Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo mlčia dôležití svedkovia?

.marek Vagovič .časopis .kauza

Polícia vyšetrovala škandalózne prevody pozemkov vo Veľ kom Slavkove viac ako päť rokov. Reštituentku Hildegardu Schulzovú ani jej vnuka Waltera Wiesnera, ktorí vedia o pozadí celého kšeftu, však dodnes nevypočula. Vyšetrovatelia totiž netušili, že dnes 96-ročná žena žije vo Švajčiarsku.

Keď dostala redakcia .týždňa približne pred dvoma mesiacmi tip, že Mečiarov človek Branislav Bríza pripravoval biznis s lukratívnou pôdou vo Vysokých Tatrách dávno predtým, ako sa stal funkcionárom Slovenského pozemkového fondu, okrem obchodného pozadia kauzy nás zaujímalo aj to, čo zistila o prípade polícia s prokuratúrou. Obžalovaný Bríza im veľmi nepomohol – odmietol totiž vypovedať. Vyšetrovatelia, naopak, vypočuli väčšinu reštituentov, s ktorými Bríza podpísal inkriminované zmluvy o prevode pozemkov.

.nedôsledná polícia
V prípade Hildegardy Schulzovej však neboli dostatočne dôslední. Podľa informácií .týždňa ju totiž kontaktovali len na nitrianskej adrese, kde mala trvalý pobyt . V skutočnosti však žila najmä vo Švajčiarsku, čo bolo po vypuknutí kauzy Veľ ký Slavkov viackrát zverejnené aj v médiách. Polícia to však zjavne netušila, takže keď Schulzovú nenaš la v Nitre, viac po nej nepátrala. Podobne laxní boli vyšetrovatelia aj v prípade jej vnuka Waltera Wiesnera. Ani on nebol dodnes vypočutý, hoci polícia vedela, že ju zastupoval pri predaji pozemkov vo Vígľaši firme Land Danubia. Wiesner nám navyše potvrdil (.týždeň 14/2013), že on aj Schulzová boli v kontakte s Brízom, ktorý vraj z biznisu s pôdou tiež profitoval.
Polícia sa nechce ku kauze vyjadrovať. „Kontaktujte prokuratúru, ktorá prípad dozorovala,“ reagovala jej hovorkyňa Andrea Dobiášová. Viac ako dva roky (do mája 2010) kauzu dozoroval špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. To, že neboli vypočutí Schulzová s Wiesnerom, však zrejme za dôležité nepovažuje. „Či boli uvedení ľudia v ypočutí, alebo nie, si už špeciálny prokurátor nepamätá. Obráťte sa preto s týmito otázkami na vyšetrovateľa,“ odkázal nám cez svoju hovorkyňu Andreu Predajňovú. Náš časopis už pred dvoma rokmi upozornil, že Kováčik uvažoval, že zastaví trestné stíhanie voči Brízovi. Dôvodom mohli byť jeho dobré vzťahy s Vladimírom Mečiarom. Napokon ho však v iniciatíve zastaviť stíhanie voči Brízovi zabrzdil  Trnka.

.nové dôkazy
Prokurátorka Mária Trstenská, ktorá prebrala prípad po Kováčikovi a vypracovala aj obžalobu na Brízu, však tvrdí, že ani svedec tvá Schulzovej s Wiesnerom by dôkaznú situáciu neovplyvnili. „Ak ho súd oslobodí, nebude to kvôli tomu, že neboli vypočutí.“ Súd totiž pochybuje aj o tom, či bol vôbec Bríza v čase podpisu zmlúv verejným činiteľom. A to napriek tomu, že prokuratúra má podľa nej dosť dôkazov, že zneužil svoje právomoci. Problém je, že sa jej nepodarilo preukázať, že Bríza prevodom pozemkov vo Veľ kom Slavkove sledoval aj osobný prospech.
Schulzová už vzhľadom na svoj zdravotný stav zrejme nič nepovie. Wiesner aj Brízovi ľudia (advokátka Tomčí ková, nastrčený kupec Matúš) však majú k prípadu čo povedať. Prokuratúra by mala preto navrhnúť súdu, aby týchto ľudí predvolal ako svedkov. Dôležité bude preveriť aj ich vzájomnú korešpondenciu a dohody, ktoré medzi sebou uzavreli. Možno to súdu aj tak nebude stačiť, no aspoň bude vystavený tlaku, keď bude raz zdôvodňovať, že Bríza je nevinný.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite