Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pravica má robiť to, čo ja

.jozef Majchrák .martin Hanus .časopis .rozhovor

Hoci bol ešte pred pár rokmi považovaný za odpísaného, vrátil sa na scénu a patrí medzi najviditeľnejších politikov SDKÚ. Ešte pred rokom podporoval Luciu Žitňanskú, dnes ju otvorene kritizuje. Poslanec a kandidát na župana v Banskobystrickom kraji Ľudovít Kaník.

.v októbri 2005 ste museli po zásahu Mikuláša Dzurindu opustiť ministerské kreslo a už ste ani nekandidovali do parlamentu. V roku 2010 ste sa senzačne prekrúžkovali do parlamentu, a teraz, keď je Dzurinda na okraji, ste jedným z najviditeľnejších ľudí v SDKÚ. Cítite zadosťučinenie?
Cítil som ho vtedy, keď som sa prekrúžkoval z absolútne nevoliteľného miesta. Potvrdilo sa to, čo som si vždy myslel.

.teda, že vaši voliči vás nevnímajú ako „sociálneho netvora“?
To, čo tvrdili moji oponenti o mne ako ministrovi práce a sociálnych vecí a o mojom vzťahu k ľuďom, sa ukázalo ako nepravda. Škoda, že som nekandidoval už v roku 2006, pretože sme mohli mať viac hlasov. Vtedy však zaúradovali intrigy.

.aké?
Nechcem sa k tomu vracať. Tí, o ktorých ide, to vedia.

.aký máte dnes vzťah s Dzurindom?
Normálny, kolegiálny.

.v roku 2005, keď vás nahradila Iveta Radičová, ste sa stali obeťou snahy SDKÚ vylepšovať si tvrdý pravicový imidž. Čo si o tom spätne myslíte?
Takéto prepriahania sa v politike pred voľbami dejú bežne. Robil sa priestor pre Ivetu Radičovú a keby som bol vtedy v pozícii premiéra, uvažoval by som podobne.

.týždeň pred odchodom z postu ministra ste boli na stretnutí s predstaviteľmi mimovládok, kde vás kritizovala Iveta Radičová. Vy ste ju vtedy vyzvali, nech to zoberie po vás. To ste už vedeli, čo sa chystá?
Stopercentne som to nevedel, ale človek niektoré veci cíti. Zároveň som nomináciu Ivety Radičovej považoval za dobrú voľbu. Chybou celej pravice však bolo to, že namiesto toho, aby čelila nepravdivej rétorike Fica o šírení chudoby, pretože tá rétorika odporovala faktom, my sme jej podľahli a tvárili sme sa, že už budeme sociálnejší. V takto nastavenej diskusii sme už nemohli vyhrať.

.oficiálnou zámienku vášho odchodu bolo zverejnenie informácie, že firma, v ktorej boli vaša manželka a váš brat, žiadala o dotáciu z eurofondov. Nebolo to neslušné?
Nevidel som na tom nič pochybné. Oni len legálne a transparentne požiadali o grant z európskych prostriedkov, a to na ministerstve, na ktorom som nemal žiadny vplyv. Nijako som za to neloboval, čoho dôkazom je aj to, že tento grant nedostala. Napokon, celá vec sa objavila v médiách až po zamietavom rozhodnutí o grante. To jasne potvrdzuje to, že nič nebolo vybavované.  

.neprišlo vám, ako liberálnemu pravicovému politikovi, zvláštne žiadať na podnikanie peniaze od štátu?
Môžeme sa pustiť aj do tejto témy, ale tie európske dotácie existujú a každý môže o ne požiadať. Čo s tým?

.otázka je, či má o ne žiadať firma, prepojená s vysokým politikom, u ktorého vždy bude podozrenie, že má páky ovplyvniť rozhodovanie vo svoj prospech.
Ale áno. Je pravda, že to vtedy bola politická chyba. Naivne som si myslel, že keď to bude transparentné, bude sa dať zdokumentovať, že k žiadnemu klientelizmu nedošlo. Precenil som rozlišovacie schopnosti publika a podcenil politickú zneužiteľnosť takejto situácie.

.na niekoľko rokov ste potom zmizli z politickej scény, objavili ste sa však v reality šou Celebrity camp. Prečo ste sa na to dali, nebolo to nedôstojné? Nechceli ste, aby sa na vás zabudlo?
Bolo pre mňa výzvou vyskúšať si, ako zvládnem fungovanie v ťažkých podmienkach. Ponuku som dostal, keď som bol tesne po demisii. Tiež som si v inom televíznom programe vyskúšal ako sa žije bezdomovcovi. A prečo nedôstojné? Keď pohŕdate ľuďmi, tak sa vám môže zdať pod vašou úroveň jesť z jednej misky napríklad s Ibrahimom Maigom, pre mňa to však bola prirodzená vec a súťaž v extrémnych podmienkach tiež zaujímavá skúsenosť.

.z jednej misky s Maigom si môžete zajesť aj mimo kamier. Nebol to však vtedy z vašej strany len marketingový trik, ako sa zapísať do vedomia ľudí inak než s visačkou sociálneho netvora?
Vôbec nie. Ja mám rád prekonávanie hraníc. Bola to pre mňa podobná ponuka, ako keby ma niekto zavolal na výstup na Mont Everest. Navyše som sa tam o sebe aj ľuďoch veľa dozvedel.

.čo napríklad?
To, že sa nemusím pretvarovať. Že sa nesprávam inak v Bratislave a inak na pustom ostrove . Zaujímavé tiež bolo, ako ľudia, ktorí roky nosia na tvári nejakú masku a hrajú istú rolu, v extrémnejšej situácii odhalia pravú povahu a vlastnosti. Pre veľa ľudí to nevyznie pozitívne.

.teraz ste si vytýčili nový politický  Mont Everest, keď kandidujete na župana v Banskobystrickom kraji. Lenže to nie je práve kraj naklonený SDKÚ, váš kandidát tu už trikrát prehral. Nejdete do vopred prehratej bitky?
Verím v úspech. Ten kraj dvanásť rokov viedli ľavicoví župani a dvanásť rokov ide dolu vodou. V rámci Slovenska je vo všetkých ekonomických ukazovateľoch na chvoste. Je síce pravda, že sme tu trikrát prehrali, ale nikdy to nebola dramatická prehra. Nie je to celkom tak, ako sa niekedy javí z Bratislavy, že je to červený kraj, je to tu pestrejšie. Pravica tu teda môže zvíťaziť.

.čo je to mentálne za kraj?
Je to také zmenšené Slovensko. Je tu bohatý sever, chudobný juh, zastúpenie maďarskej menšiny, početná rómska komunita. Veľké priemyselné mestá sú skôr na severe kraja, juh je menej industrializovaný. Podobne je to aj s politickým rozložením. Keď na Slovensku mohla vzniknúť stredopravá vláda, tak je to možné aj v tomto kraji. Ja dokonca verím, že ak Slovensko mohlo byť stredoeurópskym tigrom, tak Banskobystrický kraj môže byť slovenským tigrom.

.to je pekné heslo do kampane. Ale ako k tomu môže prispieť župan?
Veľmi výrazne. Jedná línia je, že bude vytvárať dobré podmienky na podnikanie. To znamené pripravovať územie pre investície a starať sa o to, aby tam bola kvalifikovaná pracovná sila. Ako župan by som okamžite zhromaždil okolo seba kvalitný tím, ktorý by nerobil nič iné, len hľadal po svete záujemcov o investovanie. Druhá línia je v parlamente. Župan môže byť aj zo zlata, ale ak budeme mať katastrofálnu hospodársku politiku, tak nespraví nič. Preto je dôležité robiť v parlamente všetko pre zlepšenie podnikateľského prostredia a zavedenie motivačného sociálneho systému.

.ste opozičný poslanec, takže reálne nič neovplyvníte...
To, že sme dnes v opozícii, nie je trvalý stav. O Banskobystrickom kraji sa však určite nerozhoduje v Bruseli. Sedieť v Európskom parlamente (súčasný banskobystrický župan Vladimír Maňka je europoslancom – pozn. red.) je pre tento kraj nulová pridaná hodnota.

.hendikepom vo vzťahu k investíciám je najmä zlá cestná infraštruktúra na juhu kraja. To však ako župan nebudete mať v rukách.
Aktívny župan musí vedieť vytvárať tlak aj na vládu, aby sa veci zlepšovali.

.v ktorom kúte kraja musíte zvlášť zabojovať, aby ste dopadli lepšie než vaši pravicoví predchodcovia?
Všade, ale keďže tento kraj je najvidieckejším krajom na Slovensku, rozhodne vidiek. A práve na ten pravicoví politici akoby zabudli a bola to chyba. Zmena tohto prístupu je kľúčom k úspechu na celoslovenskej úrovni.

.v tomto kraji sú však tradičné bašty HZDS a teraz Smeru ako Horehronie, teda regióny, ktoré sú mentálne nastavené inak. Dá sa toto hlboké mentálne podhubie vôbec zmeniť?
Keby som tomu neveril, tak tu teraz nesedíme. Aj odozva od ľudí mi to potvrdzuje. Len tam treba chodiť a zaujímať sa o ľudí.

.čo vám ľudia označujú ako najväčší problém?
Nezamestnanosť.

.a čo im sľubujete, že s tým urobíte?
Už som to povedal, urobím maximum pre to, aby sa zlepšili podmienky pre príchod nových investorov. Určite im nesľubujem, že ak ma zvolia, tak im v dedine postavím fabriku. To, čo zo strany župy doteraz najviac chýbalo, bola aktivita.

.ale nie je skutočný problém aj v tom, že menej aktívni sú tiež obyvatelia niektorých regiónov?
To závisí aj od vonkajších podmienok. Ja pochádzam z Hnúšte v okrese Rimavská Sobota. Odišiel som odtiaľ, keď som mal dvadsaťštyri rokov a odvtedy žijem v Banskej Štiavnici. Vnímam ten veľký rozdiel medzi Rimavskou Sobotou mojej mladosti a súčasnosťou. Z tohto okresu odchádzajú mladí a vzdelaní ľudia a zostávajú tam už iba ľudia, ktorí nemajú kam odísť. Rastie tam počet tých, ktorí žijú iba zo sociálnych dávok. Keď sa nič nezmení, tak niektoré územia stratíme duchovne aj reálne. Zdegradujú a keď tam aj príde investor, tak nebude mať koho zamestnať. Nenájde tam kvalifikovanú pracovnú silu, ani ľudí ochotných vôbec pracovať, pretože sociálny systém im vytvára také podmienky, že sa im to neoplatí.

.prečo ste sa na podpore vašej kandidatúry nedohodli s KDH?
Dobrá otázka, ale na KDH. Nie my sme sa nedohodli s KDH, ale KDH sa dohodlo so Smerom. Krajskí funkcionári tejto strany to vyhodnotili tak, že najistejším výťahom k benefitom na župe bude dohoda so Smerom. Niekoľkokrát sme rokovali, ale bolo to márne. Kandidátom KDH na župana je podpredseda Smeru Vladimír Maňka.

.dnes sa pravica začína deliť na starú a novú, čo ohrozuje SDKÚ, ktorá sa zrazu stáva „starou“. Nemáte z toho obavu?
Ja som na nové strany nikdy veľmi neveril.

.každá strana bola raz nová. Aj SDKÚ.
SDKÚ je po zlúčení s DS právnou nástupkyňou tejto strany a môže si tak ako dátum svojho narodenia pokojne uvádzať rok 1946. (Smiech). Ale vážne. Týmto novým projektom neverím, ale rozumiem volaniu po novom štýle politiky. Pretože sa urobili mnohé chyby.

.ako by mal ten nový štýl vyzerať?
Tak, ako sa to snažím robiť vo svojej kampani na župana. Musíme chodiť medzi ľudí, hovoriť s nimi a snažiť sa pochopiť ich problémy. A potom prichádzať s konkrétnymi riešeniami. Nemôžeme byť salónnymi intelektuálmi.

.ani Dzurinda nebol salónny intelektuál.
To určite nie. Ale nie všetci v strane boli podobne ľudové typy.

.toto je aj rétorika Pavla Freša. Prečo ste potom minulý rok na kongrese strany podporovali Luciu Žitňanskú za šéfku SDKÚ?
V danej chvíli som si myslel, že Lucia Žitňanská by bola lepšia voľba, ale otvorene hovorím, že som sa asi mýlil.

.prečo?
Na to, aby bol niekto dobrým predsedom, treba väčšiu flexibilitu a menšiu uzavretosť v odbornom a intelektuálnom priestore.

.ale veď to ste o Žitňanskej vedeli aj predtým. Nebol vtedy za vašou podporou nejaký politický obchod?
Určite nie. Podporil som síce Žitňanskú, ale nemal som žiadny problém s tým, aby sa predsedom stal Frešo. Robil som pre stranu naplno, bol som predsedom poslaneckého klubu.

.čo sa stalo, že vás z tohto postu temer jednomyseľne odvolali a vymenila vás práve Žitňanská?
Na to sa opýtajte tých, ktorí sa tak rozhodli. Lucia Žitňanská tým, že sa stala predsedníčkou poslaneckého klubu, dostala obrovský priestor na to, aby bola viditeľná minimálne tak ako Pavol Frešo. Lenže taká viditeľná nie je. Dokonca si dovolím povedať, že ani strana nie je taká viditeľná, ako keď som bol šéfom klubu ja. Lucia je skvelá odborníčka, ale k líderskému formátu jej niečo chýba.

.nestalo sa medzi vami niečo? Predtým ste ju podporovali za šéfku strany, teraz ju otvorene kritizujete, že nezvláda byť ani šéfkou klubu...
Nie. To je ako keď ste sa ma pýtali na môj vzťah s Dzurindom. V politike niektoré veci nemôžete brať osobne.

.neboli dôvodom vášho odvolania z čela klubu vaše výroky, súvisiace s rómskou témou?
Nie. Je pravda, že Lucia Žitňanská s tým mala trošku problém, ale to nebol ten dôvod.

.aj časť ľudí v SDKÚ vám vyčíta, že niektoré vaše výroky o Rómoch môžu strane odplašiť mestských liberálnych voličov. Nemajú v tomto pravdu?
Ja som bol jediný minister, ktorý v tejto oblasti urobil zásadné zmeny a stále si držím svoju líniu. Ja odmietam to, že robím rómsku reformu. My nepotrebujeme reformu pre, alebo proti Rómom. Potrebujeme reformu sociálneho systému, ktorá bude platiť pre všetkých. Tí, čo sa na to pozerajú etnickými očami, celej veci len škodia.

.lenže vy ste práve tento dojem vyvolali, keď ste sa s Frešom postavili pred osadu v Plaveckom Štvrtku. Nevnímalo to dobre ani veľa voličov.
Pretože uverili povrchnej interpretácii. Stáli sme pred osadou, ktorá je celá postavená na cudzích pozemkoch, aby sme ilustrovali tento problém. Povrchný komentátor však napísal, že sme tam preto, že chceme búrať rómske osady. To nie je pravda. Ten komentátor si ani neprečítal náš návrh zákona, nehovoriac o tom, že keď sme predtým o ňom hovorili na troch tlačovkách, nevyvolal žiadny väčší ohlas. To je problém médií, že sú strašne povrchné.

.ale možno ešte povrchnejšie bolo postaviť sa pred tú osadu. Lucia Žitňanská sa vás vtedy pýtala, prečo ste sa takto nepostavili pred čier­nu stavbu nejakého multimilionára?
Ukážte mi takúto stavbu a postavím sa pred ňu zajtra. Náš zákon neriešil čierne stavby ako také, to je komplexný problém, ale len tie, ktoré stoja na cudzích pozemkoch. Chceli sme v prvom rade zastaviť vznik takýchto nových stavieb. Až potom by sa mohlo pristúpiť k tomu, ako riešiť problém už existujúcich stavieb.

.ako?
Jednou možnosťou je, že obec alebo vláda ponúkne majiteľovi pozemku to, že ho od neho vykúpi. Tomu, kto na ňom má dom, zase ponúkne, aby si tento pozemok kúpil. Aj na splátky. Keď však k takejto dohode nedôjde, budete musieť povedať, mali ste posledný termín a dosť.

.čo keď majitelia pozemkov nebudú s takýmto riešením súhlasiť?
Potom bude musieť obec nájsť inú lokalitu, kde obec pozemky buď vlastní, alebo ich kúpi a majiteľom čiernych stavieb povie: máte toľko a toľko rokov na to, aby ste si tu aj s našou pomocou postavili nový dom. Keď to neurobíte, bude váš dom odstránený. Viem, že to je zložitý problém, pri ktorom sa musí kalkulovať s množstvom faktorov, ale začať treba.

.sDKÚ nemá vlastného kandidáta na prezidenta. Do volieb však pôjde niekoľko pravicových kandidátov. Máte medzi nimi favorita?
Podporíme takého kandidáta, ktorý má reálnu šancu vyhrať.

.kDH s Mostom čakajú, že podporíte Pavla Hrušovského, do čoho sa vám zjavne nechce.
Nechcem sa teraz vyjadrovať k žiadnemu menu. (Úsmev.)

.z toho, čo vieme, sa skôr zdá, že strana sa bude rozhodovať medzi Andrejom Kiskom a Radoslavom Procházkom. Je to tak?
(Úsmev.)

.pavol Frešo vás ako šéf strany príjemne prekvapil?
Poznám ho dlhé roky, takže neprekvapil. Vyvíja sa to podľa mojich očakávaní.

.tie asi neboli veľmi vysoké, keďže ste minulý rok pred ním uprednostňovali Žitňanskú, ktorú dnes otvorene kritizujete...
(Úsmev.) Ako som povedal, dobre ho poznám a naplnil moje očakávania.

.čo to znamená?
Skonsolidoval stranu a poskytol ľuďom pocit, že sa veci menia. Treba ešte viac popracovať na tom, aby sme sa otvorili novým ľuďom.

.nestali ste sa pod Frešovým vedením už len takou županskou stranou? V tých prezidentských voľbách však nemáte žiadnu hru...
Nesúhlasím, tie voľby sa navzájom ovplyvňujú. Ak by sme získali napríklad dvoch županov, hneď to zmení atmosféru v krajine, ľudia by konečne uverili, že zmena je možná, čo by malo dosah aj na prezidentské a neskôr parlamentné voľby.

.v každom prípade dnes SDKÚ-DS viac pripomína DS spred 10 rokov, ktorá sa menila na regionálnu stranu...
(Úsmev.) Môžem vás ubezpečiť, že sme sa s SDKÚ nespojili preto, aby sme pripomínali DS spred 10 rokov, skôr chceme smerovať k sile, akú mala DS v roku 1946.

Ľudovít Kaník/
Narodil sa v roku 1965 v Hnúšti. Po skončení štúdia na Vysokej škole ekonomickej v Bratislave začal pracovať na Mestskom národnom výbore v Banskej Štiavnici. V roku 1990 sa stal riaditeľom odboru dražieb a malej privatizácie na ministerstve privatizácie. V roku 2001 bol zvolený za predsedu DS, ktorá sa neskôr zlúčila s SDKÚ. V druhej vláde Mikuláša Dzurindu bol ministrom práce sociálnych vecí a rodiny. Je poslancom parlamentu za SDKÚ a v regionálnych voľbách kandiduje na post župana Banskobystrického samosprávneho kraja. Podporuje ho aj Most a SaS. Je ženatý a má tri deti. Žije v Banskej Štiavnici.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite