Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Otázky pre Branislava Brízu

.časopis .kauza

Bývalému námestníkovi riaditeľa Slovenského pozemkového fondu Branislavovi Brízovi sme poslali niekoľko otázok ku kauze Veľký Slavkov. Ani na jednu z nich neodpovedal.

1. Prečo bola reštituentka Hildegarda Schulzová, s ktorou ste podpísali zmluvy o prevode pozemkov vo Veľkom Slavkove a Vígľaši, v roku 2004 prihlásená v byte vašej matky Jozefíny Brízovej na Šándorovej ulici 4 v Bratislave?
2. Prečo ste sa s pani Schulzovou stretli v dome jej vnuka Waltera Wiesnera vo Švajčiarsku?
3. Vystupovali ste ako človek, ktorý vie na Slovensku zariadiť, aby jej štát vrátil pozemky, ktoré jej boli zabavené po vojne?
4. Dostali ste od pani Schulzovej, respektíve od jej advokáta Ladislava Turiho Nagya prísľub, že následne tieto pozemky prevedie na vás alebo vašich ľudí?
5. Je náhoda, že krátko na to, ako štát zablokoval prevod pozemkov vo Veľkom Slavkove, začala advokátka Jana Tomčíková, s ktorou spolupracujete už niekoľko rokov, zastupovať pani Schulzovú?
6. Z korešpodencie medzi pani Tomčíkovou s pánom Walterom Wiesnerom – vnukom pani Schulzovej – vyplýva, že pani Schulzová už pozemky vo Veľkom Slavkove predala. Formálne ich údajne kúpil pán Matúš, ich skutočným vlastníkom sa však máte stať vy. Koľko peňazí dostala pani Schulzová za predmetné pozemky?
7. Keďže štát prevod pozemkov vo Veľkom Slavkove zablokoval, dnes nemáte v rukách nič. Bol toto dôvod, pre ktorý žiadal pán Matúš od pani Schulzovej, aby vrátila peniaze za spomínané pozemky?
8. Pani Schulzovej a jej synovi Walterovi Wiesnerovi ste sa vraj niekoľkokrát zaručili, že budete niesť všetky následky, ak sa veci skomplikujú – teda aj v prípade súdnych sporov, respektíve potenciálnych nárokov zo strany kupujúceho (pána Matúša), ak prevod pozemkov nevyjde. Je v poriadku, keď žiadal pán Matúš od pani Schulzovej, aby sa s ním finančne vyrovnala za problémy, ktoré nespôsobila?
9. V marci 2012 požiadal pán Wiesner pani Tomčíkovú, aby mu spolu s vami a pánom Matúšom písomne potvrdila, že nebudete žiadať od pani Schulzovej žiadne peniaze ani uhradenie ďalších nákladov, ktoré vznikli v súvislosti s prevodom pozemkov vo Veľkom Slavkove. Prečo ste to dodnes neurobili?
10. Teoreticky sa môže stať, že štát napokon vydá pani Schulzovej iné, menej lukratívne pozemky ako vo Veľkom Slavkove. Budete v takom prípade žiadať pani Schulzovú, aby vrátila aspoň časť peňazí, ktoré už dostala za reštituované pozemky?
11. Akcionárom slovenskej spoločnosti R.E.  D. je panamská firma European Advisory. V mene tejto firmy koná na Slovensku pani Tomčíková, ktorá vás v roku 2011 vymenovala za predsedu predstavenstva firmy R.E.  D. Nie ste v skutočnosti práve vy od začiatku majiteľom spomínanej panamskej firmy, v ktorej mali údajne podľa pôvodného plánu skončiť aj pozemky z Veľkého Slavkova?

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite