Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dve otázky

.časopis .veda

.otázka z minulého týždňa Dvaja rovnako šikovní a rovnako usilovní stolári vyrábajú nábytok. Jeden z nich vyrába stoly, druhý stoličky. Kým jeden z nich vyrobí z určitého množstva dreva jeden stôl, druhý vyrobí z rovnakého množstva dreva dve stoličky. Aká je cena stoličky v porovnaní s cenou stola? (Otázka voľne súvisela s ekonomickou témou v rámci rubriky .veda, konkrétne išlo o tému Viedenskej, respektíve Rakúskej ekonomickej školy.)

.odpoveď
O cene nerozhoduje šikovnosť, usilovnosť, ani množstvo dreva, cena je vecou dohody kupujúceho a predávajúceho. Ak stolári žijú na dedine, v ktorej už všetci majú stoly aj stoličky, ale niekto sa rozhodol hrávať divadlo a potrebuje stoličky do hľadiska, potom o cene (spolu)rozhoduje práve tento jeho záujem. Cena dvoch stoličiek bude v takomto prípade určite vyššia, ako cena jedného stola (rozdiel bude najvýraznejší vtedy, keď budú hrať Ionescove Stoličky).
Pocit, že cena výrobku sa musí nejakým spôsobom odvíjať od toho, koľko námahy a kumštu bolo do výrobku vložené, je pomerne rozšírený, vcelku pochopiteľný, ale zjavný omyl. Ak tomuto omylu podliehajú bežní ľudia, je to poľutovaniahodné, ak mu podliehajú ekonómovia, je to tragické.

.otázka na tento mesiac
Máme rajčinovú omáčku s izbovou teplotou a čerstvo z hrnca vytiahnuté horúce špagety. Kým sa do nich pustíme, potrebujeme ešte nastrúhať syr. Čo je lepšie, ak nechceme, aby bolo jedlo príliš studené, najprv pomiesať omáčku s horúcimi špagetami, alebo nechať počas strúhania syra zvyšné dve ingrediencie oddelené? (Otázka pochádza od Petra Matáka, odpoveď uvedieme v rámci najbližšej série 5-krát o...)
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite