Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Queen a Idiot

.elena Akácsová .časopis .kultúra

Keď odvolali Silviu Hroncovú z postu riaditeľky SND, zrušila som na protest svoje dlhoročné divadelné permanentky. Vďaka nim som pohodlne videla krátko po premiére všetky nové predstavenia. Myslela som si, že budem chodiť do SND aj bez permanentiek, že si kúpim lístky na tie predstavenia, ktoré ma zaujímajú.

No ale prešli dve sezóny a ja som tam bola hádam len dva razy. Ušiel mi aj Coriolanus, ocenený Doskami 2011, a už ho ani nestihnem, lebo vo štvrtok má derniéru. V novom roku som si dala záväzok, že doženiem zameškané, a už túto stredu idem na Pohanov Anny Jablonskej, za ktorých minulý rok získali Dosky režisér Marián Amsler a herečka Božidara Turzonovová.
So Silviou Hroncovou bol svojho času odídený aj Mário Radačovský, ktorý našiel svoj nový domov v Novej scéne a práve tam bude v piatok a sobotu premiéra tanečného divadla Queen v jeho choreografii na libreto Petra Pavlaca s hudobným konceptom Laca Lučeniča. Cez víkend má premiéru aj tanečno-hudobné predstavenie Fuga v divadle elledanse v choreografii a réžii Lucie Holinovej, v ktorom hrá naživo skupina MED.
Ďalšia divadelná premiéra je vo štvrtok v Astorke, pre ktorú Dostojevského Idiota prepísal Miroslav Krobot. Premiéra aj reprízy v ďalšie dva dni sú už vypredané, ale už sa predávajú lístky na február. No a v Trnave bude v sobotu v Štúdiu DISK druhá premiéra predstavenia Solitudo v réžii Blaha Uhlára.
Všetko to pobiehanie medzi divadlami vo štvrtok ešte preložím koncertom skupiny Banda v Zrkadláči, ktorá už desiaty rok hrá ľudovky v súčasnom spracovaní, a ak cestou do Astorky nájdem chuť vliezť vedľa do budovy Ministerstva kultúry, tak skočím do ich dvorany aj na výstavu diel umeleckého remesla a dizajnu, ktoré sú priamo alebo sprostredkovane inšpirované tradičnou výrobou a ľudovým umením Kruhy na vode.

Elena Akácsová/
V .týždni má pod palcom rubriku Lifestyle, ktorá chce byť oázou oddychu, humoru a nadhľadu pre ubolenú dušu čitateľa po tom, čo sa prehryzie všetkými kauzami v prvej polovici časopisu a tu v .kultúre zistí, čo všetko nevidel, nečítal a nepočul.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite