energiu na to, aby vôbec vydržala. Vnútorne tam už nebolo síl na rómsku agendu. Čo sa podarilo, sú akčné plány a drobnosti typu knižky.

.mohlo sa za vašej éry urobiť viac?
Isteže. Prišiel som však na úrad, kde sa zamestnanci medzi sebou súdili, kde boli finančné kontroly, audity. Hasil som havárie jednu za druhou. Robil som od rána do jedenástej v noci.  Raz som na pracovnom stretnutí prestal vnímať a zrazu som sa totálne dehydrovaný prebral v nemocnici.

.častá výhrada bola, že úrad splnomocnenca je iba alibistická inštitúcia pre politikov, ktorí naňho prenesú zodpovednosť, hoci nemá právomoci. Čo si o tom myslíte?
Je to tak. Premiérka ma volala vtedy, keď niečo „horelo“. V Košiciach sa niečo na Luníku zbúralo, nabehli tam médiá, dával som sťažnosť na primátora Rašiho a ona mi vraví, že to treba zmierniť, aby nebol problém. Úrad bol dosť využívaný na to, aby kryl vládnu moc, aby jej dal možnosť pokojne robiť a aby nemala s rómskou témou problémy. Celé to bolo kupovanie si sociálneho zmieru s veľkou skupinou ľudí z osád.

.aké kompetencie by mal mať úrad splnomocnenca, aby dokázal efektívne fungovať?
Ideálne by bolo, keby nemusel byť vôbec. Lebo takto sa všetko naň hádže. Smeruje to k tomu, že bude ministerstvo pre Rómov. Hrozí, že v tom prípade všetky ostatné ministerstvá už s tým nebudú chcieť mať nič spoločné. Také ministerstvo by sa stalo „minivládou“ pre Rómov. So všetkým. S kultúrou, so zdravotníctvom, so školstvom a podobne. V takom prípade môže niekto začať byť dôsledný a žiadať vyčleniť pre Rómov na Slovensku časť územia.

.hovoríte o územnej autonómii pre Rómov?
Pozor, ja to nepresadzujem, len logicky uvažujem. Už teraz sú doliny, osady, do ktorých poštár nechodí, lebo sa bojí. A štát ich prestáva mať pod kontrolou. Neviem, či si štát môže niečo také dovoliť. Keď prešla moja stratégia vo vláde, na tlačovej konferencii som povedal, že teraz je to ešte o ľudských právach a o integrácii Rómov. Keď sa však desať rokov nebude nič robiť, tak nasledujúca stratégia môže byť o bezpečnosti štátu a územnej celistvosti Slovenska. Anna Belousovová vtedy na mňa podala sťažnosť za šírenie poplašnej správy.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite