Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dežove filmy, to je ďalší jeho concert

.peter Bálik .časopis .hudba

Po roku sa Jakub Ursiny predstaví so skupinou Provisorium, s ktorou hrá piesne svojho otca Deža Ursinyho, opäť v Bratislave. Koncert sa uskutoční 20 . júna v klube MMC. Dežových priaznivcov isto poteší, že sa Jakubovi podarilo doraziť dlhoočakávaný DVD-box s otcovými dokumentárnymi filmami. Jeho krst sa uskutoční začiatkom júla v rámci koncertu Provisoria na trenčianskej Pohode.

.kedy vyjdú Dežove dokumenty?
Môžem stručne konštatovať že azda každým dňom. Malo by sa to krstiť na Pohode, k čomu budeme hrať s Provisoriom. Je to skvelé, že prišlo aj na tie filmy. Sú jedinečné. To je ďalší Dežov koncert. Bude sa to volať 6 x Dežo. Pôjde o šesť Dežových dokumentov: Vôňa života, Sanitárovci, Gajdoš Antalík, Dom matky Terezy a Obrázky z výletu za plot blázninca, O rakovine a nádeji a opus magnum Času je málo a voda stúpa vyjde ako 2-DVD.

.ktorý z jeho filmov považuješ za svoj najobľúbenejší?
Ja som zažil posledné štyri. V tom období som bol s otcom často v kontakte a bol som vlastne pri tom, keď vznikali. Videl som celý proces spolupráce s Ivom Brachtlom, bolo to produktívne obdobie. Filmy vznikli v priebehu krátkeho obdobia popri tom, ako vychádzali aj platne Do tla, Ten istý tanec a Príbeh. Film Dom matky Terezy je o postihnutých deťoch, ktoré opatrujú mníšky. Obrázky z výletu za plot blázninca sú z prostredia psychiatrie Bohnickej nemocnice, kde funguje oddelenie chronických pacientov, ktorých Dežo zoberie na výlet, a film tak v niečom pripomína Prelet nad kukučím hniezdom. O rakovine a nádeji je zas veľmi užitočný film. Vystupuje v ňom rad obyčajných ľudí, ktorí prešli úspešne skúsenosťou s ňou. Sanitárovci vás zas prenesú v čase kamsi do Dežových študentských čias.

.pri vydávaní Dežových reedícií ste preskočili dva albumy Do tla a Ten istý tanec. Znamená to, že máte problém získať práva na ne, ktoré patria českému vydavateľstvu Arta?
Áno, porušila sa chronológia reedícií a cítil som, že sa k tomu treba vyjadriť. Pravda je taká, že Arta ponúkla veľmi neštandardné podmienky, ktoré Opus odmietol akceptovať, a tak sme sa rozhodli vydať zatiaľ ako posledný dvojalbum Momentky/Príbeh s tým, že keď sa veci vyriešia, vydajú aj albumy Do tla a Ten istý tanec. Pokiaľ riaditeľ Arty neustúpi, edícia bude v patovej pozícii.

.sú ešte nejaké ďalšie hudobné veci, ktoré sú stále v archívoch a mohli by byť vydané?
Je toho stále dosť. Minule ma oslovil Daniel Baláž z Radia_FM, či neviem, kde sa dá zohnať hudba z muzikálu Niekto ako ja. Veľmi ma to osviežilo, lebo voľakedy som ten muzikál poznal naspamäť a už dlho som si naň nespomenul. Bol to film z konca 80. rokov s herečkou Janou Beňovou, v ktorom Dežo dokonca hral jej otca. Prvá pesnička sa začína veršom: „Nezabudni každé ráno kúpiť chlieb a mlieko/každé ráno chlieb a mlieko?/Ktože by to vliekol.“ Vzal som to do školy v prírode a kamoši, čo so mnou bývali, si to furt spievali. Mám na to fakt veselé spomienky a Dežo dokazuje, že sa vie deťom priblížiť rovnako ako k náročnému poslucháčovi. Ale ktovie,  či tá nahrávka vôbec existuje.

.písal si mi, že budete mať výročný koncert. Bude to výročie čoho?
Myslel som tým fakt, že v Bratislave nehráme často, ale takto pred rokom sme hrali v MMC a chceme niečo podobné zopakovať znova v tomto priestore. Máme pozvaného huslistu Mariána Gašpara. Po koncertoch, čo sme spolu preskákali, chcem ukázať, kam nás to posunulo. Vrátime sa k tým najznámejším skladbám, ale rovnako oprášime aj menej hrané kúsky.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite