Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď prehovorí agentka

.marek Vagovič .časopis .kauza

O jej príbeh by sa zrejme v Holywoode pobili najlepší filmoví producenti. Je atraktívna, robí pre tajných a zamilovala sa do šéfa, ktorý odhaľoval kšefty vlastných. Tu sa však selanka končí: Katarína Svrčeková prežila drámu, ktorá si zaslúži zvláštnu pozornosť.

.dlho váhala, či sa postaví pred kamery. Až donedávna bola totiž dôstojníčkou Vojenskej spravodajskej služby (VSS), a takíto ľudia nezvyknú vystupovať verejne. Keď sa však začal bulvár vŕtať v jej súkromí, pričom jej kládol aj otázky intímneho charakteru, rozhodla sa, že svoj príbeh vyrozpráva celému Slovensku. Situácia, do ktorej sa dostala poručíčka VSS Katarína Svrčeková, totiž priamo súvisí s kauzou tunelovania vojenských tajných služieb počas prvej vlády Roberta Fica.

.špinavá handra
Dnes 26-ročná Svrčeková pochádza z Nových Zámkov, dlhodobo však žije v Bratislave. Vyštudovala Univerzitu Konštantína Filozofa v Nitre,  smer angličtina – pedagogika. Počas štúdia absolvovala aj výmenné letné  pobyty v Kalifornii. V roku 2010 nastúpila do VSS, kde sa venovala protokolu a diplomacii. Zabezpečovala služobné cesty, respektíve servis pre zahraničné návštevy. Po voľbách v roku 2012, keď prišlo k zmene vedenia vojenskej tajnej služby, však nastal v jej živote zlom.
„Stala som sa obeťou šikanácie a zastrašovania. Pociťujem obrovský strach, ktorý sa ustavične stupňuje,” povedala Svrčeková na tlačovej besede, na ktorej vystúpila spolu s bývalým ministrom obrany Ľubomírom Galkom (SaS). Od marca do novembra 2012 totiž absolvovala štyri bezpečnostné pohovory, ktoré boli vedené „mimoriadne dehonestujúcim spôsobom”. Podľa Svrčekovej jej vojenskí tajní nadávali, že je špinavá handra, údajne padlo aj slovo štetka. „Bol na mňa vyvíjaný hrubý psychický nátlak.”
Svrčeková je totiž priateľkou bývalého riaditeľa VSS Romana Mikulca, ktorý začal po voľbách 2010 preverovať podozrenia z rozkrádania tajnej služby. Podľa správy, ktorú vypracoval jeho vtedajší zástupca Vladimír Suchodolinský, sa na tunelovaní majetku podieľalo aj bývalé vedenie služby v rokoch 2006 – 2010: Ľubomír Benkovský, Juraj Šebo a Ľubomír Skuhra. Skuhra je vo funkcii aj dnes, minister obrany Martin Glváč (Smer) ho vymenoval za šéfa zlúčeného Vojenského spravodajstva (VS).

.čierna ovca
Svrčeková je presvedčená, že tajní ju ponižovali práve pre jej vzťah s Mikulcom, na ktorého chceli niečo nájsť. „Pýtali sa ma, či som s ním chodila na nejaké ekonomické rokovania, pričom ma obvinili, že mi kúpil byt. Nie je to pravda, čo som zdokladovala aj hypotékou, ktorú budem ešte dlho splácať.” Vzápätí sa jej mali vyhrážať, že keď im nepovie niečo na Mikulca, nebude ju mať z čoho platiť, takže príde aj o byt. Počas pohovoru padla aj otázka, či mala na pracovisku intímny styk.
„Snažili sa ma psychicky zdeptať a zároveň čo najviac vyťažiť. Vtedy som tomu nerozumela, pretože som nevedela, že existujú nejaké materiály o tunelovaní. Pochopila som to až v posledných dňoch,” tvrdí Svrčeková. „Stala som sa prostriedkom nátlaku a nástrojom na kompromitáciu môjho priateľa, aby sa nikdy nepreukázalo, ako to naozaj bolo s tunelovaním VSS.” V novembri 2012 oznámila zástupcovi riaditeľa VS Robertovi Tibenskému, že podá oficiálnu sťažnosť.
Tibenský sa ju snažil odhovoriť, pričom jej ponúkol funkciu vo VS. Zároveň jej povedal, že ju povýši na kapitánku. Svrčeková mu však nedôverovala, takže jeho ponuku neprijala. Následne napísala spomínanú sťažnosť, nič sa však nedialo. „Tí, čo ma vypočúvali, sa mi smiali do očí a ešte viac ma ponižovali. Stala som sa čiernou ovcou.” Podala si teda žiadosť o ukončenie služobného pomeru, ktorú však zamietli. Následne požiadala o zrušenie previerky, na základe čoho by ju museli prepustiť.

.nesvojprávny minister
Namiesto odchodu do civilu ju však prevelili do chemického práporu v Rožňave. Svrčeková sa obrátila na Tibenského aj Skuhru, ktorí ju však ignorovali. Vzápätí požiadala o stretnutie ministra Glváča. „Povedal mi, že ma chápe, keďže je to pre mňa ťažká situácia. No vraj nie je v pozícii, že môže buchnúť do stola, a pán Tibenský a Skuhra ho budú poslúchať.” Po príchode do Rožňavy si podala ďalšiu žiadosť o odchod do civilu.
Napísala aj premiérovi Ficovi, ktorého kancelária požiadala o prešetrenie jej prípadu ministerstvo obrany. Glváč jej napokon sľúbil, že ju z armády prepustia. Podľa exministra Galka sa v tomto duchu vyjadril aj na rokovaní kontrolného výboru parlamentu. „Keď som to otvoril, povedal, že do dvoch dní je prepustená.” Namiesto toho ju však po troch mesiacoch, strávených v Rožňave, prevelili ešte ďalej – do Trebišova.
Svrčeková tam teraz – bez patričného výcviku a akýchkoľvek skúseností – vykonáva funkciu veliteľky čaty bojovej jednotky. O pomoc požiadala aj náčelníka Generálneho štábu (GŠ) Petra Vojteka, respektíve  personálneho šéfa GŠ Emila Hvastu. Ani tí jej však nepomohli. Dnes je proti svojej vôli v armáde a nevie, čo bude ďalej. „Ak to bude nutné, obrátime sa aj na európske inštitúcie, alebo Severoatlantickú alianciu. Dnes tu stojí poručíčka Svrčeková, zajtra tu môže stáť ktokoľvek iný,” myslí si Galko.

.minulosť Superstar  
Účelovej buzerácii pritom nečelí len Svrčeková, ale zrejme aj jej mama, ktorá má prenajatý bufet v levických kasárňach. V deň, keď vystúpila jej dcéra na tlačovke, jej totiž prišla mimoriadna kontrola, ktorá preveruje všetky faktúry od roku 2003. Ľudia z prostredia tajnej služby psychicky terorizovali aj bývalú manželku Romana Mikulca, ktorú navštevovali priamo v práci, a hovorili jej o údajných prechmatoch jej partnera.
Bulvár si všimol, že Svrčeková bola v minulosti v Superstar (v tom čase mala 17 rokov). Na internete sa objavila aj jej staršia fotografia pred nástupom do VSS, na ktorej sa bozkáva s bývalým americkým priateľom. Nenechajme sa však zmýliť riadenými akciami, ktorými sa snaží súčasné vedenie vojenských tajných znížiť dôveryhodnosť kľúčových svedkov. Spravodajská hra tohto typu určite nie je prvá ani posledná.  
Tajné služby nikde na svete nepracujú v rukavičkách. Vojak by mal ctiť aj prísahu a nesťažovať sa, keď ho presunú na inú pozíciu. To, čo sa stalo Svrčekovej, však nie je normálne. Navyše, v krátkom čase ide už o štvrtého dôstojníka VSS, ktorý prehovoril o vnútorných pomeroch. Minister Glváč by mal preto okamžite odvolať Skuhru aj Tibenského a sám podať demisiu. Aby nemusel raz vysvetľovať, prečo vybuchlo auto nepohodlného svedka, ako sa to kedysi stalo Robertovi Remiášovi.       

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite