Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Skočiť či neskočiť?

.peter Bálik .časopis .hudba

Stage diving je ako adrenalínový šport. Skočíš do publika a necháš sa unášať rukami davu. No ako to v prípade týchto druhov športu býva, skrývajú v sebe nebezpečenstvo.

Stage diving je obľúbená disciplína metalových a punkových fanúšikov na koncertoch, ktorým sa podarí prehrýzť cez ochranku, vylezú na pódium a skočia šípku do davu. Stage diving praktikujú aj niektoré rockové hviezdy, ktorých vrhanie do publika patrí alebo patrilo k  ich koncertnému repertoáru. No čoraz viac sa prax obracia proti stage divingu a crowdsurfingu, ktoré sa nezaobídu bez tvrdých pádov, modrín, vybitých zubov, zlomených kostí, otrasov mozgu a bohužiaľ, stane sa, že stage diving je aj dôvodom tragickej smrti.  
V máji 2010 mala v pražskom klube Abaton koncert metalová skupina Lamb Of God. Bol to koncert ako každý iný. Skupina si zbalila veci a pokračovala na svojom európskom turné. Keď sa o dva roky malo v klube odohrať ďalšie vystúpenie, česká polícia zatkla na letisku jej speváka. Podľa obžaloby je vokalista Randy Blythe zodpovedný za zabitie fanúšika, ktorého mal pred dvoma rokmi zhodiť z pódia. Ten po páde dostal krvácanie do mozgu a po dvoch týždňoch v nemocnici zomrel. Spevák, ktorý sa o tom incidente dozvedel až počas pražského zatknutia, tvrdí, že je nevinný a vinu kladie organizátorom koncertu, ktorí nezabezpečili, aby sa na pódium nedostali ľudia. Niektorí si čas na metalovom koncerte spríjemňovali tým, že skákali šípky do publika. Blythe priznáva, že do jedného z nich strčil a ten sa po páde stratil v dave, ale na nič iné si nespomína. Spevák po zadržaní strávil dva mesiace v cele na pražskom Pankráci, odkiaľ sa vykúpil na kauciu ôsmich miliónov dolárov. Začiatkom februára sa začal v Prahe súd, na ktorý prišiel Blythe z Ameriky a po odročení sľúbil, že sa začiatkom marca, keď by malo byť ďalšie pojednávanie, vráti.

.iggy a Lasky
Stave diving vraj koncom šesťdesiatych rokov vynašiel americký spevák Iggy Pop. Frontman bluesovo-punkrockových The Stooges sa často vrhal do publika, aby preklenul priepasť medzi davom a skupinou, spôsobenú novou agresívnou hudbou kapely. Táto disciplína sa v osemdesiatych rokoch rozšírila najmä medzi punkovou a metalovou mládežou a pokračovala veľkou explóziou grunge na začiatku desaťročia, keď sa do publika ako zmyslov zbavený vrhal napríklad spevák Pearl Jam Eddie Vedder, ktorý miestami doslova riskoval svoj život. Dnes je stage diving súčasťou aj mainstreamových koncertov, do davu sa napríklad nedávno vrhla aj Lady Gaga. Samotný autor skokov Iggy Pop pred dvoma rokmi vyhlásil, že s tým definitívne končí, ale na fórach sa objavili správy, že predsa si občas skočí. Na koncerte Stooges v newyorskej Metropolitnej opere sa rozhodol vrhnúť do publika a zabudol, že dav tvorila najmä smotánka, ktorá nevedela, že má speváka zachytiť a podržať na hlavou. Šesťdesiattriročný Iggy  sa skoro prizabil.
K najväčším popularizátorom stage divingu je na slovenskej scéne spevák Lasky z bratislavskej Pary. Prvýkrát sa do publika hodil v roku 2000 na žilinskom majálese. „Spomínam si, že som meškal a prišiel na koncert dve minúty po jeho začiatku. Človek vždy rozmýšľa, čím spestriť koncert a toto mi prišlo v ten moment ako dobrý nápad. Nejako sa mi to zapáčilo a odvtedy skáčem do ľudí so železnou pravidelnosťou,“ hovorí spevák, podľa ktorého sú fanúšikovia Pary na jeho skoky zvyknutí, dokonca ho automaticky vyzývajú ku skoku. Priznáva, že stage diving nie je stávkou na istotu, stalo sa mu, že dav sa rozostúpil a on skončil s narazeným rebrami. So skokmi prestať nechce, vraj s malými pádmi treba rátať.  „Zatiaľ to vždy dobre dopadlo. Viac-menej. Z dvoch metrov hlavička na betónovú podlahu nie je nič príjemné, rovnako, ako keď skočíte pupkáča medzi ľudí a oni sa uhnú, to tiež nie je bohviečo. Ale pozitívne pocity prevyšujú. Najmä sa netreba báť, tí ľudia vás podržia,“ dodáva sympaťák Lasky.
Niektorí jeho kolegovia také šťastie nemajú. Na austrálskom turné si v roku 2007 počas stage divingu zlomil nohu člen britskej skupiny The Klaxons. Kapela šnúru zrušila a vrátila sa domov. O rok neskôr si nepríjemné zranenie spôsobil člen British Sea Power, ktorý si pri skoku do davu vážne narazil hlavu a takmer odtrhol ucho. Najhoršie dopadol spevák začínajúcej britskej skupiny Bad Beat Review. Patrick Sherry sa v roku 2005 vrhol z pódia do publika a na následky drastického pádu zomrel.

.na Pohode sa neskáče
Neexistujú presné štatistiky zranení návštevníkov festivalov, vyplývajúcich zo stage divingu alebo crowdsurfingu, no stránka Safeconcerts.com, venujúca sa bezpečnosti koncertov, pripomína, že najviac zranení na festivaloch spôsobuje práve crowdsurfing (ten spočíva v tom, že sa osoba vyšvihne nad hlavy davu a nechá sa unášať rukami divákov ako loďka na mori).  Safeconcerts preto všetkým crowdsurferom odporúča, aby si na seba nedávali oblečenie s ostrými hranami a kovovými predmetmi, ktoré najviac ubližujú nič netušiacim divákom. Radia aj, aby si diveri neobúvali ťažké topánky a nikdy neskákali nohami napred. Na nete nájdeme aj iné, oveľa bizarnejšie poradne, ktoré napríklad neodporúčajú stage diving v opere. Pripomínajú, že najdôležitejšie je, aby sa pred skákajúcim nahromaždilo dostatočné množstvo ľudí, schopné „divera" zachytiť. Neoplatí sa totiž skákať do davu, ktorý tvoria štyria až piati fanúšikovia, ako je to na jednom z videí na You Tube, na ktorom skončil opitý fínsky metalista hlavou zaborený v piesku.
Savefoncerts festivalom radí, aby stage diving a crowdsurfing divákom priamo nezakazovali, pretože tým pádom bude praktikovanie týchto disciplín pre nich oveľa vzrušujúcejšie a príťažlivejšie. Na väčšine európskych festivalov vrátane trenčianskej Pohody je stage diving aj crowdsurfing úplne zakázaný. Nielen pre divákov, ale aj pre členov hrajúcich skupín. „Ide o bezpečnosť divákov,“ hovorí Mário Gešvantner zo štábu Pohody a dodáva: „Aj keď sa môže zdať, že ide o nevinnú a relatívne bezpečnú zábavku, správanie davu je nevyspytateľné a môže prísť skutočne k situáciám, ktoré sú pre bezpečnosť a zdravie ľudí nebezpečné.“ Podľa Mária Gešvantnerea museli v minulosti prerušiť dva koncerty na festivale, pretože členovia zahraničných kapiel Sexy Sushi a Crystal Castles nerešpektovali tento zákaz napriek tomu, že o ňom vedeli. „To je vlastne jediný postih, okrem toho, že takéto informácie si vymieňame s inými festivalmi. Čo sa týka návštevníkov, vždy tvrdíme, že sme na nich hrdí, že sú to najcennejšie, čo na festivale máme a platí to aj v tejto otázke. Nemáme žiadne problémy, zákaz crowdsurfingu rešpektujú. V prípade, že by ho niekto porušil, máme právo vyviezť ho z festivalového areálu. Našťastie sme nič také urobiť nemuseli,“ hovorí organizátor, ktorý sa pravidelne zúčastňuje seminára Health & Safety, ktorý organizuje Yourope – asociácia európskych festivalov, kde sa preberajú skutočne rôzne témy súvisiace s bezpečnosťou. Prednášajú na nich špičkoví odborníci nielen z festivalového sveta, ale aj z iných oblastí, napríklad ľudia, ktorí mali na starosti bezpečnosť na olympijských hrách v Londýne. „Videli sme, čo dokáže urobiť dav, ako nevyspytateľne a často agresívne sa vie správať, aké nebezpečné situácie môžu pod pódiom vzniknúť. Aj preto sme crowdsurfing aj stagediving u nás zakázali,“ dodáva Mário Gešvantner. Oslovili sme aj organizátorov populárneho rockového festivalu Topfest, ktorí problém stage divingu vyriešili šalamúnskym spôsobom. Vzdialenosť medzi pódiom a davom by na tomto festivale prekonal možno iba ruský atlét Sergej Bubka. „U nás sú nášľapné zábrany vzdialené od pódia tri metre , preto sa to technicky nedá. Ak sú pokusy cez nášľapky, esbéeskári tomu zamedzia,“ napísal nám Dušan Drobný z Topfestu.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite