Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dve otázky

.časopis .veda

.otázka z minulého týždňa Keď vhodíme šumivý celaskon do pohára s vodou, najprv klesne na dno a po istej chvíli vypláva na hladinu, kde sa postupne rozpustí. Prečo najprv klesne a potom vypláva?

.odpoveď
Ako skoro všetko, týkajúce sa plávania, aj toto má na svedomí Archimedov zákon. Tento zákon hovorí, že „teleso ponorené do kvapaliny je nadľahčované silou, rovnajúcou sa tiaži kvapaliny telesom vytlačenej“.
Keď vhodíme tabletku do vody, vytlačí množstvo kvapaliny, rovnajúce sa jej objemu. Tiaž tejto vytlačenej vody je menšia ako tiaž samotnej tabletky. Sila, ktorou je tabletka nadľahčovaná, je teda menšia ako sila, ktorou je priťahovaná k zemi, a preto tabletka klesne na dno.
Tam však začne šumieť a to ju v konečnom dôsledku vynesie na povrch. Šumenie totiž nie je nič iné, než uvoľňovanie plynov, z ktorých vznikajú bublinky. Väčšina bubliniek sa od tabletky oddelí a vypláva na povrch (pre Archimedov zákon). Niektoré bublinky však zostanú aspoň nejaký čas „prilepené“ k povrchu tabletky, čím zväčšujú jej objem. Väčší objem má za následok väčšie množstvo vytlačenej vody, a to má zas za následok väčšiu vztlakovú silu. Ak táto vztlaková sila prekoná tiaž tabletky (ktorá je čoraz menšia, pretože tabletka sa postupne rozpúšťa), tak tabletka vypláva na povrch.
Fajn, a čo je to za plyn, ktorý vytvára bublinky, a odkiaľ sa vlastne berie? Nuž, je to obyčajný oxid uhličitý a berie sa z chemickej reakcie medzi látkami tvoriacimi tabletku. Šumivé tabletky sú väčšinou tvorené jednak účinnou látkou (vitamín C, kalcium a pod.) a jednak kyselinou citrónovou a sódou bikarbónou. Molekuly týchto dvoch látok (kyseliny a zásady) spolu vo vodnom prostredí reagujú za vzniku niekoľkých molekúl citrónanu sodného, niekoľkých molekúl vody a jednej molekuly oxidu uhličitého. Citrónan sodný dáva roztoku typickú kyslastú chuť, oxid uhličitý tvorí bublinky. A to je asi tak všetko.

.otázka na tento týždeň
Koľko manželiek mal Erwin Schrödinger v čase, keď získal Nobelovu cenu za fyziku?

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite