Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svet

.časopis .editorial

Vyštartuje Detroit znovu? Detroit oznámil krach a je to najväčší krach mesta v americkej histórii. Kedysi metropola amerického automobilového priemyslu bola v 50. rokoch štvrtým najväčším mestom v USA . Vtedy malo takmer dva milióny obyvateľov a príjmy na hlavu patrili k najvyšším. Na automobilový priemysel však udrela kríza. Dnes tu žije 700-tisíc ľudí v ekonomickej neistote.

Za prvých 12 rokov nového milénia zaznamenalo Motor City (to je prezývka z lepších čias) štvrťmiliónový úbytok obyvateľstva. Ľudia utekajú aj pred zločinnosťou, najvyššou medzi americkými veľkomestami. Nezamestnanosť je tu 18 percent, dvojnásobok celoamerickej, dlh Detroitu dosahuje odhadom 19 miliárd dolárov. Keď bývalý prezidentský kandidát Mitt Romney navrhol, že Detroit treba nechať skrachovať, jeho protikandidát Barack Obama takúto predstavu kategoricky odmietol. Detroit však ku krachu napokon dospel a bude zaujímavé sledovať, koľko miest môže nasledovať jeho príklad. Motor City dostalo šancu naštartovať odznova. Možno ju využije.
.mg

Česko má úradnícku vládu premiéra Jiřího Rusnoka. Tá za niekoľko dní od svojho nástupu stihla začať personálne výmeny v štátnej správe, odsúva z postov ľudí lojálnych ODS.
Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan povedal podpredsedovi egyptského kabinetu al-Barádiímu, ktorý bol vymenovaný po zvrhnutí prezidenta Mursího, že s ním nebude telefonovať a nepovažuje ho za partnera. Erdogan stále podporuje exprezidenta a jeho Moslimské bratstvo.
Zato šéfka európskej diplomacie Catherine Ashton Egypt nielen navštívila, ale aj rokovala s prezidentom, viceprezidentom a premiérom. Zdôraznila, že Egypt si musí svoju budúcnosť určiť sám a že na jeho správe by sa mali podieľať všetci jeho občania.
Grécko pochválil za ekonomické reformy nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. Parlament v Aténach prijal nové škrty a premiér Samaras sľúbil aj zníženie dane z reštauračného predaja o 10 percent.
Nelson Mandela, ktorý je stále v nemocnici, sa dožil 95 rokov. Podľa prezidenta JAR Jacoba Zumu sa jeho zdravotný stav zlepšuje.

Osobnosť: Alexander Navaľnyj/
Päť rokov v trestaneckej kolónii dostal od súdu ruský právnik a opozičný aktivista, ktorý kandiduje aj na starostu Moskvy. Odsúdený bol za spreneveru, vyzerá to však na čisto politický proces s kritikom putinovského režimu. Odvolal sa a na žiadosť prokuratúry bol prepustený na kauciu.

Antiosobnosť: Adnan Rašíd/
Prominentný príslušník Talibanu Adnan Rašíd napísal list pakistanskej školáčke Malale Júsafzajovej a vyhlásil, že „islamskú správnosť“ útoku, pri ktorom takmer prišla o život, posúdi len Alah. Zároveň dodal, že Malalu nechceli zabiť, lebo chodila do školy, ale preto, lebo „ohovárala Taliban“.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite