Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jasná budúcnosť

.časopis .téma

Ak by sme si Island predstavili ako zoologickú záhradu, tak ľudia okolo reykjavíckeho primátora Jóna Gnarra by boli pandy – krásne, priateľské, sympatické, všetkými obdivované tvory.

Ak by sme si Island predstavili ako zoologickú záhradu, tak ľudia okolo reykjavíckeho primátora Jóna Gnarra by boli pandy – krásne, priateľské, sympatické, všetkými obdivované tvory.
„V sobotu v noci, počas sčítavania hlasov, budeme vo Víkin Sjóminjasafnið, určite dôjdi,” napísal mi pár dní pred voľbami Eldar Asþórsson, kandidát Jasnej budúcnosti v severnom Reykjavíku. Tak som teda v sobotu pár minút pred desiatou večer do Víkin Sjóminjasafnið prišiel. Hneď pri vchode som sa stretol s pesničkárom Snorrim Helgasonom. „Moja sestra je predsedníčka Björt framtíð, preto som tu. Určite tu dnes večer stretneš veľa známych.” Snorri mal pravdu. Známych som stretol veľa. A s mnohými pôvodne neznámymi som sa zoznámil. Táto strana je totiž najmä o vzťahoch, priateľstvách, podobnom vkuse. Je to skôr komunita ako strana.
„Snažili sme sa o zábavnú politiku,” povedal nám v novembri minulého roku v rozhovore reykjavícky primátor Jón Gnarr. A ešte povedal, že keď mu niekto napíše, že v dôsledku nepopulárnych krokov, ktoré ako primátor robí, ho nabudúce nebude voliť, odpovedá, že „to je úplne v poriadku, lebo už pravdepodobne nebudem kandidovať. Nemusia sa ničoho obávať.”
Vo februári je všetko ináč. Bývalý poslanec za (veľkú, tradičnú a nenávidenú) Progresívnu stranu Guðmundur Steingrímsson a bývalý poslanec Sociálnej demokracie Róbert Marshall oslovili primátora Jóna a jeho politickú pravú ruku Heiðu Kristín Helgadóttir a presvedčili ich, aby vytvorili politickú stranu a kandidovali s ňou v parlamentných voľbách.
„Urobil som si len tak pre zábavu volebný kvíz na internete. Na všetky otázky som odpovedal Neviem. Výsledok bol, že moja strana je Jasná budúcnosť,” povedal mi s nekrývaným sarkazmom podporovateľ Ľavých zelených Andri Snær Magnason. „Ale je možné, že práve cez takéto nejasne profilované strany sa do politiky dostanú zaujímaví a dobrí ľudia.”
„Björt framtíð priniesli do islandskej politiky ľudskosť,” konštatujú aj vyslovení odporcovia „nepolitickej politiky”, ktorú táto strana reprezentuje.
„Najdôležitejšia je pravda a dobro,” hovorí v kúte stojaci frontman bývalých Sugarcubes a dnešných Ghostigital Einar Örn Benediktsson. „Títo ľudia nechcú byť politikmi, chcú pomôcť svojej krajine,” tvrdí mladý aktivista menom Ragnar.
Počas Kosningavaka diškurujem s kamarátmi, spolu sledujeme meniace sa priebežné výsledky volieb. Do parlamentu sa dostala Björt, ktorá už nechcela len z gauča nadávať politikom. Aj člen metalovej kapely HAM a reykjavícky mestský poslanec Ottar Propé. Chvíľu sa zdá, že sa poslankyňou stane aj Heiða Kristín. Až v nedeľu ráno prekročia päťpercentný prah Piráti a Heiða z hry vypadáva.
Kým napríklad Strana nezávislosti sľubuje zvýšenie výplat a zníženie daní, kým Progresívna strana sľubuje skresanie pôžičiek o 20 percent, Jasná budúcnosť sa hrdí tým, že do politiky prináša priateľstvo a láskavosť. Inde by to pôsobilo naivne, na malom Islande sa to ráta. Výrazne im pritom pomáha Jónova Gnarrova popularita, ako aj príslušnosť viacerých členov a podporovateľov strany k alternatívnej hudobnej scéne.„Je to strana reykjavíckej umeleckej elity,” kriticky konštatuje Halla Gunnarsdóttir.
V každom prípade je Jasná budúcnosť najpozoruhodnejšie politické zoskupenia na Islande. Dobre sa na nich pozerá, dobre sa s nimi socializuje, sú príjemní a priateľskí. Ako tie pandy. Aká je ich budúcnosť v islandskej politike, je zatiaľ nejasné.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite