Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rokenrol nemá odporcov

.peter Bálik .časopis .hudba

Ako je možné, že sa v Bratislave aj dnes nájde skupina troch mladých muzikantov, ktorí sa rozhodnú hrať rockabilly, hudbu, ktorá bola vynájdená pred šesťdesiatimi rokmi? Odpovedá Dominik Gajdošech, líder skupiny The Cellmates.

.ako si sa dostal k hudbe, ktorú pred 60. rokmi spopularizoval Elvis Presley?
Veľa ľudí rockabilly pozná skôr ako módny štýl, cez tetovačky, motorky a podobne, ale ja som k tomu dostal cez hudbu. Hrával som v rôznych kapelách po bratislavských podnikoch starú hudbu z 50., 60. a 70. rokov, od Elvisa cez Beatles až po hardrock, ale najlepšie mi šiel rokenrol.

.nebolo ťažké nájsť v Bratislave spoluhráčov, ktorí majú radi tento štýl?
Samozrejme, ale je to o to ľahšie, že na rockabilly stačia traja ľudia, nemusíš hľadať celý orchester. S bubeníkmi problém nie je, tí sa rýchlo prispôsobia. Problémom bolo nájsť kontrabasistu. Tí buď hrajú džez, alebo vážnu hudbu, v mojej generácii nie je takmer nik, kto by hral na kontrabase popmusic. Nakoniec to vyšlo tak, že sme museli hľadať medzi ľudovkármi. Náš kontrabasista Tomáš je folklorista, rockabilly pôvodne vôbec nehral.

.ako vznikol názov The Cellmates, kamaráti z cely?
Hľadali sme názov, ktorý by vychádzal z doby, keď vznikol rokenrol. Všimli sme si, že niektorí  rokenroloví speváci majú v repertoári pesničku o väzení. Jailhouse Rock, Folsom Prison Blues...

.ako by si vysvetlil laikovi rozdiel medzi pojmami rokenrol a rockabilly?
Tie pojmy sa často zamieňajú a nie je to chyba, lebo sa v určitom bode prelínajú. Rockabilly je raná, počiatočná forma rokenrolu, charakteristická zvukom kontrabasu, ostrou gitarou a značnými prvkami country. Preto aj ten názov odvodený od slova hillbilly, čo je skoro synonymum pre country. A rokenrol zahŕňa rockabilly, ale aj ďalšie štýly. Keď niekto povie rokenrol, každý vie, čo to znamená, ale málokto to už vie dnes opísať. Je to široký pojem a mám pocit, že sa dokonca trocha líši jeho chápanie v slovenčine a napríklad v angličtine.

.ktorý je tvoj najobľúbenejší rokenrolový spevák? Chuck Berry, Little Richard alebo Jerry Lee Lewis?
Nejde tak o mená ako skôr o pesničky. Podobne ako v džeze alebo country, aj rokenrol má svoje štandardy. Napríklad pesničku Blue Suede Shoes nahrali tkamer všetci. Mne sa páčia skôr pesničky, nemám žiadneho favorita. Chuck Berry, Little Richard alebo Jerry Lee Lewis boli hviezdy svojej doby, ale netreba zabúdať ani na Gene Vinceta, Carla Perkinsa, Eddieho Cochrana, Johnny Casha, ktorý je síce country spevák, ale mal zopár piesní v štýle rockabilly. Všeci mali svoj osobitý štýl, boli to rebeli, niektorí z nich doplatili na divoké správanie aj svojím životom.

.aké je to hrať rockabilly?
Je to osviežujúce. Ľudia na nás reagujú pozitívne. Nemáme melancholické pesničky. Sme kapela, ktorej úlohou na festivale je ľudí zabaviť. Mám pocit, že túto hudbu má každý rád. Akoby nemala ani odporcov.

.čo hovoria tvoji spolupútnici na hudbu tvojej kapely?
Keď napríklad vytiahneme kontrabas, pozerajú sa naň ako na nájstroj z nejakej budúcnosti. Pritom ide o veľmi starú vec! (Smiech).

.rokenrol je veľmi energická hudba. Dá sa vôbec hrať na pol plynu?
To pochybujem, nám sa to zatiaľ nepodarilo a ani by sme to nechceli. Ak nehráš rokenrol naplno, už to nie ono. Dokonca si myslím, že žiadny hudobný štýl sa nedá hrať na pol plynu.

.ako si sa učil všetky tie základé rokenrolové riffy na gitaru?
Bolo to ťažké. Pomohol nám internet. Keby sme začínali v Amerike a mali v blízkosti ľudí, ktorí túto hudbu hrajú, bolo by to, samozrejme, ľahšie. Našťastie už máme prístup k nahrávkam, lebo okrem tej technickej stránky, ktorá sa dá vycvičiť, treba chytiť správny feeling.

.minulý rok ste v Nemecku vyhrali cenu na súťaži rokenrolových kapiel. Ako k tomu došlo?
Snažíme sa hrávať aj mimo Slovenska, pretože rokenrol nepozná hranice. Napríklad v Maďarsku je veľmi silná scéna, takisto v Nemecku, Belgicku, a samozrejme, v Anglicku. Kamaráti z rakúskej rockabillyovej kapely nám dali tip, že v Nemecku sa bude konať prvý ročník súťaže Rockabilly Rumble. Stačilo poslať nahrávku, vďaka čomu sme dostali pozvánku. Nakoniec sme vyhrali jednu z piatich cien.

.hovoríš, že v Nemecku alebo Anglicku je silná rockabillyová scéna. Je to spôsobené novým záujmom o túto hudbu?
Nie, rockabillyová scéna tam funguje dlhé roky. Napríklad punkeri na prelome 70. a 80. rokov objavili rockabilly.  Dnes je viacero odnoží tohto štýlu, existuje psychobilly, gothabilly a horrorbilly, ktoré miešajú túto hudbu s estetikou hororových filmov 50. a 60. rokov. Jednou z najznámejších kapiel tohto žánru sú Nekromantix, ktorí majú v kapele kontrabas v tvare rakvy s vyrezávanými krížmi po bokoch.

.rokenrol je v podstate dokonalá hudba. Dá sa vôbec posunúť ďalej?
Páči sa mi, ako sa moderné piesne dávajú do starého šatu, čo znamená, že cover niekedy znie ako originál. Na našom albume máme pesničku Summer of 69 od Bryana Adamsa. Keby ju počul nejaký mimozemšťan, povie, že naša verzia je originál.

.keď chce niekto začať hrať rockovú hudbu, mal by začať s rokenrolom?
Podľa mňa hej.

.prečo?
Lebo rokenrol bol na začiatku populárnej hudby. V každom ďaľšom štýle by som vedel nájsť odkaz vychádzajúci z rokenrolu.

.zaujíma ťa súčasná moderná hudba?
Samozrejme. Nie som vytrhnutý z reality. Len hrám len hudbu, ktorá ma baví.

Dominik Gajdošech (27)
Je lídrom bratislavskej rockabillyovej skupiny The Cellmates. Kapela vznikla pred štyrmi rokmi a dnes funguje v zostave Dominik Gajdošech (spev a gitara), Karol Trnovský  (bicie, vokály) a Tomáš Čopík (kontrabas, vokály). Na jeseň minulého roka im vyšiel debutový album Rockabilly Feeling (G. A. Records), na ktorý kapela zaradila rokenrolové štandardy aj vlastné piesne.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite