Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tuarégske saharské blues

.peter Bálik .časopis .hudba

Goumar „Bombino“ Almoctar (narodený 1. januára 1980 v meste Tidene v Nigeri) je jednou z vychádzajúcich hviezd worldmusic, hrá hudbu, ktorú znalci označujú za saharské blues, postavené na hypnotických rytmoch a zvuku sólových elektrických gitár. Na tomto nástroji sa naučil hrať ako dvanásťročný.

Neskôr sa stal členom skupiny renomovaného tuarégskeho gitaristu Haja Bebeho, kde dostal prezývku Bombino, čo znamená malý chlapec, pretože bol v skupine najmladší. V roku 2006 si založil vlastnú kapelu Group Bombino, ktorá v primitívnych podmienkach nahrala prvý album. Keď v druhej polovici minulého desaťročia vypuklo v Nigeri a Mali povstanie, počas ktorého vládni vojaci popravili dvoch členov jeho kapely, Bombino utiekol do Burkiny Faso. Tam ho v roku 2009 vyhľadal režisér Ron Wyman, ktorý o ňom nakrútil dokument a produkoval mu druhý album Agadez, ktorý sa v júli 2011 dostal na na prvé miesto v hitparáde iTunes v sekcii world music. Začiatkom apríla tohto roka mu vyšiel tretí sólový album Nomad (Nonesuch Records). Produkoval ho Dan Auerbach, viacnásobný držiteľ prestížnych cien Grammy a líder skupiny The Black Keys.
Bombino je nasledovníkom slávnej skupiny Tinariwen (k jej najväčším fanúšikom patrí napríklad spevák Robert Plant z Led Zeppelin), ktorá spopularizovala modernú tuarégsku hudbu po celom svete a ktorá upozorňuje na ťažký údel svojho národa v saharskej Afrike. Tuarégovia sú národom bojovníkov, chovateľov dobytka a obchodníkov, z ktorých väčšina dodnes žije nomádskym spôsobom života. Tento berberský národ poznačilo v minulosti niekoľko období sucha, ktoré spôsobili, že museli opustiť púšť a presťahovali sa do miest, kde dochádzalo ku konfliktom s domácim obyvateľstvom. Šarvátky neskôr prerástli do niekoľkých povstaní proti miestnym režimom, ktoré boli krvavo potlačené. Posledná rebélia sa uskutočnila v roku 2007, pretože vlády Nigeru a Mali, kde žije najväčšia tuarégska menšina, neplnili dohody o zrovnoprávnení Tuarégov s miestnym obyvateľstvom. Povstanie trvalo do roku 2010, keď po mierových rokovaniach rebeli zložili zbrane. Približne dvojmiliónový národ dnes žije na veľkej neohraničenej ploche medzi Nigerom, Lýbiou, Mali a Alžírskom.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite