Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Mečiarov kšeftár III.

.marek Vagovič .časopis .kauza

Prvému súdnemu pojednávaniu sa síce Branislav Bríza vyhol, svoje kontakty a podnikateľské aktivity z minulosti však neskryje. Podľa najnovších zistení .týždňa kedysi obchodoval aj s ľuďmi, s ktorými neskôr podpísal zmluvy o prevode pozemkov vo Veľkom Slavkove.

.minulý týždeň sa malo na Okresnom súde Bratislava I. začať hlavné pojednávanie s bývalým námestníkom riaditeľa Slovenského pozemkového fondu (SPF) Branislavom Brízom, ktorý je obžalovaný zo zneužitia právomocí verejného činiteľa. Pred šiestimi rokmi totiž podpísal viacero zmlúv s reštituentmi z južného a východného Slovenska, na základe ktorých získali lukratívnu pôdu vo Vysokých Tatrách (Veľký Slavkov, Veľká Lomnica). Viacerí z nich ju vzápätí predali, pričom jej novými vlastníkmi sa stali aj podnikatelia blízki Vladimírovi Mečiarovi.
Bríza navyše sledoval v kauze Veľký Slavkov aj vlastné obchodné záujmy (.týždeň 14/2013). Súd však pojednávanie odročil, keďže Bríza neprišiel. Podľa jeho advokáta Romana Maťašovského sa vraj dozvedel o pojednávaní dva dni pred jeho konaním – od samotného advokáta, ktorý sa mu predtým nevedel dovolať… Bríza, ktorý žije a podniká najmä v Prahe, nereagoval ani na predvolanie, ktoré mu poslal súd na jeho bratislavskú adresu už koncom februára. Podľa Maťašovského pritom chodí na Slovensko približne raz za dva týždne. Informácia, že prvé pojednávanie bude začiatkom apríla, bola navyše viackrát medializovaná.
A tomu zodpovedal aj záujem novinárov. Na hlavného aktéra škandálu, pre ktorý takmer padla prvá Ficova vláda, boli zvedavé viaceré médiá vrátane dvoch televízií. Márne. Namiesto neprítomného Brízu sa snažil na seba upozorniť podnikateľ Vladimír Strýček, ktorý bol trestne stíhaný v kauze olejári. Strýček, ktorý už zažaloval aj Jaroslava Spišiaka, si totiž na chodbe vybavoval účty s prokurátorkou Máriou Trstenskou, s ktorou má osobný problém už niekoľko rokov. Hoci sa nedá vylúčiť, že Bríza sa prvému pojednávaniu zámerne vyhol, sudca bol ešte tentoraz zhovievavý. Advokát Maťašovský totiž sľúbil, že osobne zabezpečí, aby sa jeho klient včas dozvedel o ďalšom pojednávaní, ktoré bude 6. mája 2013.   

.biznis s reštitúciami   
Bríza má pritom čo vysvetľovať. Podľa informácií, ktoré sme zverejnili pred dvoma týždňami, bol totiž v úzkom kontakte s reštituentkou Hildegardou Schulzovou, na ktorú previedol v roku 2007 ako funkcionár SPF pozemky vo Veľkom Slavkove. Bríza, ktorý mal z ich následného predaja tiež osobne profitovať, jej dokonca vybavil trvalý pobyt v byte svojej matky Jozefíny. Schulzovej zároveň garantoval, že bude niesť všetky následky, ak obchod s lukratívnou pôdou v Tatrách nevyjde.
Bríza mal nadštandardný vzťah aj so Schulzovej advokátom Ladislavom Turi Nagyom. Firma M.B.R, za ktorou stojí Brízov človek Branislav Daniško, totiž kúpila v roku 2003 od inej reštituentky – Žofie Madarassyovej – výnosné parcely v Terchovej. Madarassyovú, ktorá bola zbavená svojprávnosti, vtedy zastupoval advokát Nagy. Podľa najnovších zistení .týždňa pritom nešlo o jediný obchod, ktorý urobil s Brízom.
Madarassyová totiž dostala od SPF aj pozemky v katastroch Rajecké Teplice, Lietavská Lúčka, Čičmany, Budatín a Žilina. V rokoch 2003 – 2004 ich však predala firme M.B.R, blízkej Brízovi. Tento rok prišlo k formálnej zmene vlastníka – koncom januára totiž kúpila pôdu v spomínaných lokalitách spoločnosť ONE LINE, kde bol pred nástupom do vedenia SPF konateľom aj Bríza.

.v daňovom raji
O tom, že podnikavec Bríza mal dlhodobo záujem aj o pozemky v Tatrách, svedčí aj fakt, že firma R.E.  D., kde je dnes šéfom predstavenstva, kúpila v roku 2008 viacero parciel v Novej Lesnej neďaleko Veľkého Slavkova, kde je už niekoľko rokov stavebný boom. Akcionárom spoločnosti R.E.  D. je firma European Advisory, ktorá bola založená v decembri 2007 – to znamená krátko po tom, ako sa v médiách prevalil pozemkový škandál vo Veľkom Slavkove. Firma sídli v daňovom raji v Paname a na Slovensku ju oficiálne zastupuje advokátka Jana Tomčíková.
Podľa informácií .týždňa však za firmou European Advisory od začiatku stojí Bríza, pričom na Paname mali skončiť aj pozemky z reštitúcií Hildegardy Schulzovej. O tom, že ide zrejme len o “schránku”, vypovedá aj reakcia Borisa Lišku, ktorý je členom dozornej rady spoločnosti R.E.  D. Ten totiž netušil, že táto firma kúpila pozemky v Novej Lesnej – dokonca nevedel ani to, že je členom jej orgánov. “Pána Brízu poznám len z počutia, respektíve z televízie. Vôbec neviem, ako som sa tam dostal, nič som nepodpisoval,” povedal .týždňu Liška.
Brízovi zatiaľ kšeft s pozemkami vo Veľkom Slavkove nevyšiel, keďže ich zablokoval štát. Po smrti právnika Nagya však začala Schulzovú zastupovať spomínaná advokátka Tomčíková, ktorá dlhodobo spolupracuje s Brízom v rôznych obchodných sporoch. Podľa zistení .týždňa zastupuje napríklad skupinu ľudí, ktorí tvrdia, že firma Zeon postavila v Nitre – so súhlasom mesta – nákupné centrum na pozemkoch, ktoré im patria. „Pani Tomčíková nám oznámila, že v tejto veci koná v mene pána Brízu,” potvrdil konateľ firmy Zeon Jonathan Wilkinson.

.záhadná transakcia
Nejasné je aj pozadie veľkej transakcie, ktorú urobil Bríza začiatkom januára 2007 – to znamená krátko predtým, ako sa stal funkcionárom SPF. Do spoločnosti TMB I. totiž vložil pozemky neďaleko bratislavského letiska za takmer 240 miliónov korún. Bríza bol v tejto firme len niekoľko mesiacov, dnes už neexistuje. „Na túto sumu boli ohodnotené pozemky, ktoré som vložil do základného imania firmy,“ povedal v minulosti denníku Plus 1 deň. Na otázky .týždňa, ako sa k nim dostal, respektíve, kde zobral toľko peňazí, však Bríza neodpovedal.
Keď sa novinárom podarí odhaliť, s kým sa politici stretávajú, prípadne robia biznis, tí sa zvyknú brániť, že Slovensko je malé, takže každý každého pozná. Niektorým takéto kontakty zlomia väz, väčšina sa však otrasie a ide ďalej. Bývalý funkcionár SPF Bríza musel odstúpiť už pred šiestimi rokmi, hoci vtedy sa ešte o jeho obchodných aktivitách, nadštandardných väzbách s reštituentmi a ich advokátmi nič nevedelo. Rýchlo sa však spamätal, keďže sa snažil dotiahnuť biznis s pozemkami vo Veľkom Slavkove do konca. Na také niečo nemá guráž ani väčšina našich politikov, a to sme tu už zvyknutí na všeličo.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite