Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Desať dní, ktoré otriasli Českom

.tomáš Němeček .časopis .téma

Obrat, ktorý je v titulku, používajú novinári až príliš často. Ale pre prevratné udalosti v Česku sa nič menšie neponúka.

Ešte pred desiatimi dňami – v stredu 12. júna o polnoci – bol Petr Nečas rešpektovaný premiér. Jeho vláda síce oslabovala, ale napriek tomu presadila zásadné zmeny: za cenu bolestných škrtov udržala Českej republike rating AA- (teda na úrovni Japonska), vykonala historickú odluku štátu a cirkví, dala policajtom a prokurátorom voľné ruky na vyšetrovanie.
Pol hodinu po polnoci sa jeho dvadsaťročná politická kariéra začala rúcať. Do jeho kancelárie sa ohlásili dvaja štátni zástupcovia (obdoba prokurátorov) a šéf protimafiánskeho útvaru s tým, že práve spúšťajú operáciu, ktorá povedie k zatýkaniu na samotnom Úrade vlády. „Robte svoju prácu," povedal premiér.
V nedeľu ohlásil rezignáciu na politické funkcie s tým, že po najbližších voľbách odíde z politiky úplne. Mocná riaditeľka jeho kabinetu Jana Nagyová bola už v tom čase vo väzbe.
Krátko pred uzávierkou .týždňa smeroval vývoj k tomu, že Česko by mohlo mať prvýkrát v histórii na čele vlády ženu – Miroslavu Němcovú (doterajšiu predsedníčku parlamentu, ktorá síce ničím výrazným nikdy nezaujala, ale českí voliči ju považujú za solídnu a dôveryhodnú). Zároveň sa každým dňom očakávalo, že do snemovne dorazí žiadosť, aby bol Petr Nečas vydaný na trestné stíhanie. A politici i novinári vznášajú pochybnosti, či štátni zástupcovia neprestrelili.

.žena pre delikátne úlohy
Protikorupčné ťaženie v Česku sa často spája s novou vrchnou štátnou zástupkyňou v Prahe Lenkou Bradáčovou. Tá však nemala s terajšou operáciou nič spoločné: všetko riadil jej náprotivok – a v niektorých veciach aj konkurent – Ivo Ištvan, vrchný štátny zástupca v Olomouci. (Bradáčová je pre Česko, Ištvan pre Moravu. Sústavu zastrešuje v Brne najvyšší štátny zástupca Pavel Zeman.)
Ako sa to stalo? Olomouc mal za úlohu vyšetriť, či vysoký funkcionár Vrchného štátneho zastupiteľstva v Prahe (dnes už tu nepracuje, odišiel po príchode Bradáčovej) nevynáša informácie „obchodníkom s politickým vplyvom", Ivovi Rittigovi a Romanovi Janouškovi, ktorých firmy ťažia zo zákaziek pre verejný sektor. Zdá sa, že preverovanie únikov – a zároveň aj spomínaných zákaziek – naviedlo olomouckých prokurátorov na stopu, vedúcu k Úradu vlády. Po Prahe sa už dlho povrávalo, že Rittig je v kontakte s Janou Nagyovou. To by dávalo zmysel: Nagyová mala na starosti delikátne úlohy vrátane „sondovania terénu" u ľudí, s ktorými sa premiér nechcel stretávať osobne.
To, či vôbec a o čom Nagyová s Rittigom rokovala, štátni zástupcovia neoznámili. V každom prípade získali súdne povolenie na odpočúvanie jej telefónu. Tým sa v prípade objavili dve nečakané bočné vetvy.

.žrádlo pre psov
Tá prvá je dnes známa ako „umelý pes" alebo „žrádlo pre psov". Z odposluchov vyplynulo, že Nagyová vlani na jeseň nezákonne poverila vojenskú tajnú službu  sledovaním premiérovej ženy. Vo zverejnenom texte obvinenia stojí, že na to mala podľa polície rýdzo súkromný motív: chcela urýchliť Nečasov rozvod. Okrem toho dala sledovať aj dvoch zamestnancov Úradu vlády – svojho vodiča a správkyňu jedného z palácov –, ktorých podozrievala, že novinárom vynášajú klebety o jej vzťahu s premiérom. („Umelý pes" bolo krycie označenie pre šéfa Vojenského spravodajstva, „žrádlo pre psov" mali byť sledovaní zamestnanci.)
Nagyová, samozrejme, nemala oprávnenie poverovať takýmito úlohami a vojaci nemali čo sledovať neškodných civilistov, navyše bez vedomia ministra obrany a bez povolenia súdu. Táto časť prípadu sa zdá zatiaľ jasná: šéf Vojenského spravodajstva Milan Kovanda sa – ako potvrdili vyšetrovatelia aj jeho advokát – priznal, preto ako jediný nebol vzatý do väzby. Advokát Jany Nagyovej prišiel s verziou, podľa ktorej jeho klientka chcela preveriť fámy, že premiérova žena sa dala k Svedkom Jehovovým a že by mohla spôsobiť hanbu.
Prečo skúsení prieskumníci, ktorí viedli bojovú misiu v Afganistane, Nagyovej vyhoveli, nie je jasné. Mocná úradníčka sa však poznala – z obdobia, keď krátko pracovala na ministerstve obrany – s Kovandovým predchodcom Ondrejom Páleníkom (ten skončil vo väzbe). Sám Kovanda podľa svojho advokáta konal v dobrej viere, že chráni premiéra.
Jasné nie je ani to, či výsledok sledovania skutočne urýchlil rozpad premiérovho manželstva. Petr a Radka Nečasovci však v januári oznámili, že žijú oddelene, a v júni podali žiadosť o rozvod.

.všetci happy
Keď však minulý týždeň presiakla do médií aj druhá vetva prípadu, nálada sa začala obracať proti vyšetrovateľom. Prokurátori totiž obvinili Janu Nagyovú a troch bývalých poslancov ODS z korupcie.
Táto trojica až do minulej jesene komplikovala premiérovi jeho vládnutie s tesnou väčšinou. Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa boli – každý z iného dôvodu – dotknutí pre stratu vplyvu a snažili sa rozpútať vnútrostranícku vzburu. Oficiálnym dôvodom bola zrada pravicových ideálov ODS: Nečasova vláda kvôli stabilizácii rozpočtu presadzovala zvýšenie daní. Vlani v novembri však na straníckom kongrese prehrali, a potom kolektívne rezignovali. Nečas vďaka tomu presadil svoj daňový balíček, dvaja zo vzbúrencov následne dostali „trafiky" v štátom ovládaných spoločnostiach. Už vtedy sa malo za to, že išlo o politický obchod. Predseda koaličnej strany TOP 09 Karel Schwarzenberg v decembri povedal otvorene, že o ideáloch troch vzbúrencov si netreba robiť ilúzie: „Bolo to ,prachsprosté‘ vydieranie, čo si budeme nahovárať. Ale v politike to tak niekedy je, že človek podľahne vydieraniu. "
Teraz to však prokurátori nazvali podplácaním. V uniknutom texte druhého obvinenia sa citujú rôzne SMS a telefonáty, z ktorých vyvstáva obrázok zákulisného vyjednávania (v jednej SMS zo začiatku novembra napríklad poslanec Tluchoř píše, že ak Šnajdr dostane funkciu predsedu dozornej rady v štátnom podniku Čepro, budú „všetci happy"). Odpočúvanie síce ukázalo familiárny slovník vzbúrencov i Nagyovej, ale inak nie je v obvinení nič, čo by predtým novinári nevedeli.

.čo je to úplatok?
České trestné právo definuje úplatok ako „neoprávnenú výhodu", na ktorú „nie je nárok" a je prijatá „v súvislosti s obstarávaním veci všeobecného záujmu". Podľa dvoch štúdií Transparency International ČR, ktorá skúmala 480 českých rozsudkov za korupciu z rokov 2007 až 2012, už súdy uznali ako úplatok trebárs fúru bukového dreva, stavbu strechy zadarmo, ponuku bezplatného popíjania pri bare a využitie tu prítomných prostitútok. Ale interpretácia Vrchného štátneho zastupiteľstva v Olomouci je bezprecedentná: doteraz súdy nikdy neuznali ako korupciu ponuku práce.
Základný plat poslanca je 56-tisíc korún, aj s náhradami 84-tisíc (v prepočte 2 200 eur, respektíve 3 300 eur). Napríklad Ivan Fuksa si preto veľmi polepšil, ako člen vedenia Českého aeroholdingu teraz berie 250- až 350-tisíc korún mesačne (10- až 14-tisíc eur). Ale Marek Šnajdr ako predseda dozornej rady Čepra berie polovicu toho, čo mal ako poslanec. Petr Tluchoř po verejnej kritike nenastúpil nikam, na pripravené miesto do Českých dráh za seba vyslal svojho známeho.
Odmeny sú pritom v obvyklej výške, práca nie je fiktívna a Fuksa aj Šnajdr spĺňali všetky predpoklady na vymenovanie do funkcií (obaja sú bývalí ministerskí námestníci s ekonomickou erudíciou). Navyše, funkciu nedostali za konkrétne hlasovania, ale za to, že sa vzdali mandátu – pričom nebolo isté, či ich náhradníci budú k Nečasovi ústretovejší.

.koniec dobrý ...?
Väčšia časť oslovených českých právnikov má za to, že doterajšie zistenia ešte nenapĺňajú definíciu korupcie. Menšia časť sa domnieva, že áno – navyše vyšetrovanie môže priniesť hmatateľnejšie dôkazy.
Iróniou osudu však zatiaľ operácia nepriniesla nič v hlavnej línii, kvôli ktorej sa začala. Na obvinenia „obchodníkov s vplyvom" a rozkrytie ich zákaziek sa stále čaká. Nech už však bude výsledok akýkoľvek, Petr Nečas ho už zrejme v tom čase bude sledovať z politického odpočinku.

Autor je redaktor Lidových novín.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite