Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dve otázky

.časopis .veda

.otázka z minulého týždňa Keby boli atómy veľké ako jablká, aké veľké by boli jablká?

.odpoveď
V prvom rade treba vedieť, aké asi veľké sú atómy. Čiže treba vedieť, že typický rozmer atómu je rádovo 10-10 m. Keď to porovnáme s jablkom, ktorého typický rozmer je niekoľko centimetrov
(1 cm = 10-2 m), tak vidíme, že jablká sú viac než 108-krát väčšie. Ak by boli atómy veľké ako jablká, jablká by boli viac než 108-krát väčšie, čiže ich typický rozmer by bol väčší než 106 m, t. j.
1 000 km. A to je rádovo rozmer zemegule.
A čo mal robiť človek, ktorý nevie, aké veľké sú atómy? Nuž, v minulom .týždni bola nad touto otázkou uvedená odpoveď na predchádzajúcu otázku a v nej bola spomenutá hodnota Avogadrovej konštanty. Konkrétne sa tam písalo, že 18 kg vody obsahuje 6x1026 molekúl. Tých 18 kg vody zaberá objem 18 litrov, čo je 18 kubických decimetrov (1 dm3 = 10-3 m3). Na jednu molekulu tak pripadá objem 3x10-29 m3, čomu zodpovedá lineárny rozmer rádovo 10-10 m.

.otázka na tento týždeň
Všetci sme sa v škole učili, že slaná voda je roztok NaCl v H2O. Všetci to teda vieme. Ale vieme to naozaj? Predstavte si, že by ste sa so svojimi súčasnými vedomosťami na chvíľu ocitli na dvore Rudolfa II. Ako by ste jeho alchymistov presvedčili, že slaná voda je roztok zlúčeniny sodíka a chlóru v zlúčenine vodíka a kyslíka?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite