Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prokuratúra po Trnkovi

.marek Vagovič .časopis .týždeň doma

Kauza Glance House nerozčúlila len novinárov a politikov. Pobúrení sú aj mnohí prokurátori, verejne to však nikto z nich nedal najavo. Kedy sa tí slušní konečne spämatajú a ozvú nahlas ako sudcovia, ktorí pomenovali praktiky Štefana Harabina?

Nezákonný prevod bernolákovskej bytovky na ľudí blízkych podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi mohol prekvapiť len málo informovaných. Znalcom prostredia je jasné, že podobných rozhodnutí, ktorými formálne druhý, v skutočnosti však prvý muž Generálnej prokuratúry (GP) Dobroslav Trnka pomáha svojim kamarátom z biznisu, je zrejme viac, akurát sa o nich nevie. Rozdiel je len v tom, že v kauze Glance House konal bez akýchkoľvek zábran: obchodník Trnka totiž vie, že ho už nechce ani Ficov Smer, pričom nie je vylúčené, že môže byť aj vydieraný. A takíto ľudia nie sú pri svojich rozhodnutiach slobodní.

.áno aj nie
Trnka teda bez problémov obišiel zákon, pričom sa snažil vzbudiť dojem, že na prevod spornej bytovky na podnikateľku Janu Šlachtovú blízku Kočnerovi má úradný mandát (okrúhla pečiatka). Zároveň si však kryl chrbát, keď tvrdil, že naďalej platí zákaz nakladania s nehnuteľnosťou, ktorý vydala špeciálna prokuratúra. Trnka to jednoducho skúsil a čakal, čo urobí zmätený kataster: s tým, že keď to praskne, hodí to na jeho vedenie. „To je akoby ste urobili umelé prerušenie tehotenstva, ale do papierov napíšete, že tehotenstvo stále trvá,“ komentoval Trnkov postup v kauze Glance House prokurátor, ktorý si neželá byť menovaný. Trnkovo konanie je bezprecedentné aj z iného dôvodu: zákon o prokuratúre totiž hovorí, že generálny prokurátor ani jeho námestník nie je nadriadený prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry. To znamená, že Trnka ani nikto iný zGP im nemôže takýmto spôsobom vstupovať do kompetencií. „Teraz sa síce tvári ako samaritán, dobre však vedel, čo môže a čo nie. To nie je o právnom názore, ako tvrdí – s tým majetkom sa jednoducho nemohlo nakladať. Ak by mal pochybnosti, vyžiadal by si stanovisko netrestného odboru GP,“ tvrdí jeden z našich zdrojov.

.o poschodie nižšie
Ak dnes dočasný šéf GP Ladislav Tichý tvrdí, že Trnka by mohol takto konať len vtedy, ak by ho zastupoval, šliape si po jazyku: Trnka (Tichý) totiž môže rozhodovať v kauzách, ktoré patria pod špeciálnu prokuratúru, len ak ide o podanie mimoriadneho opravného prostriedku. Inými slovami, v kauze Glance House jej mohol maximálne napísať svoj názor. Napriek tomu nie je isté, či má šancu prípadné trestné stíhanie Trnku za zneužitie právomocí verejného činiteľa. Polícia totiž bude musieť preukázať, či a komu vznikla jeho konaním škoda, a to môže byť problém. Iné je to s jeho disciplinárnym stíhaním, ktoré sa už malo dávno začať. Okrem protizákonného postupu v kauze Glance House totiž Trnka posiela aj nemiestne odkazy politikom (Žitňanská, Lipšic), čím znevažuje postavenie prokuratúry a znižuje jej vážnosť v očiach verejnosti. „Jeho konanie v tejto kauze je dokonca natoľko závažné, že by mal byť nielen odvolaný z funkcie a disciplinárne stíhaný, ale aj preložený na prokuratúru nižšieho stupňa,“ myslí si jeden z prokurátorov.

.pokrvní bratia
Zdanlivo nepochopiteľný je preto Tichého postoj, ktorý síce priznal, že Trnka konal v rozpore so zákonom, no inak neurobil nič, aby mu poriadne klepol po prstoch. O preložení Trnku na nižší stupeň prokuratúry totiž neuvažuje. „Opatrenia, ktoré som prijal, považujem v súčasnosti za dostatočné,“ reagoval Tichý. Vo vzťahu k Trnkovi to znamená len toľko, že nemôže schvaľovať a podpisovať agendu špeciálnej prokuratúry. Tichého zhovievavosť k Trnkovým prešľapom treba hľadať v minulosti. Za svoju kariéru totiž vďačí práve Trnkovi: Tichý sa stal v roku 2005 jeho prvým námestníkom, keď Trnka z tejto funkcie odstavil Martina Lauka. Okrem toho fakt, že prokuratúra funguje ako obchodná spoločnosť, je už známy viac ako rok. Vlani na jar totiž vyšlo najavo, že Trnka pomohol Tichému, keď podal mimoriadne dovolanie v prospech švajčiarskej firmy Gen Man Ventures, ktorú zastupuje Tichého manželka Danuše (.týždeň č. 20/2011). Firma si od SPP nárokuje preplatenie jednej z tzv. Duckého zmeniek za miliardu korún. Zrejme aj preto má Tichý také pochopenie pre Trnkov postup v kauze Glance House.

.vzťahy so sudcami
Aj samotný Tichý sa navyše minimálne raz nesprával ako zástupca štátu, ale skôr ako biznismen. Aj on totiž podal v podobnom spore mimoriadne dovolanie, na základe ktorého hrozí, že Slovensko zaplatí cyperskej firme s nejasným pozadím až 25 miliónov eur (.týždeň č. 26/2011).
Tichý má zároveň podľa informácií .týždňa nadštandardné vzťahy so sudcom Ústavného súdu Jánom Auxtom, údajne spolu chodia aj na poľovačky. Auxt je pritom jedným zo sudcov, ktorí majú rozhodovať o sťažnosti Jozefa Čentéša, že ho prezident republiky Ivan Gašparovič stále nevymenoval do funkcie generálneho prokurátora. Čentéš však namietol zaujatosť dvoch z troch členov senátu (Auxt, Dobrík), takže rozhodnutie súdu sa odložilo na neurčito. Ak by to neurobil, súd by už zrejme vyhodnotil jeho sťažnosť ako neopodstatnenú, čo by nahrávalo Gašparovičovi a v konečnom dôsledku aj Trnkovi. Tichý tvrdí, že Auxta pozná ako bývalého prokurátora. „Na poľovačke som s ním nikdy nebol, mimopracovné kontakty s ním neudržiavam.“
Tichý ide zatiaľ v Trnkovej línii aj v samotnej kauze Glance House: za prokuratúru síce podal protest voči prevodu bytovky na firmu Gapeja, za ktorou stojí Kočnerov človek Štefan Ágh. Prečo však Tichý nenapadol už Trnkov súhlas s prevodom tejto nehnuteľnosti na spoločnosť CDI, za ktorú vystupuje Kočnerova známa, podnikateľka Šlachtová? Momentálne je síce v pozícii poškodenej, no čo ak súd napokon oslobodí ľudí, s ktorými sa sporí o bernolákovskú bytovku? „Ruka ruku myje,“ komentoval Tichého postoj v kauze Glance House jeden z prokurátorov.

.prečo mlčí Kováčik?
Tichý však tvrdí, že momentálne nemôže urobiť viac, keďže katastrálny spis je u vyšetrovateľa. „Po jeho doručení na GP sa ním opätovne bude zaoberať príslušný prokurátor a rozhodne vo veci.“ Rozpačito pôsobí aj mlčanie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, keďže Trnkov postup bol hrubým zásahom do nezávislosti jeho úradu. „Očakával by som od neho jasné, nekompromisné stanovisko,“ hovorí jeden z našich zdrojov.
Kauza Glance House zanechala hlbokú stopu aj vnútri prokuratúry. Mnohých prokurátorov Trnkov postup pobúril. „Dokedy ho ešte ne- cháme robiť takéto veci? Dokedy sa bude celému Slovensku smiať do tváre? Naozaj neexistuje spôsob, ako ho zastaviť?“ pýta sa rozhorčene jeden z nich. Podľa neho je spomínaná kauza obrazom toho, ako to dnes vyzerá na GP. „Zároveň je to aj odkaz politikom: prokuratúra síce môže fungovať aj bez generálneho prokurátora, ale na kriminálnom základe.“

.pasivita a apatia
Viacerí prokurátori radšej ani na verejnosti nehovoria, kde pracujú. Mnohí sú z celej situácie deprimovaní, vládne apatia a pasivita. „Každý robí len to, čo má a ide domov. Chýba motivácia, keďže mnohí cítia, že takéto kauzy nám veľmi škodia,“ zhodujú sa oslovení prokurátori. Pasivita sa prejavuje aj navonok – Generálna prokuratúra už totiž nevydáva ani tzv. výkladové stanoviská k zákonom a právnym problémom. Naposledy tak urobila minulý rok v júli. Napriek zjavnej nespokojnosti však doteraz nikto z prokurátorov nevystúpil verejne a nepomenoval veci pravým menom. O iniciatíve typu Za otvorenú justíciu, ktorou sa odvážni sudcovia postavili Štefanovi Harabinovi, ani nehovoriac. Situácia už pritom dávno dozrela do štádia, keď treba zaujať jasný postoj: prečo sa slušní prokurátori nedištancujú od Trnku s Tichým? Prečo otvorene nepovedia, že nechcú mať nič spoločné s mafiánskymi praktikami? Prečo sa jednoznačne nepostavia za zvoleného Jozefa Čentéša a nevyvíjajú tlak na prezidenta Gašparoviča?

.čistí a infikovaní trnkovci
„Ísť proti systému má zmysel len vtedy, keď bude za zmenu minimálne polovica prokurátorov, a to nie je,“ bráni sa jeden z nich. Momentálne je vraj situácia taká, že len 30 percent z celkového počtu 900 prokurátorov cíti, že situácia je neúnosná. „Ďalších 20 percent, čo je prakticky celá generálna prokuratúra, s výnimkou asi 10 ľudí, sú čistí trnkovci. Zvyšných 50 percent sú infikovaní trnkovci,“ vysvetľuje ďalší z našich zdrojov.
Tento typ argumentov však čiastočne kríva: aj pred rokom 1989 tu bola len malá skupinka disidentov, ktorá stála proti obrovskej presile. A režim sa napriek tomu zlomil. Oslovení prokurátori však oponujú, že sudcovské iniciatívy ani masové protesty proti Gorile nič zásadné nezmenili. Podľa nich sú navyše vďaka monokratickému systému riadenia prokuratúry v zložitejšej situácii ako sudcovia, ktorí sú formálne nezávislí.

.alibisti a slabosi?
Čo také by však prokurátori riskovali, keby verejne povedali svoj názor? Nevôľu nadriadených, možno trochu viac práce a menšie, prípadne žiadne odmeny? Určite to nie je príjemné, ale bola by to až taká neznesiteľná obeta? Prečo sa dokázali vzoprieť desiatky sudcov, ale prokurátori nie? „Asi sme slabosi,“ priznáva napokon jeden z nich. „Mnohí sú alibisti, taktizujú a vyčkávajú, ako sa situácia vyvinie. Každý zvažuje, do čoho pôjde, aby si neublížil. Nikto nechce dopadnúť ako sudcovia Majchrák či Lauková,“ dodáva ďalší z prokurátorov.
Prokuratúra je dokonca v takom rozklade, že aj viacerým slušným prokurátorom je už v podstate jedno, kto príde po Trnkovi. „Nech príde hocikto, len nech sa skončí táto neistota,“ hovorí jeden z nich. Problém je, že najbližšie k funkcii šéfa prokuratúry má momentálne Jaromír Čižnár, hoci Fico ešte s jeho nomináciou váha. Tento prokurátor totiž nemá dobré vystupovanie – navonok pôsobí ako zlostný, nahnevaný muž, čo nie je v línii politiky s ľudskou tvárou, ktorú teraz razí Smer.

.zobuďte sa
Podľa niektorých zdrojov síce Čižnár vie odolať tlaku, takže by nemusel ísť Smeru automaticky po ruke. Súčasne je to však jednoznačne Ficov človek, takže nemožno čakať žiadne zázraky. Prokuratúra pod jeho vedením by zrejme nerobila také vylomeniny ako Trnka, no ani by nijako nevytŕčala (model Borec), čo by pre skorumpovaných politikov či oligarchov nebola až taká zlá správa.
Prokuratúra by teda ďalších sedem rokov viac-menej len prešľapovala na mieste. Ak sa tu nenájde aspoň skupinka prokurátorov, ktorí sa tomu – pod vlastnými menami a tvárami –postavia zoči-voči, šanca na skutočnú zmenu pomerov v krajine je nulová.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite