Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ficov generál

.marek Vagovič .časopis .kauza

Šéfom prokuratúry sa zrejme stane človek so silným politickým krytím, keďže za ním stojí samotný premiér. Na pozore sa však musia mať aj podnikateľské skupiny v Smere: nevyspytateľný Jaromír Čižnár môže totiž paradoxne ohroziť aj ich obchodné záujmy.

.je bez diskusie, že Generálna prokuratúra (GP) je dva roky v núdzovom režime, ktorý nikomu neprospieva – azda s výnimkou biznismenov v jej vedení, ktorí sa spreneverili svojmu poslaniu. Aj preto je najvyšší čas, aby sa do inštitúcie, ktorá má ísť po krku gaunerom, vrátili normálne pomery. Jaromír Čižnár, ktorého navrhol Smer, pritom nemusí byť vzhľadom na situáciu, v akej sa dnes nachádza GP, najhoršie riešenie.
Celkom iným problémom sú však pochybnosti o legitímnosti jeho voľby: svojím súhlasom s kandidatúrou totiž posvätil aj nebezpečnú mocenskú hru Roberta Fica, ktorý presadzuje svojho človeka za šéfa GP za každú cenu. Čižnár tým zároveň potvrdil povesť kariéristu, ktorý sa rozhodol zobrať dôležitú funkciu aj napriek tomu, že podobne ako premiér Fico chcel najskôr počkať na rozhodnutie Ústavného súdu v kauze Čentéš.

.motívy rýchlej voľby
Nič z toho už dnes neplatí, pričom Fico tvrdí, že zmena na čele GP neznesie odklad. „Nefunkčnosť tejto inštitúcie nadobúda významný rozmer, a to si nemôžeme dovoliť,” zdôvodňoval nedávno Fico nutnosť novej voľby. Najskôr nič konkrétne nepovedal – vraj ide o utajované skutočnosti. Potom naznačil, že za tým môžu byť akési prevody budov prokuratúry, čo je však zrejme len zastierací manéver.
V skutočnosti môžu byť okolnosti vážnejšie: v prostredí prokuratúry je totiž verejným tajomstvom, že na východe sú dnes niektorí prokurátori natoľko prepletení s organizovaným zločinom, že situácia sa už vymkla spod kontroly. Dva od seba nezávislé zdroje zvnútra GP hovoria aj o existencii policajnej nahrávky, ktorá diskvalifikuje človeka z najužšieho vedenia prokuratúry. A paradoxne pritom nejde o Trnku.
Kontakty medzi organizovaným zločinom a ľuďmi z GP naznačil aj denník Pravda, ktorý má dobré informácie z kuchyne Smeru. „Na Generálnej prokuratúre sa ošetrujú niektoré kauzy, súvisiace nielen s podnikateľmi napojenými na politikov, ale aj organizovaný zločin. Aktívni majú byť najmä vysokopostavení prokurátori,” tvrdí Pravda. Toto však nie je od kauzy Glance House žiadna novinka – dnes je to skôr vhodná zámienka, aby mohol Fico posadiť do čela prokuratúry svojho človeka.  

.boj frakcií v Smere
O tom, že Čižnár je najväčším favoritom, pritom pochyboval v prostredí prokuratúry málokto. Tento prokurátor má totiž najsilnejšie politické zázemie (Robert Fico). V zákulisí sa však intenzívne lobovalo aj za iných kandidátov – podnikateľská skupina okolo Roberta Kaliňáka preferovala špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktorý v minulosti zastavil vyšetrovanie v kauze utajených sponzorov strany Smer.
Biznismeni okolo Pavla Pašku zase chceli za šéfa GP Mikuláša Gardeckého – blízkeho spolupracovníka Dobroslava Trnku, ktorý je dnes šéfom prokuratúry v Prešove. Čižnár je totiž pre obe skupiny málo predvídateľný prokurátor, s ktorým sa môžu ťažko robiť dohody. „Je tvrdohlavý a nevyspytateľný. Navyše sa cíti nedotknuteľný, keďže má za sebou Fica. Nikdy nepôjde proti nemu a naopak – Fico môže cez prokuratúru držať nakrátko podnikateľov v Smere,” tvrdí zdroj z prostredia GP.
Podnikateľské krídla v Smere sa však obávajú tandemu Čižnár – Fico aj z iného dôvodu. Fico má totiž svojho človeka – Jána Valka – aj na čele SIS. Ako pred časom upozornil novinár Tom Nicholson, Čižnárov brat Peter je šéfom predstavenstva Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti. V tejto spoločnosti bol v minulosti riaditeľom aj Valko. Predstava, že Fico bude mať okrem tajnej služby pod kontrolou aj kompetenčne silnú a mocensky vplyvnú Generálnu prokuratúru, je najmä pre ľudí ako Robert Kaliňák nočnou morou.

.len spolužiaci?
Aj preto nie je vylúčené, že Čižnár nemusí získať v tajnej voľbe všetkých 83 hlasov Smeru. Prejsť by však mal, pričom s jeho vymenovaním zrejme nebude mať problém ani prezident Gašparovič. Mimochodom, tentoraz zvolil Smer inú komunikačnú stratégiu – jeho poslanci až do poslednej chvíle tajili, že Čižnár je ich oficiálnym kandidátom. V minulosti sa totiž osvedčilo, keď sa o kandidátoch do rôznych funkcií hovorilo čo najmenej (príklad ÚPN). Ani Čižnár navyše nie je celkom nepopísaný list.   
Problémom je predovšetkým jeho úzky vzťah s Ficom, s ktorým kedysi študoval. Toto, samozrejme, určite nie je automatický dôvod na dištanc – každý chodil s niekým do školy. Väčším problémom je, že Čižnár s Ficom nie sú len spolužiaci, ale aj osobní priatelia, ktorí spolu pravidelne konzultujú právne otázky. Fico už pred dvoma rokmi uvažoval, že ho navrhne za generálneho prokurátora. Ich vzájomná dôvera je naozaj vysoká, o čom svedčí aj fakt, že Fico ponúkol Čižnárovi v roku 2006 funkciu riaditeľa SIS.
Ako by sa zachoval budúci generálny prokurátor Čižnár, keby dostal na stôl kauzu, ktorá by sa týkala priamo Fica, alebo jemu blízkych ľudí? Môže byť takýto človek pri posudzovaní konkrétnej situácie objektívny, ak s niekým udržiava desiatky rokov nadštandardný vzťah? Dokázal by sa prokurátor Čižnár v kritickej chvíli odosobniť?  

.nejasné kontakty
Pochybnosti o Čižnárovom kredite však vzbudzuje najmä rozhovor medzi údajným bosom podsvetia Liborom Jakšíkom a jeho spoločníkom Bohuslavom C. Ten sa totiž v prepise policajného odposluchu z 26. augusta 2010, ktorý zverejnil na svojom blogu Nicholson, chváli, že pil s Čižnárom. Čižnár priznal, že sa s ním pozná, odmietol však, že by sa stretávali. Zároveň vylúčil akékoľvek kontakty s Jakšíkom.   
Čižnár má pravdu, keď tvrdí, že nezodpovedá za to, čo o ňom povedia iní ľudia – navyše v stave značnej opitosti – do telefónu. Spôsob, akým v tejto kauze obhajoval svoju bezúhonnosť, však nebol veľmi presvedčivý. „Myslíte si, že keby som mal takéto kontakty, tak by som dostal dvakrát bezpečnostnú previerku na stupeň prísne tajné? Asi ťažko. Len na okraj, obe tieto previerky som získal v čase, keď nebol vo vláde môj spolužiak Robert Fico, ale úplne iní politici,” povedal Čižnár denníku Pravda.
Po prvé: o tom, kto dostane previerku, nerozhodujú politici, ale funkcionári NBÚ, a to aj na základe podkladov od SIS. Po druhé: ani tieto inštitúcie nie sú zárukou, že inak prísnym sitom občas neprejdú – bez ohľadu na výsledky volieb – aj skompromitované persóny. Závisí od toho, kto a o kom rozhoduje. Po tretie: prvú previerku zrejme dostal Čižnár za druhej Dzurindovej vlády. To znamená, niekoľko rokov predtým, ako sa o ňom bavili údajní mafiáni. Po štvrté: druhú previerku zrejme získal v čase, keď bol na čele NBÚ nedôveryhodný František Blanárik. Po piate: kauzu jakšíkovci dozorovala Generálna prokuratúra. To, že spomínaný telefonát nevyhodnotila ako bezpečnostné riziko, neprekvapuje. Zároveň to však neznamená, že Čižnár je automaticky čistý.

.personálne šachy
O Čižnárovi väčšina jeho kolegov hovorí, že ako odborník má rešpekt. Málokto však pozná jeho názory na fungovanie prokuratúry, keďže doteraz prakticky verejne nevystupoval, nepísal odborné články. Bariéru mlčania prerušil až v rozhovore pre Pravdu, z ktorého je však zrejmé, že z neho nebude veľký reformátor. Čižnár totiž kritizoval novelu zákona o prokuratúre, ktorou sa snažila bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ) zaviesť transparentnejšie pomery v rezorte. Podľa Čižnára totiž vznikla na politickú objednávku, čo je slovník ľudí typu Dobroslava Trnku. A tým dnešný stav na GP náramne vyhovuje.
Prekvapením sú, naopak, nominácie na posty námestníkov GP. Podľa denníka SME má ísť o Jozefa Szabóa a Reného Vaneka. Začiatkom tohto roka, keď sa v médiách prvýkrát objavila informácia, že Čižnár sa má stať šéfom prokuratúry, mu totiž v Smere odmietli niekoľko mien. Aj preto sa vtedy špekulovalo, že jeho zástupcami zostanú Trnka s Tichým. Ak je dnes všetko inak, tak z toho vyplývajú dve veci. Po prvé: úplné odstavenie spomínaného tandemu si už želá aj Fico. Po druhé: Čižnár má pri personálnych nomináciách len čiastočne voľné ruky. Jeho človekom je totiž len Vanek, s ktorým roky spolupracoval na Krajskej prokuratúre v Bratislave.
V prípade Szabóa je to zložitejšie: formálne má na GP, kde je riaditeľom medzinárodného odboru, krytie Mostu-Híd. Táto strana ho v minulosti presadzovala aj za generálneho prokurátora. Predtým bol Szabó človekom SMK, pričom mal vraj vždy dobré vzťahy s exriaditeľom Transpetrolu Štefanom Czuczom. Dnes je však podľa infomácií .týždňa skôr favoritom vplyvného bratislavského podnikateľa, ktorý má aktivity aj v médiách a kontakty na Smer. To znamená, že na rozdiel od Vaneka, ktorého si Čižnár vybral sám, bude zrejme Szabó nominácia zvonka. Obaja sú však považovaní za slušných ľudí, ktorí by nemali robiť prokuratúre hanbu.

.mediálna masáž
Ak sa nestane nič nepredvídateľné, tento týždeň sa zrejme stane Jaromír Čižnár novým generálnym prokurátorom. Zatiaľ mu všetko vychádza podľa starostlivo pripraveného scenára: najskôr ho odobrila Rada prokurátorov, ktorá sa zíde a rozhodne vždy, keď to potrebuje Smer. Potom vraj Čižnára kontaktovalo šesť zo siedmich krajských prokurátorov, ktorí naňho „doslova apelovali”, aby ponúkanú kandidatúru prijal. Mediálnu masáž zavŕšil špeciálny prokurátor Kováčik, ktorý ho podporil výrokom, že môže vrátiť GP „kredibilitu”.
Napriek všetkým výhradám voči Čižnárovi však silnejú v prostredí prokuratúry hlasy, že z kandidátov, ktorí boli reálne v hre, je najprijateľnejším riešením. Dokonca to hovoria aj ľudia, ktorí majú mentálne bližšie k Jozefovi Čentéšovi. Čižnár má totiž prirodzenú autoritu, a podľa mnohých aj ťah na bránu. V minulosti už navyše ukázal, že hoci má blízky vzťah s Robertom Ficom, minimálne raz išiel aj proti Smeru (kauza Rozin). Ale či má naozaj guráž, sa ukáže až pri kauzách typu Glance House, Hedviga Malinová či hlas podobný Ficovi.
No pravdepodobnejšia je skôr predstava, že Čižnár pôjde v marketingovej línii Smeru – to znamená, že bude konať naoko rázne, no v skutočnosti neurobí nič zásadné. Možno exemplárne potrestá aj niekoho z vlastných radov, prípadne dotiahne nejakú menšiu kauzu. Na taký záťah proti korupcii, akého sme momentálne svedkami v Českej republike, si však Ficov generál Čižnár zrejme netrúfne. Nemá na to silu, odvahu ani podmienky.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite