Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stredná Európa Luboša Palatu

.luboš Palata .časopis .týždeň vo svete

Varšava nebola zničená. Väčšina toho najkrajšieho, čo stálo v predvojnovej Varšave, bolo postavené znovu. Neraz z tehál z vtedy nemeckej Breslaui, Danzigu či Stettina, z tehál, ktoré tam po tom, ako sa doba upokojila a Poliaci zistili, že tam budú žiť azda už natrvalo, chýbali. Varšava, varšavské Staré a Nové mesto, Nowy Swiat, Kráľovský zámok, Lazienky, Wilanow, to všetko je tu a prekvapuje tých, ktorí majú o Varšave predstavu ako o meste panelákov a stalinistického Paláca kultúry, svojou krásou.

Zničené však bolo Varšavské geto. Neuveriteľná časť Varšavy, kam po okupácii nacisti nahnali najskôr varšavských Židov, potom živých z mnohých ďalších častí Poľska, a potom z celej okupovanej Európy. Polmiliónové mesto ľudí, určených na jediné: na vyhladenie.
Aby ste zistili, kde vlastne geto stálo, potrebujete špeciálnu mapu. Geto totiž zmizlo. Aj so svojimi obyvateľmi, ktorí sa pred sedemdesiatimi rokmi vzbúrili. Povstali v najbeznádejnejšej, najhrdinskejšej vzbure, akú novodobá Európa zažila. S niekoľkými pištoľami, trochou výbušnín sa niekoľko tisíc mladých Židov rozhodlo nedať svoj život zadarmo. Nedať sa bezmocne zabiť, ale aspoň padnúť v boji či po ňom.
Povstanie je plné neuveriteľných príbehov, smutných a tragických. Neprestane ma fascinovať fotografia zo správy Jurgena Stroopa, generála SS, ktorý s pomocou plameňometov, bojových plynov a nasadenia ťažkej techniky nakoniec židovských povstalcov „slávne“ porazil. Na tej fotografii sú židovské dievčatá, ktoré sa pridali k odboju. A pod fotografiou je popis, že hneď po odfotografovaní boli dievčatá popravené. Na inej fotografii sú ľudia, ktorých nacisti vyhnali z ich podzemných úkrytov v pivniciach domov. Chlapec a dievča ležia na troskách a s láskou a beznádejou sa k sebe tisnú a objímajú. Koľko im ešte zostáva života?
Stroopa nakoniec vo Varšave sedem rokov po vojne obesili. K sedemdesiatemu výročiu povstania v gete bolo na mieste geta otvorené veľkolepé múzeum histórie poľských Židov, ktoré sa už nebude dať prehliadnuť ani medzi panelákmi, ktoré tu po vojne vyrástli – a aj medzi nimi si človek uvedomí, kde vlastne je. Iste, môžeme si vydýchnuť, že to lepšie nakoniec zvíťazilo. Lenže koľko utrpenia to stálo, koľko času muselo uplynúť a koľko ľudí zomrieť... Jediný z veliteľov povstania, čo prežili, Marek Edelman, napísal krásnu knihu: Boh spí. Áno, aj Boh asi musí niekedy spať.

Autor je redaktor Lidových novín a MF DNES

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite