Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dve otázky

.časopis .veda

V tomto čísle sa po roku vraciame k rubrike .dve otázky, ktorá bude odteraz pravidelne dopĺňať články v rubrike .veda.

.otázka z predminulého roku
Dve babky predávali na trhu jablká. Jedna z nich pekné jablká, tri kusy za euro, druhá ešte krajšie jablká, dva kusy za euro. Za hodinu predala každá z nich 30 jabĺk, čiže prvá zarobila 10 a druhá 15 eur. Spolu teda zarobili za prvú hodinu 25 eur.
Každej z nich však zostalo ešte 30 jabĺk a tie sa rozhodli predávať iným spôsobom. Povedali si, že sa spoja a budú predávať jablká spoločne, po päť jabĺk za dve eurá. Počas druhej hodiny takto predali zvyšných 60 jabĺk a zarobili 24 eur (dvanásť pätíc po dve eurá).
Prečo zarobili počas druhej hodiny o euro menej?

.odpoveď
Kým babky predávali  pätice jabĺk, pozostávajúce z troch pekných a dvoch ešte krajších jabĺk, zarábali rovnako ako počas prvej hodiny. Takýchto pätíc však nemali k dispozícii dvanásť, ale len desať, pretože pekných jabĺk bolo len 30. Keď predali týchto desať pätíc, mali zarobených 20 eur, minuté všetky pekné jablká a zostalo im 10 ešte krajších jabĺk. Ak by sa v tomto momente vrátili k pôvodnému spôsobu predaja, získali by za päť dvojíc týchto ešte krajších jabĺk 5 eur. Ony ich však predali ako dve pätice po dve eurá, takže získali len 4 eurá. Inými slovami, babky prerobili jedno euro na tom, že dve pätice ešte krajších jabĺk, ktorých hodnota bola 2,50 eura, predali po 2 eurá.

.otázka na tento týždeň
Keď hodíme šumivý celaskon do pohára s vodou, najprv klesne na dno a po istej chvíli vypláva na hladinu, kde sa postupne rozpustí. Prečo najprv klesne a potom vypláva?

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite