Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sobota na Pohode

.peter Bálik .časopis .hudba

Nick Cave s The Bad Seeds, Omara Portuondo alebo Bonobo, to sú najväčšie lákadlá posledného dňa trenčianskeho festivalu Pohoda.

Hlavným sobotným lákadlom bude vystúpenie Nicka Cava a jeho skupiny The Bad Seeds. Nick Cave bol jedným z veľkých tipov šéfa Pohody Michala Kaščáka, ktorý sa ho už niekoľko rokov snažil dotiahnuť na festival. Keď pred časom koncertoval s vedľajším projektom Grinderman, Pohoda jeho manažmentu ponúkla, že ich dovezú lietadlom. Vtedy to nevyšlo, ale nevadí. Pretože tento charizmatický Austrálčan je najsilnejší, keď hrá práve s The Bad Seeds.  
Cave začínal ako punker, neskôr prešiel do temného undergroundu, aby sa nakoniec očistil a nahrával čoraz pesničkovejšie albumy. Po miernej stagnácii v minulom desaťročí sa spolu s The Bad Seeds prehupol do ďalšej fázy svojho umeleckého vývoja. Dôkazom toho je posledný album Push The Sky Away zo začiatku tohto roka, ktorý ukázal, že hudobník je stále na vrchole tvorivých síl a že na jeho pohodovom koncerte sa nebude len spomínať. Táto kolekcia krásnych, pomalých piesní postavených na Cavovom spevácko-rozprávačskom štýle a znepokojujúcom bublaní The Bad Seeds, je jeho najsilnejším albumom od čias The Boatman’s Call. Spolu s Cavom sa na festivale predstaví aj jeho nová pravá ruka, violista Warren Ellis, ktorý v The Bad Seeds nahradil Micka Harveyho. Niektorí hudobní fanjšmekri môžu Ellisa poznať z jeho skvelej inštrumentálnej skupiny The Dirty Tree.

.posledná svojho druhu
Spomínate si na kubánsku speváčku Omaru Portuondo? Na Pohode vystúpila ešte v roku 2005, no tentoraz sa sem vracia so skupinou Buena Vista Social Club, vďaka ktorej ju pred rokmi spoznal celý svet. Okrem Omary v nej kedysi boli ďalšie hviezdy. Čiperní starčekovia ako klavirista Ruben Gonzáles, spevák Ibrahim Ferrer alebo gitarista Compay Segundo už dnes vyhrávajú pôvabné starosvetské latino na nebesiach, a tak je Omara zo starého ansámblu Buena Vista, ktorý si ešte pamätal koloniálne časy na Kube, jedinou zástupkyňou svojej generácie. Vlastne nie úplne jedinou. Spolu s ňou sa na Pohode predstaví aj o generáciu mladší gitarista Eliades Ochoa, ktorý sa napríklad objavil vo skvelom Wendersovom dokumente o Buena Vista Social Clube z roku 1999. Po diskutabilných orchestroch, ktoré pod havičkou  Buena Vista koncertovali v poslednom čase na Slovensku, si návštevníci budú môcť vypočuť originál.
Na hlavnom pódiu sa v sobotu predstaví aj sympatická estónska skupina Ewert and The Two Dragons, hrajúca príjemne znejúce pesničky vo folkrockovom šate.  Mladým Estónčanom sa podarilo presadiť aj v západnej Európe, kde zbierajú jedno ocenenie za druhým. Ich hudba má veľmi blízko k Mumford and Sons, Of Monsters and Men alebo The Lumineers.
Na konte majú dva albumy, posledný Good Man Down vyšiel ešte v roku 2011. Redakcia .týždňa Ewerta a jeho dvoch drakov vrelo odporúča. Kto sa nebojí ísť večer do lesa, nemal by si nechať ujsť vystúpenie kanadskej speváčky Peaches. Keby si dnes rôzne katolícke spolky, ktoré protestujú proti koncertu Iron Maiden, pozreli koncert Peaches, asi by prekliali celý festival. Táto hudobníčka, ktorej veľkým fanúšikom je napríklad Iggy Pop,  je jednou z najprovokatívnejších umelkýň súčasnosti. Kedysi na učila na základnej škole hudobnú výchovu, teraz spieva feministické piesne s otvorenou sexuálnou tematikou do vlastných elektronických beatov. Ide jej to výborne.

.dídžeji, rockeri a raperi
Pozornosť časti návštevníkov bude smerovať na dvoch populárnych DJ-ov. Jedným z nich je britský hudobník Simon Green, ktorý sa skrýva pod menom Bonobo. Jeho posledný album The North Borders vychválil v týždni aj náš recenzent Tomáš Slaninka, ktorý o tejto nahrávke napísal, že v nej Bonobo opäť majstrovsky spája vzdušnosť akustických zvukov harfy a sláčikov s oveľa zemitejšími perkusiami a bubnami a umne vnorenou elektronickou zložkou. Ďalším zaujímavým dídžejom je brazílsky hudobník, skladateľ a producent Amon Tobin, ktorý začínal s beatmi a samplami, no v posledných rokoch sa presunul k sofistikovanejším kompozíciám. Sú to exotické zvukové svety, ktoré Tobin označil za soundtracky k neviditeľným filmom. Tento Brazílčan patrí k ďalším dôležitým tipom .týždňa. Svoje koncerty v sobotu odohrajú známe tváre ako Tomáš Sloboda so svojím sólovým projektom Sounds Like This, českí pesničkoví elektronici Midi lidi, klasici zo skupiny Vidiek. Silné zastúpenie budú mať na Pohode aj českí a slovenskí hip-hoperi na čele s Vecom, ktorý na festivale predstaví aj tracky z minuloročného, Rádiom_FM oceneného albumu Stereo Farbo Slepo. Okrem neho si zarapujú aj Prago Union a svoj návrat na Pohode chystajú aj Bene s Lyrikom čiže Modré hory, okolo ktorých bolo v poslednom čase pomerne ticho. Kto bude mať hudby po troch dňoch rachotenia až po krk, môže navštíviť diskusie, filmy, divadlá alebo, ak sa mu nechce, tak nemusí robiť vôbec nič! Aj ničnerobenie je na Pohode veľmi príjemné.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite