Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Salmanovci

.eva Čobejová .časopis .profil

Už-už sa zdalo, že sa podnikateľská rodina Salmanovovcov stane súčasťou slovenskej smotánky. Vďaka tomu, že si fotogenický blondiak Alexandr zobral za ženu speváčku, známu aj z muzikálov, dostali sa Salmanovovci na vyššiu úroveň.

Na svadbe im spievala aj nevestina priateľka Nela Pocisková a už to vyzeralo, že Salmanovovci prešli vývojom, ako mnohí iní podnikatelia na Slovensku: od podnikateľov s pochybnou povesťou až po bulvárne celebrity. Lenže, zrazu je všetko inak. Sergej a Alexandr Salmanovovci sedia vo väzení a celé Slovensko videlo videá, na ktorých si dohadujú úplatok s daňovou úradníčkou. Sudca síce najprv poslal oboch zadržaných pánov domov, no po odvolaní prokurátorky ich súd predsa len nechal v celách.

.samara či Kujbyšev
Sergej Salmanov (49) a jeho žena Nina prišli na Slovensko podnikať ešte ako ruskí občania. Prvý zápis v Obchodnom registri o firme, ktorú založili, vznikol roku 1992, teda krátko po rozpade ZSSR. Obaja manželia aj so synom Alexandrom (27) prišli z ruského mesta Samara, ktoré bolo počas studenej vojny centrom vojenskopriemyselnej výroby. Vyrábali sa tu nielen povestné lietadlá TU-154, ale aj medzikontinentálne balistické rakety. Preto to bolo  „uzavreté mesto“, do ktorého nemali prístup cudzinci.
Koncom 80. rokov prišla ekonomická kríza a mesto opustili mnohí obyvatelia.
Salmanovovci už v roku 1992 majú v Bratislave firmu, zameranú na kúpu a predaj nehnuteľností a tovaru. Postupne budú v Obchodnom registri ich firmy pribúdať, dodnes si tam zapísali 23 firiem. Niektoré firmy však zakladali v zahraničí, napríklad na Britských Panenských ostrovoch.
Oblasť záujmu rodiny Salmanovovcov je široká – podnikajú v nehnuteľnostiach, vo výrobe alkoholu, pokúšali sa vyrábať kozmetiku, investovali aj do Ski parku Ružomberok a dnes majú vďaka neveste aj umeleckú a eventovú agentúru.
Manželia Salmanovovci rozbehli podnikanie klasickým ruským spôsobom. Veľa energie, odvahy, risku, ale pramalý rešpekt k zákonom. Napokon o tom, ako vyzerá skutočné podnikanie, sa Salmanovovci v zatvorenom meste Kujbyšev, ako sa vtedy Samara volala, veľa nemohli dozvedieť. Nie div, že vo videu, ktoré prišlo do redakcie Plusky, hovorí mladý Salmanov otcovi: „...potom by som sa považoval za Al Caponeho, takto sa považujem za nejakého sráča...“
V podmienkach divokého kapitalizmu je zrejme Al Capone naozaj príťažlivý vzor. Ako je známe, Al Caponeho dostali do väzenia federálni agenti až za neplatenie daní, a možno aj Alexandrovi budú dane osudné.
Jedna z úspešných vetiev biznisu Salmanovovcov je výroba a distribúcia alkoholu. Úspech majú najmä s Carat Vodkou Premium, ktorú vyrábajú podľa tradičnej ruskej receptúry. Lenže výroba a predaj alkoholu má jednu nepríjemnú vec – spájajú sa s ňou vysoké spotrebné dane.  
Jeden zo spôsobov, ako sa vyhnúť plateniu týchto daní, mohol byť ten, ktorý naznačujú tajne vyrobené videá – motivovať daňových úradníkov. Ďalším spôsobom môžu byť falošné kolky. Salmanovovcom v roku 2004 zhabali colníci alkohol s falošnými kolkami. Kauzu polícia dodnes nevyšetrila, zato sťažnosť Salmanovovcov, že ich štát neoprávneným postupom obral o zisky, bola úspešná. Pred pár dňami v tejto veci padlo rozhodnutie Ústavného súdu, ktorý tvrdí, že súdy porušili právo firmy NASK (za ktorou sú Salmanovovci) na súdnu ochranu a spravodlivé súdne konanie. Výsledkom môže byť, že štát bude musieť Salmanovovcom zaplatiť vysokú sumu ako odškodné za zhabaný alkohol.

.aB kozmetika
Pre firmy, ktoré sa zaoberajú výrobou alkoholu, je atraktívne vlastniť spoločnosť, ktorá vyrába kozmetiku. Pri tejto výrobe sa totiž používa alkohol, na ktorý sa nevzťahuje spotrebná daň. Je pravda, že Salmanovovci sa po tom, čo sa bratislavská  AB Kozmetika v roku 2003 dostala do konkurzu, veľmi usilovali firmu získať.
Za krachom AB Kozmetiky je zlá privatizácia v roku 1994. Dlhé konkurzné konanie spôsobilo, že takmer všetko cenné sa z firmy postupne vytratilo.
Salmanovovci získali značky a obnovili výrobu. Dokonca v Šamoríne postavili novú modernú halu. Oficiálne však v novej firme AB Cosmetics neboli, konateľom bol Ľubomír Somorovský. Perličkou je, že šéfom tejto spoločnosti v časoch, keď ju mali ako tichí spoločníci Salmanovovci, bol dnešný poslanec Smeru Daniel Duchoň.
V boji o AB Kozmetiku však Salmanovovci narazili na tvrdú konkurenciu. Od Salmanovovcov sa odpojil aj ich bývalý obchodný partner Ľubomír Somorovský, ktorý ich obvinil z podvodu. Tak o firmu prišli. Preto nazlostený Alexandr Salmanov strieľal po Somorovskom pred bratislavským hotelom.
Výsledkom sporu je aj to, že AB Kozmetika s 50-ročnou tradíciou skončila a slovenské ženy dodnes po internete márne pátrajú po obľúbenom výživnom mandľovom kréme.
Boj medzi dvoma znepriatelenými skupinami pokračuje tvrdšími prostriedkami. V tomto spore mala ako svedkyňa vystupovať aj nedávno zavraždená právnička Ľubica Kolesárová. Somorovský to ihneď médiám oznámil, a nepriamo tak ukázal na prípadného vraha.
Videá, ktoré dostali niektoré redakcie, na ktorých Salmanovovci ponúkajú úplatok, môže byť súčasťou tohto boja. Lenka Salmanovová, manželka Alexandra, okamžite obvinila Somorovského, že je za zverejnenými videami: „Je zarážajúce, že ako hlavný a jediný svedok údajného pokusu o uplácanie vystupuje bývalý zamestnanec colnej správy, človek, ktorý bol neskôr zamestnancom u nás vo firmách a ktorý sa potom neskôr spojil s tzv. ,mafiánskymi skupinami.´“
V príbehu AB Kozmetiky nejde o boj dobrých proti zlým. Tu sa nikdy nehrala čistá hra. Bojujú tu proti sebe dve silné skupiny, podporované podsvetím, a disponujúce aj  istým politickým krytím. Tento súboj sa v tejto chvíli ukazuje ako zničujúcejší práve pre Salmanovovcov.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite