Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Leto je tu!

.časopis .kultúra

Jar, to romantické obdobie pučiacich stromov, zelenajúcej sa trávy, prebúdzajúcej sa prírody a sennej nádchy, máme šťastne za sebou. Tento rok trvala asi tak dva dni a po nich prišlo leto. Teda pálivé slnko, horúco aj v noci, prepotené tričká, intenzívny pitný režim. Ledva skončená zima sa dotkla jari a tá sa premenila na leto.

Konfjúžn!” hromžíme slovenskou angličtinou. A chodíme na akcie festivalu Fjúžn. Témou aktuálneho ročníka “festivalu nových menšín” je domov. Všetky filmy, divadlá, diskusie a workshopy budú o tom. Kde má človek domov a čo sa stáva, keď sa ten domov nekryje s miestom dlhodobého či dokonca trvalého bydliska. Celý program festivalu nájdete na www.fjuzn.sk, ja si dovolím odporučiť iba jeden nenápadný dokument. V pondelok o 20.30 bude v KC Dunaj premietnutý film Mira Jeloka o migrantkách na Slovensku Zasľúbená zem, prosím, vystupovať. To je ten film, ktorý RTVS odmietla
odvysielať, lebo vraj nedodržal scenár a témy spracoval povrchne, neprofesionálne a neobjektívne. Príďte sa pozrieť v pondelok do Dunaja a uvidíte, či je to tak.
Astronautalis je umelecké meno amerického rappera a speváka Andyho Bothwella. Upozornil ma naňho jeden kamarát z bratislavskej Obludy, na webe som si našiel jeho piesne a klipy a nesmierne ma zaujal: nehrá sa na černocha, má cit pre blues aj punkové riffy, dobre spieva. Hoci v minulosti vystupoval len s laptopom a mikrofónom, teraz je na šnúre s punkovým gitaristom a s bubeníkom, ktorý vyrastal na metale a neskôr hral džez. Astronautalis hrá v stredu v bratislavskej Intergalaktickej Oblude, Bene s Rolandom Kánikom mu budú predskakovať. V ďalších dňoch vystúpi v Piešťanoch, v košickej Tabačke a nakoniec v žilinskej Stanici.
No a vo štvrtok sa oficiálne začína leto. Teda aspoň na Islande, kde je v tento deň štátny sviatok. Sumardagurinn fyrsti, čiže Prvý letný deň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite