Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo sme proti

.richard Ďurana .časopis .téma

Poľsko-slovenská olympiáda má aj viacerých kritikov. Ekológ a poslanec Mikuláš Huba a ekonóm Richard Ďurana si, na rozdiel od nás, myslia, že tento projekt je zlý nápad.

.hazardujeme s hodnotami
Zjazdové disciplíny ZOH sa u nás dajú uskutočniť len v národných parkoch. To by však bolo v zásadnom rozpore so zákonom, ale aj so zmyslom národných parkov. Keďže hovoríme najmä o Chopku a Jasnej, s jediným prístupom cez Demänovskú dolinu, s krasovým systémom veľmi citlivým na zmeny vodného režimu a chemizmu vody, tečúcej práve z oblasti Jasnej, je jasné, že hazardujeme s hodnotami svetového významu.
Olympiáda sa vyznačuje zariadeniami „na jedno použitie“, čo odporuje dlhodobej udržateľnosti a návratnosti investícií. Aj keby ZOH 2022 stáli len desatinu toho, čo ZOH v Soči, aj tak si to náš zadlžený štát nemôže dovoliť.
Jeden človek od večera do rána rozhodol o hodnotách, ktoré ďaleko presahujú horizont jeho funkčného obdobia: bez prerokovania vo vláde a parlamente, bez odbornej a verejnej diskusie, bez serióznych štúdií uskutočniteľnosti!
Argument za je ten, že Slovensko sa olympiádou zviditeľní. Lepšie by sa zviditeľnilo postojom, že naša krajina je cennejšia, ako prípadných „pätnásť minút slávy“.
Mikuláš Huba, predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie

.nech vláda spraví zbierku
Soči pripravuje najdrahšiu zimnú olympiádu v histórii. Bude drahšia ako tá letná v Londýne. Rusi si to „môžu dovoliť“, sedia na rope a  plyne. Naša vláda olympijský projekt, ktorý je podľa oxfordských výskumníkov finančne riskantnejší ako akékoľvek vládne megaprojekty, platiť nebude. A nebudú ju platiť ani vrcholoví športovci, ktorých premiér minulý týždeň pri prosbe o podporu olympiády podplatil šatkou (ženy) či kravatou (muži). Prostredníctvom daní ju zaplatia všetci Slováci. A najviac zaplatia tí poctiví podnikatelia či pracujúci, ktorých vláda nevyženie najvyššími daňami v regióne za hranice. Nedávne majstrovstvá sveta v hokeji nás naučili, že 100 miliónová investícia do štadióna vyniesla na príjmoch z turizmu počas majstrovstiev 10 miliónov. Viedenčania aj Švajčiari olympijské ambície svojich politikov zarezali v referende. U nás referendum robiť netreba. Stačí, ak vláda zorganizuje dobrovoľnú zbierku. A tá bude úspešná len vtedy, ak každá rodina pošle 240 eur a zároveň sa každý dôchodca vzdá vianočného dôchodku.

Autor je analytik INESS

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite