Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Žitného vina a trest

.eva Čobejová .časopis .profil

Mohol by to byť zaujímavý filmový scenár. Hlavný hrdina je pekný mladý muž, slušný, veriaci a k tomu ešte aj slávny. Po prudkom lete nahor však prichádza strmý pád. Aj katarzia?

.na začiatku aj na konci tohto príbehu boli dopravné nehody. V roku 2005 havaroval na diaľnici moderátor Markízy Ľubomír Karásek a v kresle pri populárnej Mariane Ďurianovej sa v marci 2005 objavil nový muž. Absolvent sociálnej práce, ktorý pôvodne túžil pomáhať ľuďom, ale neskôr si uvedomil, že by sociálnou prácou len ťažko uživil rodinu. A tak sa dal na moderovanie.
Ambiciózny, ani nie tridsaťročný mladý muž vyžaroval príjemné sebavedomie. Žitného si pochvaľovalo aj vedenie televízie. Popri Mariane Ďurianovej, ktorú zbožňoval bulvár pre jej búrlivý život, pôsobil Žitný ako rozvážny človek, ktorého sláva nezomelie. Netajil sa silnou katolíckou vierou, čo bolo v celebritnom svete výnimkou.

.kariéra
Čoskoro sa ukázalo, že Žitný nebude na moderátorskej stoličke najsledovanejšej televíznej relácie len dočasným záskokom. Rok 2006 Žitný mohol verejne bilancovať ako skvelý. Mal tridsať, navonok šťastné manželstvo a čoraz väčšiu popularitu. A potom sa to začalo kaziť. V roku 2007 prichádza rozvod. Manželka, ktorá podala žiadosť o rozvod, iba taktne naznačila, že keď sa človek dostane na televíznu obrazovku, vo veľkej miere ho to ovplyvní.
Pre veriaceho človeka je rozvod obrovskou traumou a Žitný krach päťročného manželstva prežíval bolestne. Priznal: „Cirkevná anulácia manželstva má pre mňa vysokú dôležitosť.“ V tom čase sa zapojil do pozoruhodného projektu Zachráňme životy. Ide o pravidelnú finančnú výpomoc matkám, ktoré sa ocitli v krajnej životnej núdzi. Cieľom je záchrana počatého života.
Rok 2008 sa ešte začal dobre. Na jar si Žitný preberá cenu OTO 2007 ako najlepší moderátor spravodajskej relácie. Pripravuje sa na tanečnú súťaž Let´s Dance, robieha podnikanie s trnavským amfiteátrom, črtá sa mu vysnívaný dom a začína nový vzťah. Viacero ľudí z jeho blízkeho okolia si však všíma, že Rasťo Žitný svoj úspech celkom nezvláda. Prejavuje sa to najmä za volantom. Žiadna pokora, iba očarenie nebezpečnou jazdou a rýchlou audinou. „Čas ide veľmi rýchlo. Mám pocit, že sa len strieda Veľká noc s Vianocami. Neviem, kam to smeruje a ako sa to skončí...“ opísal svoj životný štýl pred nehodou.
A potom prichádza osudný júnový deň. Nedeľný obed s priateľkou a potom ostáva už len pár minút, aby bol o jednej na generálke priameho prenosu z Let´s Dance. Časová rezerva je minimálna, viera v rýchle auto veľká. Pri Rohožníku sa bicykluje otec s dvoma malými chlapcami, Žitného auto vo veľkej rýchlosti vyletí z cesty, zraní otca a zabije päťročného Tomáška. Dobitý je aj Žitný, leží v nemocnici a pár milosrdných hodín ešte netuší, aký hriech spáchal.
Je leto a bulvár sa teší z nečakanej koristi. Navyše je tu zdrvená rodina zabitého dieťaťa, ktorá ochotne komunikuje s médiami a verejne chrlí na Žitného oheň a síru. Špinavý vrah, zabijak, nikdy mu neodpustíme...
Žitný putuje do rehabilitačného centra v Kováčovej, aby sa postavil na nohy. Je v  depresii. Pred ústavom striehnu novinári a každá známa tvár, ktorá sa k nemocnici priblíži, je vypočúvaná, či sa ide stretať so Žitným – s tým vrahom.
Rodina obete odmieta prijať akýkoľvek pokus o ospravedlnenie, Žitného emisári sú neúspešní. Zrejme je tu obava, že dobre zahraná ľútosť televíznej celebrite pomôže zbaviť sa trestu. Zúfalstvo rodiny zneužíva bulvár a zo Žitného sa stáva štvaná zver.

.nekonečný súd
Sám Žitný stráca na dôveryhodnosti, keď sa snaží súd presvedčiť, že pri šoférovaní stratil na chvíľu vedomie. Súd tejto verzii neuverí. Prvý rozsudok okresného súdu poslal Žitného na dva a pol roka do väzenia. Odvolal sa prokurátor. Krajský súd vrátil vec opäť na okresný súd. Spor sa vedie najmä o rýchlosť, ktorou Žitný išiel. Na jeseň 2011 okresný súd vyniesol rovnaký verdikt – dva a pol roka väzenia. Obe strany sa odvolávajú a v apríli 2012 krajský súd posiela Žitného na dva roky do basy. Súdy trvali štyri roky.
Žitný je celý ten dlhý čas personou non grata. Jeho podnikanie sa skončilo, Markíza neuvažuje o jeho návrate, nevyšla mu pedagogická kariéra a rozpadol sa mu ďalší vzťah. Jeho advokát v Pluske opisoval: „Pokúsil sa o zamestnanie na vysokej škole v Trnave. Okamžite tam volali novinári, že je trestne stíhaný a pýtali sa študentov na ich názor, či sú ochotní akceptovať takého človeka, ktorý je trestne stíhaný. Tak bol prepustený.“ Keď organizoval koncerty, novinári sa vypytovali spevákov, či im nevadí robiť pre Žitného. Ten nachádzal oporu v cirkvi, kde odpúšťanie patrí k pilierom viery. V ťažkých chvíľach mu robil sprievodcu duchovný Daniel Dian. Bulvár si to všimol a napísal, že keď dvaja muži spolu bývajú, nebude všetko s kostolným poriadkom. Verejne sa k Žitnému prihlásilo združenie Fórum života, s ktorým začal Žitný spolupracovať už pred haváriou. Predsedníčka Fóra Marcela Dobešová médiám potvrdila, že so Žitným spolupracujú dlhodobo a že ho po nehode zamestnali. To bolo silné gesto kresťanskej organizácie, ktorá pomáha pri záchrane ľudských životov. Pomáhala aj pri záchrane bývalej televíznej hviezdy.
Keď sa súdny proces skončil, Žitný sa sám prihlásil do väzenia. Prijal trest a polovicu si odsedel. Ale najťažším trestom bola bulvárna štvanica, ktorá nepozná odpustenie. Tam si svoj trest vypil až do dna. Vyslúžil si ho nielen za neúmyselné zabitie, ale aj za predchádzajúci úspech a slávu.
Ale možno už nastal čas aj pre členov rodiny Žilavých. Žiť s nenávisťou sa nedá ani veriacim, ani neveriacim.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite