Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Verejné priestory patria ľuďom

.dominika Belanská .zuzana Žúžiová .časopis .architektúra

Kamenným námestím denne prejdú tisíce ľudí. Exkluzívna poloha v dotyku s historickým jadrom by z neho mala robiť atraktívne miesto. Ale opak je pravda a cenná lokalita už desaťročia pustne. Iniciatíva Námestie pre ľudí sa pokúša zvrátiť úpadok námestia a pritiahnuť pozornosť ľudí k otázkam kvality verejného priestoru.

V tieni stromu sedí na stoličkách skupina ľudí. Na stoloch ríbezľový koláč, citronáda a káva. Vedľa si prisadne dedo s vnúčatami, z farebného papiera vyrábajú panáčikov a zvieratká. Hodiny na stene Tesca odbíjajú celú hodinu, známa melódia zvonkohry sa rozlieha po námestí. Na chvíľu stíchli herci z Dunajky, ktorí do milého divadielka zapojili aj deti. Pred pódiom posedávajú aj rodičia, tínedžeri, staršie dámy a páni, pristavujú sa okoloidúci. Zo strechy Tesca máva skupina ľudí – dostali sa tam počas komentovanej prehliadky. Zvukári vylaďujú posledné detaily pred večernými koncertami, kapela ladí nástroje. Niektorí polievajú rastliny v kvetináčoch, ktoré si pred časom osvojili, aby námestie zakvitlo...
To nie je rozprávka, ale skutočnosť. Ak sa na námestí zastavíte počas dní, keď sa mu venuje iniciatíva Námestie pre ľudí, zažijete námestie inak. A sami môžete pomôcť premeniť tento zanedbaný priestor.
Občianska iniciatíva Námestie pre ľudí vznikla v roku 2012. Skupina architektov, študentov a dobrovoľníkov sa rozhodla investovať energiu a čas do zlepšenia situácie na Kamennom námestí. Najskôr iniciovali sériu verejných diskusií o jeho budúcnosti. V septembri minulého roka zorganizovali Deň pre námestie. „Rôznymi metódami sme zisťovali, čo si ľudia o námestí myslia a spoločne s nimi sme plánovali jeho možnú budúcu podobu. Niektorí návštevníci realizovali svoju víziu námestia prostredníctvom priestorového modelu, svoje emócie vpísali do mapy, zapájali sa do diskusií, iných sme vtiahli pomocou rozhovoru alebo ankety,” opisuje priebeh zatiaľ najväčšieho verejného plánovacieho podujatia v Bratislave Zora Pauliniová, iniciátorka myšlienky. „Plánovanie prinieslo stovky podnetov a nápadov obyvateľov, ako námestie využívať a rozvíjať. Odzneli jasné posolstvá: Chceme tu menej asfaltu, viac zelene, lavičky, mobiliár, herné prvky. Chceme tu kultúru a programové aktivity, chceme, aby sa námestie stalo miestom, kam radi prídeme a pobudneme... Chceme sa tu cítiť voľne a tráviť čas v tieni stromov aj bez toho, aby sme si museli kúpiť kávu... Nechceme, aby námestie zastavali.“
V tomto roku iniciatíva nadviazala na podnety obyvateľov sériou podujatí pod názvom Leto s námestím. „V spolupráci s miestnou komunitou, mestom a ďalšími partnermi realizujeme jednoduché priestorové zmeny a zaujímavé aktivity, ktoré majú námestie priblížiť predstavám ľudí. Postupne odhaľujeme skrytý potenciál tohto námestia ako miesta, ktoré má zmysel navštíviť, tráviť na ňom čas a viac sa o ňom dozvedieť,” približuje ďalší postup iniciatívy jej koordinátorka Viera Kiseľová. „V máji sme vyzvali obyvateľov z okolia námestia, aby si ,adoptovali’ opustené betónové kvetináče. Spolu s nimi a so združením ID Space Team sme vysadili viac ako tisíc sadeníc. Ľudia sa o kvety naďalej starajú, polievajú ich a tak prispievajú k viditeľnej zmene vzhľadu námestia.” Kamenné námestie ožíva vďaka mnohým verejným podujatiam: „Návštevníci všetkých generácií majú možnosť spoznať architektúru námestia prostredníctvom komentovaných prehliadok, zabaviť sa na koncertoch, divadelných a tanečných predstaveniach, zapojiť sa do tvorivých dielní, alebo jednoducho relaxovať na pravidelných piknikoch. Počas podujatí si môžu posedieť na stoličkách, umelom trávniku a pohodlných vakoch. O niekoľko týždňov pribudne na námestí aj prvá lavička, na ktorú sme zorganizovali verejnú zbierku.”
Program a zmeny na námestí naplánovali až do konca septembra 2013. V auguste sa uskutočnia ďalšie hravé dielne a predstavenia pre deti, koncerty, večerné premietania filmov, literárna čítačka a tanečný workshop, v septembri napríklad trhy a susedský festival.
Postoj iniciatívy k ďalšiemu vývoju kľúčového verejného priestoru v Bratislave približuje Katarína Šimončičová ml., koordinátorka iniciatívy: „Už teraz vidíme pozitívne reakcie ľudí na zmeny na námestí. Jeho potenciál však treba naďalej rozvíjať. Budúca celková revitalizácia námestia bude nutná, rovnako však aj zodpovedný prístup k architektonickému dedičstvu okolitých stavieb. Za kľúčové považujeme pokračovať v zapájaní verejnosti a nezávislých odborníkov do rozhodovania o ďalšom rozvoji Kamenného námestia.”
Všetko o iniciatíve Námestie pre ľudí nájdete na namestiepreludi.sk.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite