Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Merania šité na mieru

.lukáš Krivošík .časopis .biznis príbeh

Igor Lengyel vyhral v súťaži Ernst&Young titul Podnikateľ roka 2012 v oblasti inovácií. Jeho firma NMS je lídrom v 3-D meraní, ktoré sa využíva predovšetkým v priemysle. Medzi zákazníkov tejto spoločnosti patrí okrem iného aj bratislavský Volkswagen.

Aby stroje, ktoré nás obklopujú, vôbec fungovali, musia ich dielce k sebe dokonale pasovať. Presnosť je rozhodujúcim atribútom výroby. Firma NMS (skratka pre Noncontact Measuring Systems – Nekontaktné meracie systémy) poskytuje priemyselným podnikom meracie služby, ktoré tejto precíznosti pomôžu. „Zákazník si môže u nás zakúpiť skenovací systém alebo nás priamo zavolá, aby sme niečo odmerali u neho,“ vysvetľuje Lengyel. „Predávame riešenia, ušité na mieru zákazníka. Snažíme sa pochopiť, čo zákazník robí a premýšľame, ako mu službu najviac personalizovať.“ V prevádzke automobilového výrobcu sa napríklad vezmú automobilové dvere, oskenujú sa a následne porovnajú s matematickým modelom v počítači. Automobilka môže dáta vyhodnotiť trebárs tak, že prijme nápravné opatrenia. No meranie môže slúžiť aj na reverzné inžinierstvo. To sa deje vtedy, keď najskôr vznikne súčiastka a k nej sa spätne vytvára technická dokumentácia.

.dva svety
Igor Lengyel sa narodil v Bratislave, aj keď letné prázdniny ako dieťa zvykol tráviť v Hronci na strednom Slovensku. Jeho starý otec tam bol strojvodca na parnej lokomotíve. Lengyela tak prirodzene oslovovalo technické prostredie. Neskôr vyštudoval strojnícku fakultu v Bratislave. „Revolúcia nás zastihla v piatom ročníku vysokej školy,“ spomína 46-ročný podnikateľ. „Snívali sme vtedy niečo, čo by som nazval obdobou nemeckého povojnového sna.“ Lengyel odišiel na päť rokov do francúzskeho Lyonu, aby si spravil doktorát. Venoval sa tam výskumu prúdenia náplní vo valci spaľovacieho motora. „Používali sme pri tom laserovú meraciu techniku,“ vysvetľuje. „Francúzi majú nesmierne prepracovaný vzdelávací systém. Podľa mňa sú perfektní technici. Samozrejme, už druhá vec je reálna ekonomika, kde cítiť priveľký vplyv odborov či negatívne dopady vysokého daňovo-odvodového zaťaženia.“
Lengyel dva roky strávil aj v nemeckom Erlangene na postdoktorandskom štúdiu. Nerobil čistú vedu, naopak, pracoval na praktických projektoch pre veľkých partnerov v priemysle. Po návrate na Slovensko v roku 1997 si civilnú službu odkrútil na strojníckej fakulte. Tu prišlo vytriezvenie: „Mechanika tekutín, ktorej som sa venoval, sa na Slovensku ani len neštudovala. Okrem toho celé to akademické prostredie bolo u nás nesmierne zatuchnuté. Oproti tomu, čo som zažil v zahraničí, išlo o úplne iný svet.“
V roku 1999 založil firmu a nadviazal spoluprácu s nemeckou spoločnosťou Steinbichler, ktorá skenery vyrába: „Ako díler sme priniesli ich výrobky na tento trh. No treba priznať, že sme s týmito vecami prišli pomerne skoro. Boli sme priekopníkmi, teda robili sme veľa osvetovej práce, no mali sme málo objednávok.“ Prvý skener predali českej Škodovke. Ten systém tam stále ešte funguje.      

.rast a vlastný vývoj
Spoločnosť NMS má dnes okolo 60 zamestnancov. Okrem Slovenska pôsobí aj v Rusku či Brazílii. Keď sa pýtame, ako firmu zasiahla kríza, Lengyel odpovedá, že ju v podstate ani nepocítili: „Zažívame kontinuálny rast po exponenciálnej krivke. Stredoeurópsky trh v našom segmente rastie ôsmimi percentami ročne a spomalenie nie je v dohľade. K tomu treba pridať zahraničnú expanziu. Len jeden údaj za všetky. Mali sme tri služobné autá, teraz ich máme 35.“ Pracovníci firmy najazdia veľa kilometrov. Aký profil zamestnancov Lengyel víta? „Metrológia sa nikde neštuduje. Navyše, slovenské školy majú všeobecne problém s prepojením teórie a praxe. Pre našu firmu robia ľudia so stredoškolským i vysokoškolským vzdelaním, no najdôležitejšie je, aby ich to bavilo, boli poctiví a motivovaní. Všetko ostatné sa naučia.“ Skratky ani vodenie za ručičku v tejto firme podľa slov jej šéfa nefungujú. Férovosť je alfa a omega. „Ťažké je vziať niekoho do zamestnania, keď ten človek nevie, čo chce robiť. Nedávam dôraz na to, čo človek vyštudoval, ale čo už v živote urobil.“ Dnes firma koncentruje odborníkov na metrológiu z celého regiónu a z ich know-how čerpá aj pri vývoji vlastných riešení.
Hoci kríza NMS obišla, Lengyel priznáva, že nedávne zvýšenie daňovo-odvodového zaťaženia pocítili: „Zostane nám menej peňazí. Na druhej strane, nechodím ráno do práce, aby som rozmýšľal, kde všade ušetriť. Radšej premýšľam o tom, čo nového by som pre zákazníka vymyslel.“ Lengyel by v súvislosti s podnikateľským prostredím privítal najmä, keby bolo ustálené a predvídateľné. Podnikanie je totiž o plánovaní. Časté zmeny zákonov potom predstavujú výzvu. Firma NMS na Slovensku nemá konkurenta. Pokiaľ ide o predávanie skenerov, najbližšia podobná firma sa nachádza v Česku. No pokiaľ ide o riešenia šité na mieru, nemajú konkurenta ani nikde v strednej Európe.

.spokojný
Firmu sa Lengyel predávať nechystá. Po štrnástich rokoch podnikania je spokojný s tým, čo dosiahol: „Ako mladý inžinierik z postkomunistickej krajiny som sa vybral do veľkého sveta. Obdivovali sme západné automobilky. Je obrovskou satisfakciou, keď ja dnes školím západoeurópskych zamestnancov našich tamojších obchodných partnerov.“ Napríklad šéf švajčiarskeho koncernu Leica, s ktorým firma NMS spolupracuje, kedysi nevedel, kde je Bratislava: „Teraz už dobre vie. Bol tu niekoľkokrát,“ dodáva Lengyel s úsmevom. Starší syn Martin, ktorý má skoro 19 rokov, skončil gymnázium, a teraz je na jednoročnom pobyte práve v spoločnosti Leica v Zürichu. „Chcem najmä, aby moje deti dokázali samostatne myslieť a starostlivo si zvážili, akú školu pôjdu študovať a pre akú životnú dráhu sa rozhodnú,“ uzatvára bratislavský podnikateľ.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite