Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dve otázky

.časopis .veda

.otázka z minulého týždňa Mama je o dvadsaťjeden rokov staršia ako dieťa. O šesť rokov bude mama päťkrát staršia ako toto dieťa. Kde je otec?

.odpoveď
Táto otázka vyzerá ako matematická úloha, ale v skutočnosti je to hádanka. Aký je rozdiel medzi matematickou či logickou úlohou a hádankou? V matematike alebo logike hľadáme riešenie, ktoré je určite správne a v prípade dobrej úlohy často aj jediné možné. Pri hádanke sa snažíme uhádnuť, čo sa nám snaží otázka naznačiť. Odpoveď nemusí byť zaručene správna, veľmi často nie je jediná možná, ale keď na ňu prídeme, tak jasne cítime, že sme odhalili to, čo sa nám hádanka snažila povedať.
Tak, a teraz k našej otázke. Označme vek dieťaťa x a vek matky y. Prvá veta zadania zapísaná po matematicky hovorí, že y=x+21. Druhá veta, zapísaná rovnakým spôsobom, hovorí, že y+6=5(x+6). Najjednoduchšia cesta k odpovedi spočíva vo vyriešení týchto dvoch rovníc, čo je pomerne ľahké.
Ak dosadíme do druhej rovnice za písmeno y to, čomu sa toto y rovná podľa prvej rovnice, dostaneme po drobnej úprave rovnicu 4x+3=0. Existuje nejaké číslo, ktoré vyhovuje tejto rovnici? Áno, existuje, ale je záporné. Ide o číslo -3/4, takže dieťa z našej úlohy má mínus trištvrte roka?
Čo je to za blbosť? Nie je to blbosť, je to hádanka. Trištvrte roka je deväť mesiacov. Čiže dieťa sa narodí o deväť mesiacov. Takže, kde je otec? Je s mamou v posteli. Ako riešenie matematickej úlohy by táto odpoveď asi neobstála (nemusia byť práve v posteli, nemusí to byť deväť mesiacov s presnosťou na minúty atď.), ale ako riešeniu hádanky sa tomu nedá prakticky nič vytknúť.

.otázka na tento týždeň
Koľko farieb má dúha?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite