Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V duchu tradícií

.časopis .klub

„Prvým mestom, ktoré navštívil herec Gérard Depardieu ako ruský občan, sa stalo hlavné mesto Mordvinska Saransk. Tu bolo pre hosťa pripravené privítanie v duchu tradícií vynikajúceho mordvinského pohostinstva,“ napísala agentúra ITAR-TASS. V Mordvinsku sedel môj dedo.

O tradíciách a vôňach skvelého mordvinského pohostinstva mne, svojmu vnukovi, vtedy ešte len chalanovi, nič nehovoril. Ale zrejme nie preto, že by išlo o nejaké špeciálne tajomstvo, týkajúce sa tejto skvelej veci. Veď spolu s dedom sa po týchto krajoch motali v tom nezábavnom období stovky tisícov, ak nie miliónov ľudí. A medzi nimi aj mnoho známych osobností.
Už počas sovietskych čias slovo „Mordovia“ (Mordvinsko) bolo synonymom pre lágre. Aj dnes sa to nepríjemné podstatné meno „lágre“ v ruskom internetovom vyhľadávači Jandeks spája najmä s prídavným menom „mordvinské“.
O špeciálnom eskortnom pohostinstve Mordvinska môže rozprávať napríklad politický väzeň Alexander Podrabinek, novinár a aktivista, ktorý tam sedel v osemdesiatych rokoch, môže o tom hovoriť súčasná politická väzenkyňa Nadežda Tolokonnikovová, no aj bez podrobností je viac menej jasné, o čo ide, či nie?
Komu to nie je jasné – prečítajte si Solženicyna.
Čo sa týka Depardieua, no veď herec ako taký vôbec nemusí byť inteligentný a môže byť aj prepitý, no a napokon francúzsky herec už vôbec nie je povinný reflektovať naše reflexie. Ale výraz „mordvinská pohostinnosť“ v správe štátnej agentúry ITAR-TASS vyvoláva všelijaké úvahy.
Podľa mňa, oni sa tam na tom zabávajú.
No nesmejú sa už nad nami, ale nad sebou samými – slúžiacimi štátnej informačnej agentúre! Veď oni nespadli z Marsu ani sa neurodili na provensálskych viniciach, veď oni na tých svojich „tassovských“ chodbách presne vedia, čo to je „Mordovia“ (Mordvinsko). Zdá sa mi štatisticky málo pravdepodobné, žeby nikto z ľudí na tých chodbách nemal medzi svojimi príbuznými alebo priateľmi alebo príbuznými priateľov nikoho, kto bez viny sedel... Príliš široko a príliš hlboko sa zarylo a zarýva ruské bezprávie!
A v tomto kontexte – nič iné ako dávivý reflex musí u normálneho človeka vyvolať pohľad na Depardieua v národnom mordvinskom kroji a v obkrúžení nomenklatúrnych sluhov lokálneho významu. Ironický úškľabok vidím v tej správe neznámeho autora zo štátnej agentúry o „skvelom mordvinskom pohostinstve“, vulgárny posmech cítim v tých slovách, ale aj malý náznak slobodomyseľnosti. Takže tak.


Viktor Šenderovič je ruský satirický spisovateľ, publicista a televízny moderátor. Ako humorista a satirik získal viacero významných literárnych ocenení. Moderoval aj populárnu televíznu satirickú reáciu Bábky v NTV, kým túto televíziu neprebral štát. Angažuje sa v opozičnom hnutí, vlani bol zadržaný políciou.


Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite