Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dve otázky

.časopis .veda

.otázka z minulého týždňa Dá sa z čísiel 8, 8, 3, 3 vytvoriť pomocou zátvoriek a základných aritmetických operácií (plus, mínus, krát, deleno) číslo 24? Ak áno, ako, ak nie, prečo?

.odpoveď
Áno, dá sa to, riešenie vyzerá takto: 8/(3 – 8/3). Hotovo.
Pri matematických úlohách však nie je zaujímavý len výsledok, ale aj spôsob, akým sa k tomuto výsledku dospelo. Takže, akým postupom sa dá dospieť k uvedenému výsledku?
Počtárski géniovia (alebo aspoň značne nadpriemerne zdatní počtári) sú zrejme schopní vidieť riešenie v priebehu niekoľkých sekúnd, možno desiatok sekúnd. A ako máme postupovať my ostatní? Nuž, asi nám nezostáva nič iné, len hrubá sila. Tá spočíva v postupnom vyskúšaní všetkých možností. Tento škaredý postup môžeme trochu skrášliť využitím vylučovacej metódy.
Celkom ľahko sa napríklad nahliadne, že znamienka plus a mínus nebudú na vyriešenie úlohy stačiť (ak použijeme samé plusy, dostaneme 22, ak niektoré z plusov nahradíme mínusom, dostaneme ešte menej). Trochu prácnejšie, ale stále vcelku zvládnuteľne sa vylúči aj to, že by sa výsledok dal dosiahnuť pomocou plusu, mínusu a násobenia. Takže do hry musí vstúpiť aspoň jedno delenie a potom ostáva už len skúšať jednu možnosť za druhou. Nie je to pekný postup a väčšina ľudí ho vzdá skôr, než sa doň naozaj pustí. Niekedy je lepšie byť počtárskym géniom.

.otázka na tento týždeň
Máme dvojramenné váhy a súpravu závaží s celočíselnými hmotnosťami (v gramoch). Vážime tak, že na jednu misku kladieme závažia a na druhú predmet s neznámou hmotnosťou. Ak napríklad máme závažia s hmotnosťami 1 a 3 gramy, vieme takto odvážiť predmety s hmotnosťami 1, 3 a 4 gramy. Aká je minimálna súprava závaží, ktorou dokážeme odvážiť všetky predmety s celočíselnými hmotnosťami od 1 do 1 000 gramov?

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite