Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V SDKÚ nie sú len svätci

.jozef Majchrák .marek Vagovič .časopis .rozhovor

Slávnym sa stal vďaka hokejovému talentu. V roku 2004 prijal Dzurindovu ponuku kandidovať za SDKÚ do európskeho parlamentu. Uvažuje, že pôjde do prezidentských volieb, pretože nechce, aby Slovensko ovládali nomenklatúrne kádre. Peter Šťastný.

.už ste rozhodnutý, že budete kandidovať za prezidenta?
Ešte nie som definitívne rozhodnutý. Dostal som novinársku otázku, či o takejto možnosti uvažujem a odpovedal som, že áno. Odvtedy sa nič nezmenilo.

.čo vás vedie k takýmto úvahám?
Dve veci. Už od začiatku 90. rokov ma rôzni politici či súkromné osoby oslovovali s ponukami kandidovať na politické funkcie. Aj na funkciu prezidenta. V Amerike každé dieťa už odmalička učia, aby si kládlo vysoké ciele a nemalo limity. Preto, ak prídu takéto ponuky, tak o nich uvažujem. Druhým dôvodom je, že sa takýmto spôsobom chcem zapojiť do diskusie o stave Slovenska. Z toho, čo sa tu deje, mám totiž zimomriavky.

.prečo?
Desí ma, aký obrovský vplyv má v tejto krajine organizovaná zločinecká skupina  bývalých nomenklatúrnych komunistických kádrov, eštebákov a rôznych donášačov. Niektorí z nich namiesto toho, aby sedeli v Ilave či v Leopoldove, rozhodujú o Slovensku. Ovládajú všetky inštitúcie, v ktorých sa rieši osud krajiny. Od Prezidentského paláca cez Úrad vlády až po justíciu a prokuratúru. Veď prečo je tu taký problém so súdmi a prokuratúrou? Lebo je tu snaha týchto ľudí, aby sa v týchto inštitúciách udržal status quo. Pretože dávajú pečiatku bezúhonnosti. Dnes ľudia ako Juraj Široký rozhodujú a cez predražené zákazky oberajú Slovákov o peniaze. A všetci sa ich boja. Dovolíme tu takýmto ľuďom rozhodovať, a potom sa čudujeme, že žijeme ako žobráci.

.ako prezident by ste však nemali veľa možností, ako s tým niečo urobiť. Prečo uvažujete akurát o tejto funkcii?
Prezident je najvyšším reprezentantom krajiny. Z toho dôvodu by tento úrad mali zastávať bezúhonní a slušní ľudia.

.hovoríte, že od 90. rokov dostávate ponuky kandidovať do rôznych funkcií. Od koho ste dostali ponuku teraz?
Podobne ako v minulosti, aj teraz sa pred prezidentskými voľbami objavilo moje meno. Takže o tom uvažujem. Denne o tom hovorím s kolegami, priateľmi, ale aj úplne cudzími ľuďmi.

.hovorili ste o tom aj s Martinom Lengyelom?
Áno. Zachytil som v médiách jeho vyjadrenie, že by si ma vedel ako kandidáta predstaviť, preto sme sa stretli.

.diskutovali ste o kandidatúre aj s Mikulášom Dzurindom?
Bol som teraz dosť rozcestovaný, takže som sa s ním ešte nehovoril.

.kedy sa definitívne rozhodnete?
Sú stanovené termíny. Budem zvažovať a keď príde čas sa rozhodnúť, urobím to.

.chcete kandidovať ako občiansky, alebo politický kandidát?
Ešte nie som tak ďaleko, aby som na túto otázku vedel odpovedať.

.rozprávali ste o možnej kandidatúre aj s vedením SDKÚ?
Nie, ale dostal som desiatky mailov a telefonátov od členov strany. S vedením strany som o tom ešte nehovoril aj preto, že som ešte v procese rozhodovania.

.čo hovoríte na to, že SDKÚ spolu s KDH a Mostom už niekoľko mesiacov hľadá spoločného prezidentského kandidáta?
Ideálne by bolo, keby už existoval jasný kandidát a celá pravica by sa za ním zošikovala. Ja sám by som by som sa k tomu rád pridal. Len takýto kandidát môže poraziť nominanta komunisticko-eštebáckej kliky. Tej kliky, pre ktorú sa napríklad už šesť rokov nemôžem dostať do verejnoprávnych či súkromných televízii. Do TA3 som sa dostal za tie roky len raz, aj to len preto, že tú reláciu platil Európsky parlament. Zatiaľ však takýto kandidát nie je.

.záujem kandidovať ohlásili Ján Čarnogurský a Andrej Kiska. Uvažuje o tom aj Radoslav Procházka. Čo si myslíte o týchto kandidátoch?
Zatiaľ vám odpoviem len tak, že každý z nich by bol lepší ako súčasný prezident.

.ktorému z nich by ste dali svoj hlas?
V druhom kole by som nemal problém podporiť ktoréhokoľvek z nich. Predpokladám, že tam nepostúpia dvaja pravicoví kandidáti. Ak by sa tak predsa len  stalo, potom budem dlho uvažovať. (Smiech.)

.nemôže to nakoniec dopadnúť tak, že proti silnému kandidátovi Smeru pôjde päť pravicových kandidátov?
Toho sa nebojím. Sú to dvojkolové voľby. Neverím, že by sa do druhého kola dostali dvaja ľavicoví kandidáti a celá pravica sa v druhom kole určite zjednotí za jedným kandidátom.

.veríte, že by ste v druhom kole prezidentských volieb porazili Roberta Fica?
Prečo nie? Keď sa Slovensko preberie a mladí ľudia pochopia, kam spejeme, kto má akú históriu a kto môže krajine reálne pomôcť, tak o tom nemám žiadne pochybnosti. História Roberta Fica nie je o nič lepšia než história Ivana Gašparoviča.

.takto to však na Slovensku nefunguje. Ivan Gašparovič napriek svojej minulosti dvakrát vyhral prezidentské voľby.
Pretože za ním je podpora tých šedých eminencií, bývalých komunistických kádrov a eštebákov. Tí majú v rukách kľúčové pozície a vedia ovplyvniť aj verejnú mienku. Ja verím, že ľudia raz pochopia, kto im klame a kto im hovorí pravdu.

.nie je už trochu neskoro na protikomunistickú revolúciu? Na to bola príležitosť pred dvadsiatimi rokmi.
Nikdy nie je neskoro. Vtedy sa to prepáslo, pre mňa je to však stále aktuálny boj. Môžete si o mne myslieť, že som naivný alebo radikálny, ale pokiaľ sa Slovensko nezbaví týchto ľudí, nepohne sa ďalej.

.v SDKÚ sa minulý rok zmenilo vedenie. Ako ste spokojný s touto zmenou?
Urobili sa zmeny a ja ich rešpektujem. Snažím sa plniť si voči strane všetky záväzky.

.ste spokojný s Pavol Frešom ako predsedom strany?
Nechcem to takto komentovať. Aj jemu som povedal, že si s hodnotením počkám rok. Ten ešte neuplynul. Viem, že je pracovitý a v Bratislavskom kraji má ako župan výsledky. Mám rád takýchto ľudí. Dzurindu som obdivoval aj preto, že po tom Slovensku chodil, bicykloval, jednoducho drel, aby ľudí presvedčil. Frešo mu je v niečom podobný, ale na hodnotenie je ešte priskoro.

.mrzí vás, ako skončili Ivan Mikloš s Mikulášom Dzurindom?
Tak padli karty, je to realita. Myslím si však, že Dzurinda bude ešte v budúcnosti významne ocenený. Jeho zásluhou je Slovensko dnes tam, kde je a z čoho Robert Fico žije.

.do akej miery sú Mikloš s Dzurindom zodpovední za to, že SDKÚ sa ledva dostala do parlamentu?
Keby tam Dzurinda nebol, tak by sa SDKÚ do parlamentu nedostala vôbec. Stále má dosť priaznivcov a podporovateľov, ktorí ju volia, vďaka jeho výsledkom.

.strane však prudko klesla podpora. Nebolo to aj preto, ako viedol túto stranu Dzurinda?
Nie. Dôvodom sú aj také veci ako Gorila, kde sa ľuďom, neznalým problematiky, natlačilo prostredníctvom médií, že Dzurinda je zodpovedný za túto kauzu. To znamená človek, ktorý najviac urobil pre jej objasnenie a nechal ju vyšetrovať. To isté pán Pittner – pokiaľ viem, tak urobil všetko, čo sa dalo, prípad išiel aj na prokuratúru. Potom však prišiel Robert Fico, zastavilo sa vypočúvanie v SIS, strácali sa dokumenty a podobne. Kto je tu vlastne Gorila? Kto bol v tom byte? Kto zmietol celý prípad zo stola?

.je pravda, že Fico mal dôvod konať tak, ako konal. Druhá vec je však samotný obsah spisu, z ktorého vyplýva, že Dzurinda má na hlave viac masla ako Fico. Podľa Gorily sa za jeho vlády netransparentne privatizovalo a korumpovalo.
Dôležité je, že keď sa za Dzurindových vlád prišlo na nejaké prešľapy,tí ľudia za to niesli plnú zodpovednosť – bez ohľadu na to, či išlo o ministra, alebo kohokoľvek iného. A o toto tu ide: vytvoriť spravodlivú, transparentnú spoločnosť. Práve Dzurinda vždy ťahal Slovensko týmto smerom.

.ešte raz: zo spisu Gorila vyplýva, že finančná skupina Penta si za Dzurindovej vlády kupovala politikov, aby mohla výhodne privatizovať. Zároveň sa mala podieľať na kupovaní poslancov, aby pravica v pokoji dovládla. Naozaj si myslíte, že Dzurindu a jeho vládu takéto praktiky nediskvalifikujú?
On ako líder nemôže byť osobne zodpovedný za každého. Môže žiadať len určitý prístup a vyvodzovať z takéhoto konania dôsledky. A práve to sa mi na ňom vždy páčilo – keď niekto zlyhal, išiel preč, pričom bolo jedno, či bol z SDKÚ, alebo z inej strany. Zároveň žiadal, aby sa všetko transparentne vyšetrilo.

.ani za Dzurindovej vlády však nebolo nič poriadne vyšetrené, ani nešiel nikto z významných ľudí do väzenia.
A viete prečo? Pretože ľudia, ktorí robili takéto veci, majú vynikajúce kontakty na prokuratúre a iných dôležitých postoch. A toto treba rozbiť, pretože to brzdí slovenskú spoločnosť. Namiesto toho niekto ukazuje prstom na Dzurindu, ktorý má za sebou fantastické výsledky.

.to sa však nevylučuje – na jednej strane robíte reformy a posúvate krajinu dopredu. No paralelne s tým sa snažíte profitovať z privatizácie a štátnych zákaziek.   
Som presvedčený, že Dzurinda otváral krajinu a snažil sa ju urobiť spravodlivejšou. Ak robil niekto aj nečisté veci, raz ho to určite dobehne.  

.to je práve problém – SDKÚ dobehla vlastná minulosť.
Netvrdím, že v SDKÚ boli samí svätci. Napokon, aj pán Spišiak povedal, že organizovaný zločin má svoje chápadlá všade. Nepochybujem, že sa to týka aj SDKÚ – nemôžete vedieť o každom všetko, kto je ako zraniteľný, čo v živote urobil a podobne. V špičkových pozíciách sú aj vydierateľní ľudia: spomínané komunistické a eštebácke kádre majú totiž kartotéky na každého.

.zo spisu Gorila však vyplýva, že nešlo o akciu jednotlivcov, ale o systém, ktorý fungoval so súhlasom pokladníka SDKÚ, pričom o ňom vedeli aj vplyvní ľudia v strane.
V tom spise sa spomínajú rôzne mená: dôležité však je, v akom kontexte a kto je za čo zodpovedný. Všetko treba dôsledne vyšetriť a vyvodiť z toho dôsledky – keď budem zodpovedný ja, tak voči mne, keď Dzurinda, tak voči nemu. To isté sa však týka aj Roberta Fica, alebo štátnych úradníkov a politikov, ktorí sú zodpovední napríklad za to, že schválili zimný štadión, ktorý bol štvornásobne predražený, podobne ako diaľnice.

.má ešte Dzurinda po všetkých tých kauzách politickú budúcnosť?
Takejto politike až tak nerozumiem. Ako som však povedal, za to, čo urobil pre Slovensko a Slovákov, bude skôr či neskôr určite štedro ocenený. Na rozdiel od politikov, ktorí nám sľubujú všelijaké istoty, pričom ustavične klamú a zavádzajú. Je smutné, že takíto politici majú dnes 50-percentnú podporu voličov. Ľudia sú dezinformovaní, za čo môžu čiastočne aj médiá, keďže veľká časť z nich je pod kontrolou či vplyvom týchto politikov.

.nevidíte za všetkým nejaké sprisahanie? Naozaj si myslíte, že to takto funguje?
To sprisahanie je v tom, že niekto má záujem, aby to tu zostalo tak, ako to je. V dôležitých funkciách jednoducho nemôžu byť ľudia s takouto minulosťou.

.bývalí komunisti či eštebáci však nie sú len v Smere, ale aj v iných stranách vrátane SDKÚ. Napríklad Eduard Kukan – k jeho minulosti ste sa nikdy nevyjadrili.
Poznám ho ako diplomata, ktorý vždy každého pochváli, je priateľský a milý. Mnohí ľudia boli v strane, pričom niektorí to robili len preto, aby mohli vykonávať svoju prácu. Každý robí chyby, no pokým to chce niekto napraviť, iný chce pokračovať ďalej. Určite nehádžem všetkých do jedného vreca, pričom si myslím, že skutoční gauneri, ktorí hýbu nitkami a majú mocenské a materiálne záujmy, sú úplne inde.  

.v prostredí pravice teraz vznikajú rôzne nové projekty – Daniel Lipšic založil vlastnú stranu, Radoslav Procházka občianske združenie Alfa, o niečo sa pokúšajú aj vaši kolegovia z SDKÚ Lucia Žitňanská a Miroslav Beblavý. Čo si o tom myslíte?
Podobné iniciatívy môžem len uvítať. O tom je predsa demokracia, pričom mám pocit, že tieto aktivity vedú jedným smerom. Chcú ľudí spájať, hovoria o hodnotách a stave spoločnosti, k čomu by som sa rád pridal.

.nie je však podobných iniciatív a pravicových strán priveľa?
Tie iniciatívy zrejme vznikajú aj preto, že sa blížia viaceré voľby – prezidentské, župné, eurovoľby. Dôležité však je, aby sa napokon v tej záverečnej fáze zjednotili.

.nie sú podobné aktivity práve dôsledkom Gorily? To znamená, že staršia generácia pravicových politikov sa diskreditovala, takže prichádza nová, ktorá sa chce týmto spôsobom očistiť?
Gorila nie je záležitosť pravice. Je to organizovaný zločin, ktorého jadro tvoria komunisti a eštebáci, teda ľavica.

.to myslíte vážne?
 Áno. Samozrejme, že existujú situácie, keď je čas na zmeny, ide však o to, akou formou. Keď niekto urobí chybu, nemusíme hneď likvidovať inštitúcie. Čas ukáže, kto chce pozitívne zmeny – a takých ľudí sa treba držať, nech sú z ktorejkoľvek strany.

.budúci rok sa vám končí mandát europoslanca. V približne rovnakom čase budú aj prezidentské voľby. Neuvažujete o kandidatúre aj preto, že si chcete predĺžiť politickú kariéru?
To mi vôbec nenapadlo. Ja som sa vždy politicky angažoval, pretože ma zaujímajú veci verejné. Slovensko, moja rodina, viera a hokej sú piliere, o ktoré sa opieram celý život. Z politiky som viac ako 20 rokov nič nemal. Funkcie ma nezaujímali.

.aká to bola skúsenosť, byť desať rokov v Európskom parlamente?
Úžasná. Najskôr som o tom, že mám kandidovať, nechcel ani počuť. Dnes však môžem povedať, že mi to dalo nesmierne veľa. Myslím, že som sa tam nestratil, pričom chápem, že čím silnejšia, jednotnejšia a prosperujúcejšia bude Európska únia, tým väčší osoh z toho bude mať aj Slovensko. Získal som tam veľa priateľov a kontaktov z politiky aj biznisu. Ľudia ma poznajú a rešpektujú.

.čo konkrétne ste urobili ako europoslanec?
Napríklad som prispel k prepusteniu kubánskych politických väzňov, k urýchleniu Schengenu pre Slovensko, navýšeniu financií pre Jaslovské Bohunice, finančnej pomoci po smršti v Tatrách. Momentálne som spravodajcom Európskeho parlamentu pre voľnoobchodnú dohodu s Kanadou, tzv. CETA. Keď prídem do Kanady, mám tam standing ovation na čele s premiérom či ministrami. Poznajú ma senátori, biznismeni aj zamestnávatelia, čo ma teší. Myslím, že som prispel k rozvoju transatlantickej, ekonomickej aj ľudskoprávnej agendy.

.čo hovoríte na prvú sezónu Slovana v KHL?
Klub hral dobre, vstup do kontinentálnej ligy bol dobrý krok. Som za to, aby sa ešte rozširovala, pretože len konkurencia vás posúva ďalej – v športe, politike aj biznise. Teší ma, že okolo Slovana sa vytvoril ošiaľ, lebo to pomáha mladým hokejistom. Je to pre nich dobrý odrazový mostík, aby mohli raz hrať za Detroit, Chicago či Montreal.

.slovan má dnes oveľa lepší štadión ako v 70. rokoch, keď ste hrali za klub vy. Ľudia sa chodia na hokej baviť, na zápasoch je kultivovaná atmosféra. Dokážete byť veľkorysý a pripustiť, že dnešný úspech Slovana je aspoň čiastočne aj zásluha Juraja Širokého?
V porovnaní s tým, čo tu bolo predtým, to možno vyzerá slušne. Napriek tomu si myslím, že ide o treťotriedny štadión. Keď som tam bol raz alebo dvakrát pozvaný do luxusných lóží a chcel som ísť na záchod, musel som prejsť sto metrov a potom stáť v rade ako na internáte. Takýto projekt stojí veľa peňazí, ktoré vedia zohnať len takí ľudia ako Široký. To však nič nemení na jeho minulosti, že je to zločinec a bývalý eštebák. On používa hokej na očistenie svojho mena.

.široký vás kedysi za podobné výroky zažaloval. Ešte stále sa s ním súdite?
Na súde som mu dokázal jeho zločineckú minulosť. Prehral, musel zaplatiť súd i môjho právnika. Dve maličkosti proti mne vyhrám v rámci odvolacieho konania. Ďalšie žaloby stiahol, hoci som ho vyzval, aby to vrátil, pretože ja sa s ním chcem súdiť, nech je verejnosť informovaná. René Fasel ho dokonca napriek mojim varovaniam nechal veľmi pofidérne zvoliť za finančného auditora IIHF. Toto je obrovské  zneváženie pozície tejto organizácie ako zástupcu medzinárodného hokeja.

.keby ste sa stali prezidentom, vybavili by ste si poľovnícky lístok?
Niekedy som trochu rybárčil, možno raz vyskúšam aj poľovanie. (Smiech.) Určite by som však netajil, kedy a kde som bol. Náš pán prezident má takú minulosť, že sa nečudujem, že robí rôzne obštrukcie. Pravda však vždy vyjde najavo.

Peter Štastný/
Narodil sa v roku 1956 v Bratislave. S hokejom začínal v Slovane Bratislava, s ktorým sa v sezóne 1978/1979  stal majstrom Československa. V roku 1980 spolu s bratom Antonom emigrovali z Československa a odštartovali profesionálnu kariéru v NHL. Neskôr sa k ním pridal aj ďalší brat Marián. Peter Štastný hrával za Quebeck Nordiques, New Jersey Devils a St. Louis Blues. Reprezentoval Československo, Kanadu a Slovensko. Angažoval sa aj v Svetovom kongrese Slovákov. Do roku 2005 bol generálnym manažérom Slovenského zväzu ľadového hokeja. Pred voľbami v roku 1998 verejne podporil SDK. Od roku 2004 je poslancom Európskeho parlamentu za SDKÚ.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite