Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štvrtok na Pohode

.peter Bálik .časopis .hudba

Štvrtok už dávno nie je len zahrievací večer Pohody ale plnohodnotný prvý deň festivalu, ktorý hneď na začiatku ponúkne aj dve veľké hviezdy: The Smashing Pumpkins a Kaiser Chiefs.

Festivalový hudobný kolotoč sa začne už o 18. hodine na dvoch menších pódiách, kde vystúpia americkí The Bots a slovenskí hip-hoperi AMO so sprievodnou kapelou, no oficiálny začiatok Pohody je naplánovaný až o hodinu neskôr, keď sa na hlavnom pódiu predstaví Peter Breiner.  Jeho 90-minútová symfonická skladba, vychádzajúca z melódií starých slovenských tancov, bude mať na festivale svetovú premiéru, ozvláštnenú tým, že ju pod Breinerovou taktovkou bude hrať Györský filharmonický orchester.

.slovenský debut tekvíc
Hneď po klasickom úvode 17. ročníka tohto festivalu zahrá prvý veľký headliner. The Smashing Pumpkins vystúpia na Slovensku prvýkrát a so sebou prinesú hlavne spomienku na to, ako chutil gitarový alternatívny rock deväťdesiatych rokov. Môže to byť výborný koncert, aj napriek tomu, že z pôvodného štvorčlenného zloženia zostal už len líder „smažených tekvíc“ Billy Corgan, ktorý sa v minulom desaťročí obklopil novými hudobníkmi. S nimi nahral comebackový album Oceania, ktorý sa považuje za najlepší album The Smashing Pumpkins od ich klasických vecí z deväťdesiatych rokov. Pohoda sa môže tešiť na viacero tvárí kapely – na tú drsnejšiu, reprezentovanú gitarovými vypaľovačkami z prvých dvoch albumov Gish (1991) a Siamese Dream (1993) alebo jemnejšiu, zachytenú na výbornom Mellon Collie and the Infinite Sadness (1995). Samozrejme, Billy a spol. doplnia setlist o nové piesne z Oceanie.
Pohoda má veľkú tradíciu v pozývaní známych britpopových skupín. Túto bohatú scénu zastúpia v Británii nesmierne populárni Kaiser Chiefs, ktorí na festivale vytiahnu svoj bohatý hitový arzenál, obsahujúci pecky ako Ruby, The Angry Mob alebo I Predict A Riot. Náš týždenník spravil nedávno rozhovor s klávesistom Nickym Bainesom, ktorého kamaráti z kapely prezývajú „Peanut” čiže burský oriešok. Povedal nám, že Kaiser Chiefs majú vo svete reputáciu živelnej skupiny, ktorá dá zo seba na pódu všetko, bez ohľadu na to, v akej krajine sa nachádza. „Keď sme začali koncertovať prvýkrát mimo Británie, obávali sme sa, ako to dopadne. Ale rýchlo sme zistili, že je jedno, či hráte v strednej Európe, Amerike, alebo Austrálii. Keď dáte dobrú šou, čo Kaiser Chiefs vedia, ľudia to ocenia všade na svete. Je tu možno jazyková bariéra, ale keď má hudba silu a vášeň, svet je iba jeden,” povedal Peanut v rozhovore, ktorý vyjde v špeciálnom festivalovom vydaní .týždňa.

.pražáci na Pohode
Program bude pokračovať aj na vedľajších pódiách, ktoré ovládne napríklad zreformovaný Pražský výběr v pôvodnom, hviezdnom zložení (Kocáb, Pavlíček, Čok, Kryšpín, Hrubeš). Je to príležitosť, ktorú by si ich fanúšikovia nemali nechať ujsť, keď je “pražákum hej!”. Nikto nevie, kedy sa starí páni opäť rozhádajú. Pražský výběr sa rozpadol v polovici minulého desaťročia, keď Michael Kocáb nerešpektoval pauzu, na ktorej sa dohodol s pôvodnými členami Výběru a založil kapelu Pražský výběr II. Tento krok rozdelil Pavlíčka, Kocába a ich priateľov na dva nezmieriteľné tábory. Keď sa ich pokúsil spojiť Václav Havel, vyhlásil, že skôr dá dohromady Palestínčanov so Židmi ako Pavlíčka s Kocábom. Obaja hudobníci si ruky podali až po dlhných šiestich rokoch, paradoxne na Havlovom pohrebe. Skupina sa v pôvodnom zložení ukázala v polovici apríla na krste reedície ich najslávnejšieho albumu Straka v hrsti, ktorého pesničky dnes tvoria základ ich koncertného repertoáru. Pražský výběr hral na Slovensku v marci tohto roku a ohlasy na ich koncerte boli prevažne pozitívne, aj keď nie úplne nadšené. Svoju reputáciu si tak Kocáb s Pavlíčkom a spol. môžu napraviť práve na trenčianskom letisku.    
Hneď po nich na tom istom pódiu zahrá mladá americká kapela Beware Of Darkness. Mladé kalifonské trio so spevákom, gitaristom a skladateľom Kyle Nicolaydesom, fungujúca od roku 2010, hrá alternatívny blues-rock niekde medzi White Stripes, Led Zeppelin alebo Black Rebel Motorcycle Band. Ak vám tento názov niečo pripomína, nie ste ďaleko od pravdy. Beware Of Darkness je aj názov pesničky od Georga Harrisona z jeho slávneho trojalbumu All Things Must Pass. Na jar tohto roku kapela vydala debutový album Orthodox pod taktovkou Davida Sardyho, ktorý napríklad produkoval albumy od Oasis, Wolfmother alebo Band Of Horses. Kapela sa na Slovensko dostala aj preto, že v súčasnosti na predskakuje The Smashing Pumpkins na ich európskom turné. Štvrtkový progam doplní vystúpenie kapiel Polemic, N.O.H.A., Emo Noiz Boyz a zavŕši ho trojica elektronických amerických projektov Major Lazer, Dre Skull a Diplo. V tento deň bude otvorený aj náš stan, kde sa premietnu dva výborné dokumenty. Najprv to bude Krehká identita režisérky Zuzy Piussi, potom Kauza Cervanová od Roba Kirchhoffa. V stane Europa sa predstaví Mestské divadlo Žilina so svojou hrou The Beat.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite