Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rokenrolový gang

.peter Bálik .časopis .hudba

Black Rebel Motorcycle Club (BRMC) sú už na pohľad zvláštna skupina. Na viedenskom koncerte v priemyselnom komplexe Gasometer, na kraji mesta, stojí v slušne zaplnenej hale na pódiu vľavo basgitarista Robert Levon Been, na druhej, odľahlej strane zas gitarista a spevák Peter Hayes, v strede medzi nimi, ale v miernom úzadí, búcha bubeníčka Leah Shapiro.

Už toto rozostavenie prezrádza, že BRMC nemajú jedného, ale rovno dvoch lídrov. Ani jeden nevystupuje do popredia, Been a Hayes sú dvaja skladatelia, ktorí sa striedajú po pesničke, oblečení v kožených motorkárskych bundách, ale keby ste zavreli oči, len veľmi ťažko by ste zistili, čia pieseň sa práve hrá. Been a Hayes sú ako duchovní bratia s rovnakým vkusom a filozofiou. Keď sa s bubeníčkou oprú do svojich nástrojov, ozve sa noiseový orchester. Ako to robia? Samozrejme, sú za tým aj rôzne zázračné gitarové „krabičky”, podobné „shoegazovým" britským skupinám ako My Bloody Valentine alebo Jesus and The Mary Chain, ku ktorým sa BRMC hlásia, no tá podmanivá stena hluku, ktorú dokáže vytvoriť len trojica hudobníkov, je výsledok ich hrania.
Tento koncert je trochu iný ako pred tromi rokmi, keď vo vedľajšej Arene propagovali vtedajší nový album Beat The Devils Tattoo. Je temnejší, pomalší, vážnejší. Zasvätení fanúšikovia vedia, ža aktuálna šnúra, ktorá sa točí okolo nového albumu Specter At The Feast, je venovaná pamiatke na človeka, ktorý pre BRMC veľa znamenal. Ide o Robertovho otca. Michael Been bol dlhé roky tajnou zbraňou skupiny. V osemdesiatych rokoch bol lídrom dnes už zabudnutej rockovej skupiny The Call, ktorá vyhrala so skladbou Let The Day Begin americkú hitparádu. Po tom, ako sa The Call rozpadli, Michael začal podporovať svojho syna. Keď sa začiatkom minulého desaťročia BRMC presadili v rámci gitarovej vlny, vedenej kapelami The Strokes, The White Stripes alebo Franz Ferdinand, bol hlavným technikom za mixážnym pultom všetkých koncertov. Ich spoločná cesta sa skončila v lete 2010, keď Michael dostal na belgickom festivale Pukkelpop v zákulisí infarkt a na mieste zomrel. Mal len 50 rokov. Šokovaná skupina sa odmlčala na dlhé tri roky. Najmä Robert to niesol ťažko. Michael nebol len jeho otcom, ale aj blízkym spolupracovníkom, mentorom BRMC a hlavne priateľom, čo vo vzťahu otec a syn býva len vo výnimočných prípadoch.
Paralyzovanej skupine trvalo dva roky, kým sa konečne dostala do nahrávacieho štúdia. Ako spúšťač im nakoniec poslúžila Michaelova Let The Day Begin, ktorá je jedným z vrcholov ich nového albumu. Specter At The Feast je zatiaľ ich najintrovertnejší album, pričom aj vo Viedni kapela potvrdila, že sila ich pesničiek sa na ich koncertoch násobí. Na platni znejú dobre, ale naživo chytajú tú správnu atmosféru. V Gasometri nikomu neprekážalo, že kapela zahrala skoro polovicu materiálu z nového albumu, pričom nezabudla ani na hity vrátane nesmrteľnej skladby Aint No Easy Way z ich najlepšieho albumu Howl (2005), pomenovaného podľa slávnej básne Allena Ginsberga. Been, Hayes a Shapiro pôsobia ako sebavedomý rokenrolový gang. Nepotrebujú povrchných hudobných kritikov, ktorí ich dostanú na obálku NME, ani veľké vydavateľstvo, ktoré by ich tlačilo dopredu. Stačí, že sú skutoční.
 
Black Rebel Motorcycle Band,Viedeň  Gasometer, 4. apríla 2013
Black Rebel Motorcycle Band: Specter At The Feast, Vagrant/Universal
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite