Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Živý a nebezpečný Phil Lynott

.peter Bálik .časopis .hudba

Aj Bono vám dnes potvrdí, že najlepšou írskou rockovou kapelou všetkých čias boli Thin Lizzy. A to najmä vďaka jej frontmanovi Philovi Lynottovi, ktorý zomrel pred 27 rokmi.

Phil Lynott sa narodil 20. augusta 1949 v štvrti West Bromwich v anglickom Birminghame írskej katolíčke Philomene Lynott a čiernemu Afričanovi Cecilovi Parrisovi, pochádzajúcemu z niekdajšej Britskej Guyany. Ich spoločné partnerstvo vydržalo len dva roky, Phil sa so svojím otcom stretol, až keď sa stal veľkou rockovou hviezdou. Keď mal tri roky, mama ho poslala na výchovu za babkou do Dublinu, pretože ako slobodná matka nestačila vychovávať dieťa a zároveň pracovať. Phil tak vyrastal na predmestí v početnej írskej rodine, no v prvom rade ho vychovávala hlavne ulica, kde si ako malý čierny chlapec musel všetko vybojovať. V 50. rokoch bol s výnimkou zopár afrických študentov jediným černochom, žijúcim v Dubline. Vedel, že je iný, no svoju odlišnosť nakoniec využil tým najlepším spôsobom. Pôvodne rozmýšľal, že sa stane architektom, ale nakoniec vyhrala na celej čiare hudba. Jeho prvá skupina sa volala Black Eagles, kde Phil pôsobil na poste speváka. Vďaka čiernemu frontmanovi, ktorý sa cítil na pódiu ako doma, sa kapela, ktorá hrávala najmä do tanca, stala lokálnou senzáciou. Po jej rozpade sa na konci šesťdesiatych rokov stal spevákom bluesrockovej skupiny Skid Row, v ktorej pôsobil len krátky čas, pretože lídrovi a gitaristovi Brendanovi Shielsovi sa nepáčilo, že na koncertoch spieval mimo. Shielsovi ho však bolo ľúto, obaja boli priatelia, a tak Philovi navrhol, aby sa naučil hrať na basgitare, pretože to bolo pomerne ľahké, oproti šesťstrunovej gitare mala basa len štyri struny.

.potrebujeme hit
Talentovaný Phil to zvládol za veľmi krátky čas a už v roku 1969 založil novú kapelu Orphanage, v ktorej sa stretol s bubeníkom a kamarátom z detstva Brianom Downeym. Neskôr sa spojili s gitarisom Ericom Bellom, s ktorým nakoniec vytvorili trio Thin Lizzy. V tom čase v Írsku tiahli najmä orchestre a folkové súbory, čo pre rockovú kapelu znamenalo, že za nahrávacou zmluvou sa museli presťahovať do susedného Anglicka.  Začiatok 70. rokov Thin Lizzy príliš neprial, kapela síce v krátkom čase nahrala dva albumy, ktoré sa však v čase módneho glamrocku nepresadili. Trio vedelo, že potrebuje hit, inak je s kapelou koniec. Na jednej zo skúšok začal Phil hrať starú írsku ľudovku Whiskey In The Jar. Keď to po dvadsiatich minútach hrania počul manažér, vykríkol: „To je ten hit“! Prekvapená kapela si najprv myslela, že sa zbláznil, ale na jeho naliehanie pesničku nakoniec nahrala. Bola to trefa do čierneho, Whisky In The Jar sa v roku 1973 stala prvým veľkým hitom Thin Lizzy, v britskom rebríčku skončila na 6. mieste. Phil s Brianom si slávu užívali, nie však Chris, ktorý ich v tom istom roku opustil. Po rokoch priznal, že jedným z dôvodov jeho odchodu bola Philova začínajúce záľuba v rôznych drogách. Na jeho miesto nastúpila vychádzajúca hviezda írskeho hardrocku Gary Moore, no ten tiež vydržal len tri mesiace. Phil, obávajúci sa o budúcnosť Thin Lizzy, sa preto rozhodol, že najme rovno dvoch gitaristov, s myšlienkou, že keby jeden odišiel, zostane druhý. Scott Gorham a Brian Robertson priniesli do kapely zdvojené melodické a harmonické gitarové sóla, ktoré sa nakoniec stali jedným z hlavných poznávacích znakov Thin Lizzy.
No hlavný tromf kapely spočíval v speve a frontmanstve Phila Lynotta, ktorý sa na pódiu zvíjal s basgitarou ako had pri nejakom rituálnom obrade a svojou vizážou, ktorej dominovalo veľké afro, pripomínal svoj idol Jimiho Hendrixa.
V roku 1976 kapela nahrala prelomový album Jailbreak so singlom Boys Are Back In Town, s ktorým zabodovali nielen v Británii, ale aj v USA. Phil sa stal prvou írskou rockovou hviezdou, ktorej sa podaril taký obrovský úspech. Samozrejme, bol tu Van Morrison alebo Rory Gallagher, ale ani jeden z nich to nedotiahol tak vysoko ako Phil. Thin Lizzy sa v Amerike nikdy naplno nepresadili, no americkí hudobníci ako Slash alebo John Bon Jovi dnes priznávajú, že Lynott a spol. boli pre ich hudbu jednou z najväčších hardrockových inšpirácií.

.na šikmej ploche
Po Jailbreak nasledovali ďalšie zlaté platne ako Bad Reputation alebo Black Rose: A Rock Legend, na ktorej si zahral Philov niekdajší spoluhráč Gary Moore. Vrcholom Thin Lizzy je živý album Live and Dangerous (1978), ktorý kritici považujú za jeden z najlepších live albumov všetkých čias. Je zaujímavé, že Thin Lizzy sa podarilo pomerne bezbolestne preplávať aj punkrockovou vlnou. Mladí punkeri považovali Phila za svojho staršieho brata. Lynott dokonca na krátky čas založil s bývalými členmi Sex Pistols skupinu The Greedes, s ktorou v roku 1979 nahral vianočný singel A Merry Jingle.
Bohužiaľ, začiatkom osemdesiatych rokov začala kapela stagnovať. Phil začal v sebe objavovať aj svoje čierne korene a nahral dva sólové albumy, ktoré mali bližšie k soulu a funku ako k hardrockovým Thin Lizzy. Tí v roku 1983 ešte nahrali pomerne úspešný album Thunder and Lightning, ale vzťahy vnútri kapely boli natoľko zlé, že sa Thin Lizzy rozpadli. S Lynottom to začal ísť z kopca. Jeho kapela bola preč, krachovalo mu manželstvo a úplne prepadol drogám, špeciálne heroínu. Philova závislosť bola v takom pokročilom štádiu, že mu neumožnila vôbec koncertovať. Heroínom ničený hudobník sa pokúšal reštartovať svoju kariéru sólovými projektmi, ktoré mali len krátke trvanie. Na Štedrý deň, 24. decembra 1985, skolaboval v matkinom dome v meste Kew pri Londýne, kam pricestoval s manželkou a dvoma dcérami. Philomene hneď skontaktovala jeho ženu Caroline, ktorá ho odviezla do nemocnice, kde skonštatovali, že má otravu krvi. Jeho zdravotný stav sa koncom roka natoľko zhoršil, že ho museli pripojiť na respirátor. Napriek 24-hodinovej starostlivosti Phil Lynott zomrel 4. januára 1986 na otravu krvi a zápal pľúc. Mal len 36 rokov.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite