Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chyba nie je v Košiciach

.peter Schutz .časopis .téma

Organizátori mesta kultúry vyjadrili nevôľu nad tým, že neprajníkmi „umelo živené“ škandály prekryli posolstvo, „to dobré a pekné“, čo slávnostné otvorenie EHMK prinieslo.

Hm. Ak sa pozrieme na kultúrne mestá spätne a s odstupom, zásadná otázka je, či chyba nie je v samotnom projekte. Ak sa do mesta veľkosti Košíc napumpujú peniaze vo výške polovice jeho celoročného rozpočtu, tak aj keby podujatie manažovali nie politici a úradníci, ale svätci, podozreniam z klientelizmu a plytvania by sa nevyhlo. Skutočnosť, že po prevalení dostali škandály niekoľkonásobne hlasnejšiu odozvu ako artefakty, prejavy či „myšlienky“, nie je špecialita Košíc ani mesta kultúry, ale zákonitosť mediálneho veku.
Raši a spol. by naopak mali byť radi, že takpovediac systémový škandál ušiel pozornosti. Iste, cenzúrny zásah proti výtvarnému dielu skupiny Kassaboys bol zaslúžene „škandalizovaný“. Špeciálne v meste kultúry však má ešte jednu pointu. Imanentnou zložkou   umenia a kultúry je predsa alternatíva, istá opozičnosť, kritická výtvarná, literárna či dramatická reflexia spoločenských i politických vzťahov, mravov i ich nositeľov. Takže tým, že nekonformný umelecký  pohľad na seba samých  scenzurovali, sa lokálni politici nielen diskvalifikovali ako kultúrne tvory,  ale spreneverili aj myšlienku kultúrneho mesta, ktoré organizujú.  
Chyba teda nie je v Košiciach, ale v EHMK. Projekt si vymysleli európski politici a úradníci na posilňovanie vlastnej moci a legitimity. Kultúra je zámienkou. Podstatou je rozdávanie peňazí,  ktorými získavajú (uplácajú) lokálne elity, podnikateľov i kultúrno-umeleckú verejnosť pre idey spoločnej Európy, integrácie, smerníc a nariadení, čo zvyšujú centrálnu moc. Vylúčiť, že Košice budú kultúrne a ako turistická destinácia z EHMK profitovať, sa, samozrejme, nedá. Bol by v tom diabol, aby 80 miliónov eur vyšlo úplne navnivoč. V relácii náklady/výnosy je však mimo diskusie, že tých 80 miliónov by sa využilo nepomerne efektívnejšie, keby ich politici nechali vo vreckách európskych poplatníkov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite