Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dve otázky

.časopis .veda

.otázka z minulého týždňa Koľko manželiek mal Erwin Schrödinger v čase, keď získal Nobelovu cenu za fyziku?

.odpoveď
Nobelovu cenu získal Schrödinger v roku 1933. V tom čase mal manželku de iure jednu a de facto dve – jednak tú svoju a jednak manželku svojho asistenta Marsha. V lete roku 1933 sa Schrödinger presťahoval aj s oboma ženami do Oxfordu, kde s nimi žil v jednej domácnosti. Hilde Marshová bola v tom čase so Schrödingerom tehotná, neskôr porodila zdravé dievčatko, ktoré potom vychovávala spoločne s Anne Schrödingerovou.
No dobre, uznávam, že to nebola celkom klasická otázka, patriaca do tejto rubriky, ale nie všetky hádanky sú logické. Nuž a táto sa mi zdala byť zaujímavá, aj keď možno až príliš bulvárna, a voľne súvisela s témou hlavného článku.
Voľne bude súvisieť s témou hlavného článku aj dnešná otázka. Gödelov dôkaz nedokázateľnosti niektorých pravdivých tvrdení bol vo svojej podstate len veľmi šikovnou variáciou na tému paradoxu luhára. Tento paradox je typickým príkladom takzvanej selfreferenčnej vety, čiže vety vypovedajúcej o sebe samej. V čistej forme má paradox luhára podobu selfreferenčnej vety: „Táto veta je nepravdivá.“ Toľko úvod, a teraz už môžeme prejsť k samotnej otázke.

.otázka na tento týždeň
Ako by ste preložili do slovenčiny nasledovnú vetu: „Tahle věta strávila poslední dva roky v němčině a jenom nedávno byla přeložena zpět do češtiny“?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite