Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poučenie z Nemecka

.martin Hanus .časopis .téma

Tie dva príbehy sú si veľmi podobné: obaja politici sú katolíci, na výslní im skrachuje prvé manželstvo, čo neskôr spôsobí strmý pád, v hanbe podávajú demisiu a čelia policajnému vyšetrovaniu.

.čerstvý koniec bývalého českého premiéra Petra Nečasa však ešte čaká na svoju pointu. Ale ak chce polícia naozaj proti nemu začať trestné stíhanie pre obyčajné trafiky, ktoré dohodol pre exposlancov ODS, mala by si najskôr naštudovať prípad bývalého nemeckého prezidenta Christiana Wulffa. Práve ten ilustruje, čo sa stane, keď prokuratúra a polícia v snahe pózovať pred verejnosťou či vyvarovať sa obvineniu, že sú na prominentov mäkké, stratia zmysel pre realitu aj spravodlivosť.

.demisia
Wulff bol úspešným dolnosaským premiérom s imidžom dokonalého manžela a otca. Ale potom prišiel rozvod a druhá svadba s mladšou a ambióznou Bettinou. A keďže zaľúbený pár potreboval rýchlo nový a pekný domov, jeden spriatelený multimilionár mu pomohol výhodnou pôžičkou. Politik tým porušil regionálny zákon, a preto svoju pôžičku utajil. Wulff sa stal onedlho prezidentom a novinári pôžičku konečne vysnorili. V decembri 2011 tak vypukla aféra, ktorá by sa možno utriasla, ale prezident sa nešikovne zaplietal do poloklamstiev a stratil posledné zvyšky dôveryhodnosti. Médiá si zgustli a dva mesiace pitvali jeho život do najmenších  detailov. Vytvoril sa obraz, že Christian Wulff vlastne nerobil v politike nič iné, len sa nechal pozývať bohatými priateľmi, ktorí mu hradili jedlo či iné požitky.
Z úradujúceho prezidenta sa stal v mihu symbol amorálneho politika, ktorý bezmedzne využíva svoj úrad na čerpanie neoprávnených výhod. Osudným sa mu napokon stal vzťah s filmárom Davidom Groenewoldom, ktorý kedysi uhradil Wulffovi pobyt v hoteli na ostrove Sylt alebo zaplatil pohostenie na pivnom festivale Oktoberfest. Polícia začala trestné stíhanie a zúfalý Wulff v polovici februára 2012 odstúpil z postu prezidenta. Onedlho sa mu rozpadlo aj manželstvo s atraktívnou Bettinou.

.justičné teátro
Trvalo to rok a vietor sa obrátil. Keď sa niektorí novinári oboznámili s obsahom vyšetrovacieho spisu, zdúpneli hrôzou. Jan Fleischhauer z magazínu Der Spiegel opísal „teatrálnu justíciu“ nasledovne: tím 24 prokurátorov a vyšetrovateľov vyspovedal viac ako 100 svedkov (vrátane kozmetičky jeho manželky) a spísal 20-tisíc strán spisu len preto, aby zistil, či sa Wulff dal pozvať aj vtedy, keď mal radšej platiť sám.   
Denník Süddeutsche Zeitung v komentári Od lavíny k snehovej guľke nazval celé vyšetrovanie „jedným kruto-smiešnym podujatím”, v spise vraj nadovšetko vyčnieva  policajná „nevraživosť” a „škodoradosť” voči Wulffovi, ktorá je pokračovaním mediálnej šikany – denník nezaprel ani vlastný podiel viny. Giovanni di Lorenzo, šéfredaktor týždenníka Die Zeit, vykreslil absurdnosť vyšetrovania na nasadení, s akým policajti vyšetrovali účet za alkohol, ktorý uhradil Groenewold na Oktoberfeste. Prokuratúra rozrátala účet alikvotne na každého z hostí, čím chcela vyčísliť sumu, ktorú mal prijať Wulff ako neoprávnenú výhodu. Wulff sa však bránil, že jeho manželka ešte dojčila, takže nemohla piť a on sám pil ovocnú šťavu. Policajti preto zozbierali všetky fotky, ktoré dokazovali, že Wulff na oficiálnych stretnutiach pije alkohol...
Mimochodom, prokuratúra si sama uvedomila, že s tým na súde nepochodí, a preto Wulffovi ponúkla zastavenie stíhania, ak zaplatí pokutu 20-tisíc eur. Exprezident to odmietol s vedomím, že na súde sa už nebude hanbiť on, ale jeho vyšetrovatelia. Paralela s českou políciou a Nečasom sa preto ponúka sama.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite