Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Piráti z texaskej púšte

.peter Bálik .časopis .film

Nestáva sa často, aby upútavka na film bežala už trištvrte roka pred jeho premiérou. Hollywodsky film The Lone Ranger mal všetky predpoklady, aby sa stal v tomto lete kasovým trhákom. Jednu z hlavných úloh si zahral Johnny Depp, na režisérsku stoličku si sadol Gore Verbinski, čiže dvojica, ktorá stojí za megaúspešnými Pirátmi z Karibiku. Lenže ich The Lone Ranger sa napriek všetkým predpovediam blockbusterom nestal.

Rozpočet sa vyšplhal do výšky 225 miliónov dolárov, no film doteraz zarobil na tržbách len 164 miliónov. Toto číslo určite ešte porastie, keď  na jeseňe vyjde na DVD, ale už teraz možno film The Lone Ranger vyhlásiť za jeden z veľkých prepadákov roka.
Prečo? Pretože dobrodružná komédia Lone Ranger je bohužiaľ nie celkom podarenou recykláciou Pirátov z Karibiku. Remake pôvodného filmu z roku 1956 sa stal obeťou starého hollywoodského mechanizmu na výrobu peňazí. Keď filmová spoločnosť zaznamená obrovský úspech, vytvorí matricu, podľa ktorej vyrába nové a nové filmy, pokiaľ sa téma úplne nevyčerpá. Potom ju odhodí a nájde si novú.
Osamelý jazdec je príbehom indiánskeho solitéra Tonta  (Johnny Depp) a kovboja Johnny Reida (Armie Hammerra), ktorých spojí bláznivý osud. Tonto a Johnny sa rozhodnú zobrať spravodlivosť do svojich rúk. Ich protivníkmi sú banda lupičov a vrahov, terorizujúcich mestečko Colty, no po čase zistia, že musia čeliť oveľa väčšiemu nebezpečenstvu, než si najprv mysleli. V hre je zápas o ovládnutie železnice, ktorá má spojiť východné a západné pobrežie USA.
The Lone Ranger je western, no od prvých zámerov je jasné, že tvorcovia vymenili kulisy karibského mora za texaskú púšť. Deppov Tonto je kreáciou postavy kapitána Jacka Sparrowa, ktorú si Johnny vytvoril aj na základe pozorovania svojho kamaráta Keitha Richardsa z The Rolling Stones. Aj jeho indián je pošuk, ktorý sa správa, akoby mal úpal. Tonto sa od Sparrowa odlišuje tým, že nemá na hlave kapitánsky klobúk, ale mŕtveho havrana. Podobne ako v Pirátoch z Karibiku,  aj v Osamelom jazdcovi ovládne celé plátno  napriek tomu, že nie je jedinou hlavnou postavou. Ale niečo mu chýba. Rozdiel možno badať v tom, ako Deppa režíruje Tim Burton, ktorý ho v minulosti obsadil do filmov ako Alica v krajine zázrakov, Sleepy Hollow alebo Ed Wood, kde sa Depp pod jeho vedením mení na blázna vo svojej čírej kráse. Chvála bláznovstva, povedal by klasik.
Johnny začínsll ako tínedžerská hviezda, ale keď dostal úlohu dnes už kultovej hororovej rozprávke Strihoruký Edward, zistil, že ako herec má naviac než hrať zamilovaných tínejdžerov. Deppa začali režiséri obsadzovať do úloh bizarných exentrických postavičiek s tým zápalom a oduševnením, že si filmoví fanúšikovia museli zamilovať. Komerčný vrchol zaznamenal v Pirátoch z Karibiku, ale z hľadiska jeho filmografie je postava Jack Sparrowa, ktorú keď si porovnáme s nešikovným režisérom Edom Woodom, exentrickým čokoládovým továrnikom Willym Wonkom alebo aj kresleným kovbojom-chameleónom Rangom, asi najmenej zaujímavá. Možno preto, že je akýmsi mixom všetkých jeho predošlých postáv.
Keď hrá Tonta, aj keď aj jeho indián má svoje momenty, hlavne keď rozohráva hru s “hovoriacim” koňom, vyzerá, že ako herec tu už nadsluhuje. Osamelý jazdec  mal byť stávkou na istotu. Postavu maskovaného kovboja a jeho indiánskeho kamaráta poznalo americké publikum zo starých filmov a komiksov. Napriek bombastickým efektom, hereckému obsadeniu a prekvapivým zvratom film nudí. Jeden z hlavných dôvodov je jeho dvaapolhodinová dĺžka, ale ani to nie je jeho najväčší problém. Keď westernu chýba napätie a keď divák aspoň v kine na chvílu neuverí westernovej hre pištoľníkov „kto z koho“, tak mu nepomôže ani bláznivý Johnny Depp.

The Lone Ranger (2013, USA), réžia: Gore Verbinski, hrajú: Johnny Depp, Amrie Hammer, Tom Wilkinson, Helena Bonham Carter a ďalší...

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite