Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dve otázky

.časopis .veda

.otázka z minulého mesiaca Máme rajčinovú omáčku s izbovou teplotou a čerstvo z hrnca vytiahnuté horúce špagety. Kým sa do nich pustíme, potrebujeme ešte nastrúhať syr. Čo je lepšie, ak nechceme, aby bolo jedlo príliš studené – najprv pomiesať omáčku s horúcimi špagetami, alebo nechať počas strúhania syra zvyšné dve ingrediencie oddelené? (Otázka pochádza od Petra Matáka.)

.odpoveď
Toto je otázka z reálneho života a reálny život autora otázky naučil, že lepšie je najprv omáčku so špagetami pomiešať. Prečo je to tak? Nuž, v zásade ide o to, že teploty sa vyrovnávajú tým rýchlejšie, čím väčší je ich rozdiel. Horúce špagety chladnú na vzduchu rýchlo, teplé špagety chladnú pomalšie, vlažné špagety chladnú ešte pomalšie, atď.
Okrem vzduchu ochladí špagety aj omáčka, pričom tento proces je rýchlejší ako chladenie vzduchom (tepelná vodivosť omáčky je o dosť vyššia ako tepelná vodivosť vzduchu). Teploty špagiet a omáčky sa preto rýchlo vyrovnajú a ďalej pokračuje chladenie vzduchom. Ak urobíme toto náhle ochladenie hneď na začiatku, neskoršie chladenie vzduchom už bude pomalšie. Ak necháme špagety dlhšie bez omáčky, chladnú oveľa rýchlejšie. (Poznámka pre znalcov: poriadne vysvetlenie sa asi nezaobíde bez kalorimetrickej rovnice a rovnice vedenia tepla, ale základný vtip sa nemení.)

.otázka na tento týždeň
Na stole leží rozhádzaných dvadsať mincí, desať z nich má na vrchnej strane orla, desať pannu. Máme zaviazané oči a na rukách rukavice, ktoré nám bránia rozpoznať hmatom, akou stranou hore je minca otočená. Mince môžeme ľubovoľne posúvať a otáčať, ale oči si nemôžeme rozviazať a rukavice si nesmieme stiahnuť. Našou úlohou je rozdeliť mince na dve kôpky tak, aby obe obsahovali rovnako veľa mincí s orlom na hornej strane a rovnako veľa mincí s pannou na hornej strane. Existuje nejaký spôsob, ako to v rámci uvedených pravidiel urobiť?

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite