Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čentéš by to mal vzdať

.marek Vagovič .časopis .rozhovor

V roku 2010 ho SDKÚ navrhla za generálneho prokurátora. Má povesť reformátora a odvážneho človeka. Podľa neho urobil Jozef Čentéš chybu, keď skartoval výpoveď poslanca Matoviča. Jaromír Čižnár aj Dušan Kováčik sú vraj dobrí kandidáti na generálneho prokurátora. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Hrivnák.

.je v poriadku, že prezident Gašparovič nevymenoval Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora?
Od roku 2010 sa hrá na Slovensku v súvislosti s obsadením tejto funkcie bizarné politické divadlo. Hoci je prokuratúra považovaná za jeden z pilierov právneho štátu, dodnes nebola ukončená kompletná procedúra voľby, vymenovania a ujatia sa funkcie generálneho prokurátora. Kladiem si otázku, kto a prečo to spôsobil, a kto je za tento stav zodpovedný.

.vaša odpoveď?
Jednoznačne zlyhali politici. Nesúhlasím s názormi, že súčasný stav, keď vedie prokuratúru jej námestník, je plnohodnotný, takže s obsadením funkcie generálneho prokurátora sa netreba ponáhľať. .nakoľ ko je za tento stav zodpovedný prezident? To, že Jozefa Čentéša nevymenoval, je jeho rozhodnutie, za ktoré nesie zodpovednosť.

.je to rozhodnutie správne?
Túto možnosť mu dalo rozhodnutie Ústavného súdu. Jeho krok je v súlade s týmto rozhodnutím.

.čentéš bol však legitímne zvolený v parlamente. V roku 2010 ste tiež kandidovali za generálneho prokurátora. Vám by sa páčilo, keby vás Gašparovič odmietol vymenovať?
Keď som si čítal Ústavu, bol som presvedčený, že po zvolení kandidáta na post generálneho prokurátora ho prezident automaticky vymenuje do tejto funkcie. Výklad, ktorý následne poskytol Ústavný súd, mu však dáva aj možnosť, aby to neurobil.

.prezident sa však mohol rozhodnúť aj inak. Ešte raz: je správne, že Čentéša nevymenoval?
Ak má na to dôvod, ktorý je akceptovateľný, tak je to správne. Ak ho nemá, tak to nie je správne.

.existuje akceptovateľný dôvod?
Čítal som list, ktorý poslal prezident predsedovi parlamentu. Je príliš rozsiahly aj zvláštne napísaný, pričom komentátori tvrdia, že je to rešerš tlače. Možno by to stačilo napísať na jednu stranu.

.čo tým chcete povedať?
Prezident v tom liste poukazuje aj na akúsi amorálnosť kandidáta Čentéša. Na Slovensku sa pritom dejú aj závažnejšie veci, na základe ktorých nebol nikto označený za amorálneho. Preto sa mi zdá zdôvodnenie prezidenta neprimerané. Možno malo byť presvedčivejšie.

.narážate na skartáciu výpovede poslanca Matoviča? Je toto dôvod, ktorý diskvalifikuje Čentéša ako šéfa prokuratúry?
(Ticho.) Dodnes nevieme jednoznačne povedať, či bola tá skartácia výsledok administratívnej nešikovnosti, alebo úmysel, ktorým sa sledoval určitý cieľ. Preto neviem posúdiť, či išlo o prehrešok voči morálke, alebo pracovnej disciplíne. Táto skartácia totiž nebola dodnes procesne riešená…

...to však hovorí skôr v prospech Čentéša. Ak by to nebola administratívna chyba, nadriadení by ho za to potrestali.
Iná vec je, ako reagoval, keď sa ho na to pýtali novinári.

.je pravda, že najskôr sa v strese vyjadril, že tú výpoveď skartovala sekretárka. Neskôr to však podrobne vysvetlil. Vy mu neveríte?
Ak niečo skartujem, pričom to urobím vedome, tak nevidím dôvod, prečo by som mal hovoriť, že to skartoval niekto iný. Vnímam to trochu ako úskok v jeho tvrdeniach.

.nemáte pocit, že to Gašparovičovo zdôvodnenie, ktoré je skôr monitoringom tlače ako právnym stanoviskom, bolo účelové? Nechcel tým len vyhovieť Ficovi a ľuďom, ktorí nechcú zmenu na prokuratúre, pričom využil Čentéšov trapas so skartáciou, aby ho mohol takto spochybniť?
Zdať sa mi to môže, ale na to by asi vedel najlepšie odpovedať pán prezident.

.na jednej strane považujete jeho zdôvodnenie za neprimerané. Súčasne však máte pochybnosti o spomínanej skartácii. Preto sa pýtam ešte raz: bol by to dôvod, aby nebol Čentéš vymenovaný?
Ak by išlo o čisto administratívne zlyhanie, tak by v žiadnom prípade nešlo o nejakú amorálnosť. Ale povráva sa, že za tým malo byť ešte niečo iné – možno nejaké politikum – čo by znamenalo, že zámer skartovať tú výpoveď nemusel byť celkom čistý.

.nech by Matovič hovoril v prvej výpovedi čokoľvek – hoci aj o korupcii na najvyšších miestach za vlády Ivety Radičovej – on to predsa zopakoval aj v druhej výpovedi po spomínanej skartácii. Naozaj si myslíte, že Čentéš to urobil naschvál, aby kryl vtedajšiu vládnu koalíciu?
Ja som pri tom výsluchu nebol, ani vy ste tam neboli.

.ale poznáte Čentéša. Zrejme viete, že je trochu nepraktický človek.
Áno, poznám. A nepovažujem ho za človeka, ktorý by vopred s niečím kalkuloval. Ale neviem vylúčiť, či za jeho konaním nebola nejaká účelovosť, respektíve, či bola pôvodná výpoveď pána Matoviča úplne identická s tou, ktorá sa robila s určitým časovým odstupom.

.keď pracuje človek pod tlakom a v prostredí, ktoré mu nie je naklonené, robí aj chyby. Nepripúšťate, že mohlo ísť o hlúpy skrat?
Ja som zobral informáciu o skartácii ako fakt.

.dôverujete Čentéšovi, že je čestný človek?
V každom prípade je. Ale z tejto kauzy rezultuje jeden záver: ak chceme niekoho istým spôsobom znemožniť, tak nám môže poslúžiť ako zámienka aj takáto záležitosť, ktorá sa potom povýši na amorálnosť a vykonštruuje sa z nej to, čo kto potrebuje.

.spochybňuje takýto amatérizmus jeho schopnosť riadiť prokuratúru?
Keď si spomeniem na svoju prokurátorskú prax, nikdy sa mi nič podobné nestalo. Napriek tomu si myslím, že ide o chybu, ktorá by ho nemala diskvalifikovať.

.ale teraz hovoríte niečo úplné iné, ako po celý čas naznačujete.
Teraz hovorím len to, že urobil chybu, ktorá sa bežne nerobí. Ale nie je to fatálna chyba. Aby to bolo úplne jasné: skartácia výpovede nie je dôvod na konštatovanie, že je amorálny. To znamená, že to nemôže byť ani dôvod, pre ktorý sa nemôže stať šéfom prokuratúry.

.ako vnímate jeho doterajší zápas o funkciu šéfa prokuratúry?
Javí sa mi ako neúnavný bojovník za svoje práva. Keby som však bol v jeho situácii, asi by som už rozmýšľal trochu inak.

.ako?
Zrejme by som nemal motiváciu bojovať ďalej, pretože medzitým boli voľby, ktorých výsledok je jednoznačný. Generálny prokurátor je síce apolitická osoba, v takejto situácii však stratil politické krytie.

.generálny prokurátor musí mať politické krytie?
Určite by nemal privierať oči nad politickými kauzami. Ak má však rezort prokuratúry dobre fungovať a byť aj finančne krytý, tak generálny prokurátor musí byť rešpektovaný aj ministerstvami a politickými špičkami v krajine. Ak by som mal byť ako šéf prokuratúry ignorovaný vládou, parlamentom, prezidentom, necítil by som sa dobre. Za takýchto podmienok by som tú funkciu určite nevykonával.

.ani Štefana Harabina nemá väčšina politikov v obľube a funguje to. Nikto mu neškrtí rozpočet, hoci si už roky robí, čo chce.
Dobrá podotázka. (Smiech.) Ale pozrite sa, v akom stave je rezort spravodlivosti, akú dôveru má súdnictvo a podobne.

.boj, ktorý zvádza Čentéš, je však principiálna vec – keby cúvol, bol by to precedens. Keby ste boli v jeho koži, naozaj by ste to vzdali?
V roku 2010 som považoval za neúspech, že som prehral v boji o šéfa prokuratúry, ale vyrovnal som sa s tým. Ak sa hľadajú takéto dôvody, prečo niekoho nevymenovať, to isté sa mohlo stať aj mne. Aj preto by som zrejme skončil a nebojoval ďalej, keďže by som šiel proti existujúcim faktom a pomerom, ktoré sú po voľbách na Slovensku.

.ak takto rozmýšľa vážený prokurátor ako vy, tak je to dosť smutné. Prečo by mali ľudia po voľ bách, ktoré vyhral Smer, rezignovať?
Nehovorím o rezignácii, ani o tom, že ľudia by mali prestať bojovať za spravodlivosť. Len si myslím, že hlavou sa proti múru ísť nedá. Jozef Čentéš je nechcený: presadzovať sa nasilu, hoci aj v akomsi práve, nemá význam.

.v akomsi práve? Veď tu ide o princíp, a nie o to, že je nechcený.
Právo je veľmi zložitá vec, vždy sa dá vykladať dvoma spôsobmi. Vo svojej praxi som toho svedkom každý deň. My niečo povieme, no súd má na to iný názor. Opakujem: výklad Ústavného súdu dal prezidentovi aj možnosť, aby pána Čentéša nevymenoval.

.proti Gašparovičovmu rozhodnutiu sa búri opozícia, ktorá ho chce žalovať v parlamente. Na sociálnych sieťach vznikla aj iniciatíva za jeho odvolanie z funkcie. Prokurátori sú však ticho. Prečo?
V priebehu voľby šéfa prokuratúry sa vyskytli aj také javy, ako je fotografovanie hlasovacích lístkov či krčenie okrajov. Bolo podané aj trestné oznámenie pre podozrenie z kupovania poslancov. Toto všetko spochybňuje celú procedúru, či voľba prebehla v súlade so zákonom. Keď sa teraz opozícia búri, pričom padajú aj tvrdé slová o tom, kto je hanbou Slovenska, tak mi to pripadá neúprimné a oneskorené. Je to skôr taký výkrik do tmy.

.to však neznamená, že prokurátori sa nemohli za dva roky, čo Gašparovič blokoval Čentéša, ozvať.
V akom zmysle sa mali ozvať?

.aby sa prezident držal Ústavy a vymenoval ho za šéfa prokuratúry. Výklad Ústavného súdu, ktorý mu dal aj inú možnosť, je známy len niekoľ - ko týždňov.
Možno mohla zareagovať Rada prokurátorov.

.to ťažko. Rada prokurátorov je pod vplyvom Trnku s Tichým.
Ale je to svojím spôsobom stavovská organizácia prokurátorov.

.keďže to neurobili oni, mohli ste to urobiť vy, pani Mišíková, pán Šanta aj ďalší prokurátori, ktorí majú dobré renomé.
Možno sme aj uvažovali, že upozorníme, že nie je dobré, keď sa to takto naťahuje. Prokuratúra totiž v neistom období stagnuje. Asi nám však chýba líder, ktorý by to naformuloval a predostrel verejnosti.

.podľa vrchnej štátnej zástupkyne v Prahe Lenky Bradáčovej v situácii, keď je taká inštitúcia ako prokuratúra bez šéfa, viacerí lavírujú, aby si nikoho nepohnevali. Je to tak aj na Slovensku?
Prokurátori sú v služobnom pomere, takže je logické, že majú snahu vychádzať dobre so svojimi nadriadenými. Nechcem týmto rozhovorom kritizovať ľudí nado mnou: chcem len poukázať na to, že kauzy, ktoré boli medializované, znevažujú postavenie prokuratúry v očiach verejnosti. A znevažuje sa tým aj každodenná poctivá práca veľkej časti prokurátorov.

.zrejme máte na mysli kauzu Glance House.
Áno, je to jedna z medializovaných káuz.

.je pravda, že mnohých prokurátorov tá kauza pobúrila?
Pokiaľ viem, tak mnohí sa dištancovali od takýchto postupov, keď - že to výrazne poškodilo imidž prokuratúry.

.ale len medzi sebou.
Samozrejme. Nikto neposkytol žiadne vyhlásenie.

.tá kauza však zaváňa mafiánskymi praktikami. Navyše je zrejme len vrcholom ľadovca – predtým tu boli Duckého zmenky a podobne. Prečo ste sa aj verejne nedištancovali od Trnku s Tichým? Nemáte pocit, že prokuratúra už dávno funguje ako obchodná spoločnosť?
Ja som sa o kauze Glance House dozvedel len z médií. Dovtedy som nepoznal detaily, ako k tomu prišlo.

.dnes je vám zrejme jasné, že to nebola náhoda.
Dnes mi je jasné, že pán Trnka prekročil svoje právomoci, keď zasiahol do kauzy, ktorú riešil Úrad špeciálnej prokuratúry.

.zrejme nemáte pochybnosti, že Trnka chcel takto pomôcť svojmu kamarátovi Kočnerovi.
Javí sa to tak, ale to je predmetom vyšetrovania.

.keď mali sudcovia problém s Harabinom a jeho praktikami, tak sa ozvali. Mnohí mali potom problémy, boli disciplinárne stíhaní. Prečo to neurobili aj prokurátori v prípade Trnku?
Sudcovia majú iný stupeň nezávislosti ako prokurátori. Prokuratúra je hierarchicky usporiadaný orgán, ktorý je monokraticky riadený. V justícii navyše existuje dobrovoľné Združenie sudcov Slovenska, kde sa vytvárajú spoločné stanoviská k problémom. Na prokuratúre takáto tradícia neexistuje.

.nie sú to len výhovorky? Nie je to skôr preto, že máte slušné postavenie aj plat, takže si nechcete páliť prsty?
Pripúšťam, že prokurátori možno uvažujú trochu inak ako sudcovia. Zároveň si však myslím, že na prokuratúre neboli až také vypuklé kauzy ako v súdnictve, takže nebol dôvod otvorene kritizovať pomery.

.pred vyše dvoma rokmi ste mi v rozhovore pre denník SME povedali, že ľudia by si mali prokurátorov vážiť, a nie nimi opovrhovať. S akými reakciami sa teraz stretávate ako prokurátor?
Stretol som s názormi ľudí z iných oblastí, najmä s technickým vzdelaním, ktorí mi povedali: Čo to vy právnici robíte? Všetko prekrúcate, nič vám nie je jasné a podobne. Formulovali to tak, akoby sme boli brzdou vývoja spoločnosti. Aj mne sa niekedy zdá, že z jednoduchých vecí robíme veci komplikované, pričom hľadáme cestu, ako neodsúdiť, a nie odsúdiť páchateľa.

.výsledkom je, že za dvadsať rokov nešiel do väzenia žiadny významný politik, podozrivý z korupcie. Verejnosť si potom myslí, že celý systém – vrátane prokuratúry – je skorumpovaný. Aký máte protiargument?
Tento názor je pomerne frekventovaný, pričom sa s ním dá aj čiastočne súhlasiť. Prokurátor však nie je človek do terénu: jednotlivé kauzy musí odhaľovať a dokazovať polícia. Prokurátor hlavne dozerá, či ide o zákonný postup a podáva obžalobu, ale rozsudok vyhlasuje súd.

.mimochodom, s Trnkom ste sa prvýkrát stretli krátko po revolúcii, keď ste vyšetrovali zásah proti študentom na Národnej triede. Povedali ste, že vtedy to bol veľmi obozretný a férový prokurátor, ktorý vedel, čo chce výsluchmi dosiahnuť. Kedy a prečo sa z neho stal symbol klientelizmu?
Takto postavená otázka asi patrí skôr pánu Trnkovi. Napriek tomu, že som bol dlhé roky jeho podriadeným, nevedel som, čo a ako robí a s kým je v kontakte.

.čo sa s ním stalo?
Traduje sa, že peniaze a funkcia kazia charakter. Či je práve on tento prípad, neviem povedať. (Smiech.) Ale je fakt, že u neho prišlo k určitému posunu v správaní.

.je v poriadku, že zahladzoval politicky citlivé kauzy?
Ak rieši prokuratúra veci na objednávku, alebo na niečie želanie, tak to nie je dobré.

.trnkova éra sa zrejme definitívne končí. Je to úľava?
Život je zmena a každá zmena vždy prinesie niečo nové. Je však najvyšší čas, aby už mala prokuratúra legitímneho šéfa.

.hovorí sa, že na prokuratúre je za zmenu len 30 percent ľudí. Ďalších 20 percent, čo je prakticky celá Generálna prokuratúra s výnimkou možno 10 ľudí, sú trnkovci. Zvyšných 50 percent sú vraj infikovaní trnkovci. Je to naozaj tak?
Nerobil som medzi prokurátormi žiadny prieskum, kto je na čej strane. No keď vychádzam z faktu, že funkčné obdobie generálneho prokurátora je sedem rokov, tak za takýto dlhý čas sa uskutočnilo aj veľa personálnych zmien na vedúcich postoch.

.dá sa teda povedať, že väčšina prokurátorov si neželá zmenu?
(Ticho.) Na prokuratúre je veľa mladých, schopných a ambicióznych ľudí, ktorí majú snahu vykonávať svoju prácu čestne, spravodlivo a zákonne. Verím, že keď budú mať správnych nadriadených, tak to zvládnu.

.naozaj si myslíte, že s novým šéfom prokuratúry sa zmenia aj pomery v rezorte?
Áno, dal by som tomu šancu. Najskôr treba počkať na prezentáciu jednotlivých kandidátov v parlamente. Už to veľa napovie, čo môžeme od nich čakať.

.o niekoľ ko dní bude zrejme nová voľ ba. Hovorí sa hlavne o dvoch menách – o Jaromírovi Čižnárovi a Dušanovi Kováčikovi. Kto z nich by bol lepším generálnym prokurátorom?
Pánov Čižnára a Kováčika poznám niekoľko rokov, pán Kováčik je aj mojím bezprostredným nadriadeným. Obaja sú skúsení manažéri, a z hľadiska úradov, ktoré vedú, aj uznávané a rešpektované autority. Sú to porovnateľní kandidáti.

.kováčik v minulosti zastavil viaceré kauzy vrátane financovania Smeru. Nie je to problém?
Každé rozhodnutie o zastavení trestného stíhania musí byť primerane zdôvodnené, pričom existuje aj možnosť podania opravného prostriedku. Keďže neprišlo k žiadnej reparácii jeho rozhodnutí, nemám dôvod ich spochybňovať.

.v prípade financovania Smeru odmietol preskúmať nahrávku hlasu podobného Ficovi aj sponzorskú zmluvu medzi Fedorom Flašíkom a podnikateľom Ľubomírom Blaškom. Je takýto postup v poriadku?
Financovanie politických strán je nielen na Slovensku veľmi záhadná vec. Diskutuje sa, či majú byť financované z rozpočtu, z darov, alebo sponzorsky, pričom nikto zatiaľ nedal presvedčivú odpoveď, aký systém by sa mal zaviesť. Hľadá sa spôsob, ako to celé stransparentniť – keď to však začnete skúmať, zistíte, že tá transpatrentnosť je len formálna.

.z toho však vyplýva, že Kováčik mal financovanie Smeru poriadne preskúmať, a nie zastaviť.
Na všetko potrebujete mať dôkazy, získané zákonnou cestou. Neviem, odkiaľ pochádzala tá nahrávka – ak by sa aj táto kauza dostala pred súd, neviem, či by bola uznaná ako dôkaz. Na jej vyhotovenie potrebujete príkaz sudcu, takže by sme zrejme nemali v rukách nič.  

.v prípade sponzorskej zmluvy však priniesol bývalý minister vnútra Lipšic na políciu jej originál. Je správne, že Kováčik ju nedal preskúmať?
Mohol aj nemusel. Nebudem však hodnotiť postup kolegu, či mohol ešte využiť nejaký iný dôkaz. Ako každý prokurátor je procesne samostatný.

.väčšie šance sa však dávajú Čižnárovi. Čo je to za človeka?
Považujem ho za priamočiareho a otvoreného človeka, ktorý vie zaujať jasné právne stanovisko. Z káuz, ktoré boli medializované, sa navyše postavil aj proti zámeru Generálnej prokuratúry. Konkrétne v prípade vinohradov, ktoré získal podnikateľ Rozin.

.čižnár je Ficov spolužiak. Dokázal by odolať politickým tlakom?
To, že sú spolužiaci, by ho nemalo diskvalifikovať z možnosti zastávať funkciu generálneho prokurátora.

.skôr ide o to, že ich vzťah je veľmi úzky. Premiér sa s ním údajne už roky radí v právnych otázkach.
Ak sú jeho právnické kvality na takej vysokej úrovni, že s ním diskutuje premiér, tak to možno len oceniť. Samozrejme, politický vplyv na jeho rozhodnutia neviem vylúčiť.

.čižnár však váha, keďže kauzou Čentéš sa bude ešte zaoberať Ústavný súd. Nemal by každý prokurátor dovtedy, kým sa to vyrieši, kandidatúru odmietnuť?
Už to trvá príliš dlho na to, aby sme ešte čakali ďalej. Ak sa vyhlási voľba generálneho prokurátora, a v tom čase nebude známe stanovisko Ústavného súdu, je na rozhodnutí parlamentu, ako sa k tomu postaví. Ale nemyslím si, že by sme mali odsudzovať ľudí, ktorí sa aj v tomto štádiu rozhodnú kandidovať.

.v minulosti ste to absolvovali aj vy. Ako to spätne hodnotíte?
Neľutujem, že som do toho šiel. Trochu ma mrzí, že ma potom niektorí spájali s konkrétnou politickou stranou. Napriek tomu to bola dobrá skúsenosť, ktorá mi otvorila oči.

.v čom?
Už napríklad viem, ako rozmýšľajú ľudia, ktorí rozhodujú o tom, kto sa stane generálnym prokurátorom. Dnes mám o politike realistickejší obraz: nie je až taká pravdovravná, ako sa javí. To, čo platilo dnes, už zajtra neplatí a podobne. Navyše som pochopil, že poslanci nie sú pri hlasovaniach slobodní. Je úplne jedno, ako sa pred nimi prezentujete, keďže väčšinou sú už vopred dohodnutí, ako budú postupovať. Súhlasím s politológmi, že tu vládne partokracia.

.do funkcie vás navrhla SDKÚ, ktorá však pôvodne nominovala Trnku. Prekvapilo vás to?
Najskôr som si myslel, že v rámci plurality môže byť navrhnutých hoci aj desať kandidátov. Keď som však zistil, že je navrhnutý len pán Trnka, s ktorým prišiel vtedy opozičný Smer, a následne ho navrhol aj poslanec SDKÚ, prišlo mi to scestné.

.nechcela sa SDKÚ vašou nomináciou len očistiť pred verejnosťou?
Takto som nad tým nerozmýšľal. Možno bola chyba, že Mikuláš Dzurinda nemal o mne od prvej chvíle dostatok informácií.

.pre Trnku sa takmer rozpadla vláda Ivety Radičovej. Prečo je pre politikov funkcia generálneho prokurátora taká dôležitá?
Pretože politici si naňho tak trochu nárokujú. Je súčasťou verejného života, navyše má silné postavenie vyplývajúce z jeho právomocí. Môže rozhodovať aj o samotných politikoch a ovplyvniť priebeh vyšetrovania v každej kauze. Ak by sa chcel generálny prokurátor niekomu zavďačiť, nebol by to problém.

.vy ste údajne neuspeli aj pre odpor KDH, keďže ste boli prokurátorom v korupčnej kauze bývalého starostu Rače za túto stranu Pavla Bielika. Vedeli ste o tom, že jeho brat poslal pred prvým kolom voľ by generálneho prokurátora poslancom KDH list, kde vás kritizoval za váš nekompromisný postoj v tejto kauze?
Viem, že poslancom priamo do budovy parlamentu doručili takýto list, v ktorom ma totálne očiernil. Zvažoval som aj právne kroky.

.mohlo to zohrať úlohu, že KDH vás napokon nepodporilo?
Pripúšťam, že to mohlo ovplyvniť ich rozhodnutie. Zarazilo ma však, že hoci v spomínanej kauze bolo vážne podozrenie z korupcie, toto hnutie sa nikdy jednoznačne nedištancovalo od takýchto praktík.

.dvadsať rokov ste boli vojenským prokurátorom, potom ste boli chvíľu na Generálnej prokuratúre. Od roku 2004 pracujete na Špeciálnej prokuratúre. Čo vás na tejto práci najviac baví?
Všetko. Nie sme zaťažení miestnymi väzbami, pričom sa snažíme hľadať nové spôsoby odhaľovania korupcie a organizovaného zločinu. Okrem toho riešime aj úkladné vraždy: preto ma teší každý úspech, keď dokážeme eliminovať aj tento typ páchateľov.

.hovorí sa, že ste jeden z najodvážnejších a najpracovitejších prokurátorov na ÚŠP. Koľ ko prípadov ročne zvládnete?
Každý prokurátor vrátane mňa má 40 až 50 prípadov ročne.

.mimochodom, prečo majú vojenskí prokurátori takú zlú povesť?
Zrejme preto, že kedysi tu bola predstava, že vojenská prokuratúra rieši len banálne kauzy. Ten, kto chcel, sa však mohol rozvíjať aj na vojenskej prokuratúre. Riešili sa tam aj zaujímavé prípady ako napríklad deblokácie ruského dlhu.

.nebolo to aj tým, že profesionálni vojaci majú kladný vzťah k alkoholu?
Netvrdím, že na vojenskej prokuratúre bola úplná abstinencia, ale kde sa v polovici 80. rokov nepilo?

.pôsobíte ako civilný človek. Nikdy ste sa nehanbili nosiť uniformu?
Keby som vám požičal svoju slávnostnú uniformu, ktorú som si odložil ako artefakt, tiež by ste si v nej pripadali čudne. (Smiech.) Postupne som si zvykol, ale nebol som typ, ktorý by v uniforme pozeral večer aj televízor.

.za komunizmu bola aj vojenská prokuratúra pod silným vplyvom komunistickej strany. Nikdy ste nemali pochybnosti?
Každý pondelok sme chodili na politickú výchovu, bral som to ako nutné zlo. Bolo mi jasné, že reči, ako sa budeme mať dobre, boli v situácii, keď tu boli rady na banány, iba fikcia. Mimochodom, 17. novembra 1989 som bol v Prahe, kde som zažil asi poslednú politickú prednášku.

.do strany vás nelákali?
Samozrejme. Mal som však výhovorku, že som prišiel na prokuratúru neskôr ako starší kolega, takže mi dali pokoj.

.kolegovia vás vnímajú ako úspešného prokurátora, ktorý má pred sebou ešte sľubnú kariéru. Keby sa stal Dušan Kováčik generálnym prokurátorom, kandidovali by ste za šéfa Špeciálnej prokuratúry?
Nad tým som zatiaľ neuvažoval. Ak bude takáto možnosť, budem nad tým rozmýšľať.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite