Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruská tenisová krása

.peter Bálik .časopis .šport

V posledných rokoch je Rusko superveľmocou v ženskom tenise, ale boli časy, keď tento biely šport nemal v krajine takmer žiadne uplatnenie. Aký je dôvod vzostupu ruských tenistiek, z ktorých sa vďaka ich fyzickým prednostiam stali aj svetové celebrity?

Cez víkend nastúpili slovenské tenistky v Moskve proti ruským tenistkám v semifinále FED Cupu. Ich šance neboli márne, ale čelili najlepšiemu súperovi za posledné roky. Ruský ženský tenis ovládol tento šport natoľko, že bez ruských tenistiek si ho dnes ani nemožno predstaviť. Stačí sa pozrieť na rebríček najlepších hráčok, ktorých mnoho mien sa končí príponou –ová.  
Tenis bol dlhé desaťročia v Rusku potláčaným športom, ktorý komusti označovali slovom buržoázny. Trvalo 64 rokov, kým sa ruskí tenisti konečne objavili na olympiáde. Bolo to v roku 1988 v Soule. K ďalším veľkým popularizátorom patril napríklad bývalý ruský prezident Boris Jeľcin, veľký fanúšik tenisu, ktorý ho hral až trikrát týždenne a pomáhal vybudovať kurty nielen v Moskve, ale aj po celej krajine.  
Tenisové dvorce sa stali miestom plnenia snov mnohých mladých hráčov, túžiacich v tomto športe niečo dokázať, aj keď podmienky boli katastrofálne. „Bývali sme v hoteloch, kde po zemi behali šváby, hrali sme v zime, keď hala nemala na vykurovanie a bolo nula stupňov. Nebolo to ľahké, ale záleží aj na tom, čo v živote chcete dosiahnuť. Tu u vás ste skazení a zhýčkaní, " odkázala Britom v roku 2009 Kuznecovová. Na rozdiel od amerických športovcov, ktorých život, ak sa im nepodarí presadiť v športe, istí univerzitné vzdelanie, ruské hráčky nepoznajú strednú cestu, čo ich motivuje v tom, aby podávali nadštandardné výkony, pretože neexistuje žiadna cesta späť. Zlé jazyky hovoria, že jediné súperky, ktoré ich dnes môžu poraziť, sú sestry Williamsové.  
„Ruské tenistky na sebe veľmi tvrdo pracujú. Funguje to tak, že ich rodičia zoženú peniaze od sponzora, nájdu dobrého svetového trénera a do sveta pošlú trinásť-štrnásťročné dievča, ktoré sa o tri alebo štyri roky vráti ako špičková tenistka,” hovorí športový redaktor denníka SME Ondrej Gajdoš.  Paradoxne, Rusi majú v tridsiatke najlepších tenistiek sveta až šesť hráčok, ale situácia v ruskom tenise stále nie je dobrá. Všetko stojí na rodičoch. Mnohí z nich boli v minulosti profesionálnymi športovcami, ktorí v bývalom Sovietskom zväze prešli tvrdými tréningovými podmienkami a svoje skúsenosti prenášajú na svoje deti.
Prvými tenisovými hviezdami boli Kurnikovová, Šarapovová alebo Dementievová. Miškinová bola prvou Ruskou, ktorá v roku 2004 vyhrala grandslamový turnaj. Úspechy tenistiek motivovali ďalšiu generáciu. Dnes je situácia taká, že keď tréner Šamil Tarpiščev zostavuje tím na FED CUP, môže si vyberať. Kirilenková, Pavľučenková, Makarovová, Vesminová, Šarapová, Petrovová, Čakvetadzeová alebo Kuznecovová, tie všetky môžu naskočiť, a to ani nie je konečný zoznam. Ruský tenis stále posilňuje svoju pozíciu. Na juniorských turnajoch sa to hemží mladučkými tenistkami. Vďaka Ruskám tento šport objavil aj iný rozmer – tenisovú krásu. Kurnikovová nikdy nedosiahla výraznejšie víťazstvo, no jej pekná tvár sa pozerala z každého bulvárneho časopisu. Dnes platí, že ruská tenistka nie je len výbornou športovkyňou, ale často aj peknou ženou.     Maria Kirilenková (11. miesto vo WTA)
Kapitánka ruského FEDcupového tímu. Nedávno sa zasnúbila so skvelým hokejstom Alexanderom Ovečkinom. Tenis začala hrať ako sedemročná. Má rada romantické filmy, klasickú hudbu, rybárčenie a varenie. Je fanúšičkou Rogera Federera a Jennifer Capriatiovej.

Anna Chakvetadze (282. miesto vo WTA)
Ruská tenistka, ktorej kariéru pribrzdili zranenia. Tenis začala hrať v ôsmich rokoch, študovala na Moskovskej univerzite. V roku 2007 prežila ozbrojenú lúpež vo svojom dome. Má rada romantické novely, počúva modernú hudbu a hrá na klavíri.  Jej najobľúbenejším fotbalovým tímom je AC Miláno.

Vera Zvonarevová (222. miesto vo WTA)
Jej matka vyhrala bronzovú medailu v pozemnom hokeji. Vera začala hrať tenis v šiestich rokoch, v súčasnosti sa venuje štúdiu ekonomických vzťahov na Diplomatickej akadémii ministerstva zahraničných vecí v Moskve. Je členkou nadácie bojujúcej proti Rettovmu syndrómu. Po účasti vo finále na US Open 2010 darovala peniaze tejto nadácii a pomáhala založiť jej pobočku aj v Rusku.

Svetlana Kuznecovová (42. miesto vo WTA)
Pochádza zo slávnej cyklistickej rodiny, jej otec je cyklistický tréner šiestich olympijských víťazov. Trénoval aj jej matku Galinu Carevovú, ktorá je držiteľkou 20 svetových rekordov, jej brat je strieborný medailista z Atlanty. Svetlana miluje ruskú popmusic a tenis začala hrať v siedmich rokoch. 

Anastasia Pavljučenková (13. miesto vo WTA)
Súperka našich tenistiek vo FED Cupe. Jej babička bola reprezentantkou Sovietskeho zväzu v basketbale, otec olympijský kanoista a matka plavkyňa. Anastastia začala hrať tenis v šiestich rokoch, neskôr trénovala na tenisovej akadémii v Paríži. Má rada komédie, hercov Johnnyho Deppa, Bena Stillera, karaoke. Jej obľúbenou knihou je Eat, Pray, Love.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite