Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nenápadné veci

.časopis .kultúra

Pred sto rokmi vyšli Chestertonove Ohromné maličkosti. Najznámejšia esej z tejto výbornej zbierky má názov O ležaní v posteli a je niečím medzi chválou lenivosti a fascináciou tým, čo aj v prázdnej spálni človeka obklopuje. Budúci týždeň by som chcel okrem iného ležať v posteli. Robím to totiž veľmi rád. Samozrejme, nie keď som chorý a nie, keď som totálne unavený. Rád ležím v posteli, čítam, počúvam hudbu, píšem (aj teraz tento text), raňajkujem. Vraj to tak rád robil aj Winston Churchill, takže máme aspoň niečo spoločné.

Lenže dlho v posteli nevydržím. Jednak musím (a aj chcem) chodiť do redakcie, stretávať sa s priateľmi, absolvovať porady, pracovné stretnutia, robiť rozhovory. A chodiť na koncerty, do divadla, do kaviarne.
Tento týždeň sa pôjdem pozrieť na niekoľko nenápadných, ale pre mňa dôležitých akcií. V utorok večer budem s najväčšou pravdepodobnosťou v Kine Lumiére. Chcem totiž uvidieť film Vrahem z povolání. Utrpení soudce Karla Vaše. Nakrútil ho historik Pavel Paleček, jeho antihrdinom je nepotrestaný a dnes už nebohý komunistický zločinec, ktorý poslal na smrť mnohých statočných ľudí. Hrozné. Treba vidieť a dobre si to pamätať.
Keby ste v utorok nemali na film o komančoch žalúdok, je tu aj alternatíva: čistá krása a vtip detských animovaných filmov, ktoré vznikajú v ZUŠ-ke Ľudovíta Rajtera na Sklenárovej ulici. V Kaviarni Artforum v utorok večer niekoľko z nich uvidíte.
Stredu večer mám už tradične rozhlasovú. Tento týždeň sa budem v Slovách_FM na Rádiu_FM rozprávať s dvoma milými Evami, ktoré majú rady filmy, rady o nich rozprávajú aj píšu a najmä robia skvelé noviny Kinečko. Keďže o filmoch veľa neviem, teším sa, že sa veľa dozviem.
A ešte mám jeden horúci tip: predstavenie divadla Stoka (áno, Stoka stále existuje) s názvom Neistý grunt. Dvaja výborní herci, kdesi pri nich, za nimi režisér a spoluautor Blaho Uhlár, absurdné situácie, obludárium, úzkosť, humor. Ak ste Neistý grunt ešte nevideli, tak si ho určite choďte do klubu A4 v bývalej budove YMCA pozrieť.
Tak to sú nenápadné, ale pre mňa veľmi cenné akcie, na ktorých sa budúci týždeň asi zúčastním. A dúfam, že mi zostane čas aj na ležanie v posteli.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite