Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dve otázky

.časopis .veda

.otázka z minulého týždňa Koľko farieb má dúha?

.odpoveď
Tentoraz ponúkame až tri rôzne, navzájom sa vylučujúce odpovede, z ktorých každá je svojím spôsobom správna. Podľa prvej z nich je farieb dúhy sedem, podľa druhej nekonečne veľa a podľa tretej niekoľko desiatok až stoviek.
Prvú odpoveď poznáme všetci ešte zo škôlky, kde sme dúhu kreslili (málokomu z nás sa ju podarilo nakresliť naozaj siedmimi farbičkami, ale skôr či neskôr sme sa dozvedeli, že ich má byť sedem). Táto odpoveď pochádza ešte od Newtona, ktorý ako prvý rozložil skleneným hranolom biele svetlo na jednotlivé farby. Pôvodne indentifikoval v rozklade iba päť farieb, neskôr ešte dve pridal. Už len samotný tento fakt poukazuje na to, že číslo päť či sedem je vlastne vecou dohody.
Druhá odpoveď pochádza z elektromagnetickej teórie svetla, v ktorej je farba stotožnená s frekvenciou, respektíve vlnovou dĺžkou svetla. Dúhový rozklad slnenčného svetla obsahuje spojité spektrum frekvencií či vlnových dĺžok čiže nekonečné množstvo farieb.
Tretia a asi najsprávnejšia odpoveď vychádza z fyziológie ľudského vnímania farby. Naše oko a mozog nie sú schopné vnímať frekvenciu či vlnovú dĺžku svetla, vnímajú len odozvu, ktorú svetlo vyvolá v troch typoch farebných receptorov. V rámci tejto odozvy nie sme schopní vnímať nekonečne veľa rôznych farieb, ale pomerne spoľahlivo rozlišujeme stovky rôznych odtieňov. A mnohé z nich sme schopní rozoznať v svetle dúhy.

.otázka na tento týždeň
Môže existovať rok, v ktorom nebude ani jeden piatok trinásteho?

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite