Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Prach ešte nestihol prikryť jeho posledné výpady v dvoch pôvabných rúhačských filmoch Guya Ritchieho ani bravúrny britský aktualizačný seriál Marka Gatissa a Stevena Moffata a už je tu Sherlock Holmes znova. Najprv sprostredkovaný – séria detektívok Gylesa Brandretha, snažiaca sa čitateľovi vnútiť síce bizarnú, ale o to fascinujúcejšiu predstavu, že Arthur Conan Doyle písal Sherlocka Holmesa podľa Oscara Wilda – v sérii románov, z ktorých sa v češtine objavili zatiaľ dva – Oscar Wilde a Vraždy za svitu svíčky a Oscar Wilde a Kruh smrti.

A potom priamy, ktorý sa Sherlocka vôbec nesnaží skrývať. Americký seriál Elementary síce má aspoň toľko slušnosti, že na Holmesa neodkazuje priamo v názve, ale keď sa človek začne dívať, okamžite mu je jasné, ktorá bije. Sherlock Holmes v súčasnosti, v New Yorku, kam sa prišiel liečiť z alkoholizmu. Nie je to však jeho jediná psychiatrická diagnóza. Ponúka sa hneď niekoľko ďalších a všetky sú pochopiteľné, jeho Watson sa totiž krstným menom nevolá John, ale Joan.
Áno, Dr. Watson je v Elementary žena! A keď už sypeme soľ do rany, urobme to naraz. Veru, ide tam aj o sex, čo je v súvislosti so Sherlockom veľmi nedôstojná predstava. Lenže, svätý Doyle, ktorý musíš rotovať v hrobe ako kolovrátok, odpusť, ono im to, sviniam, parazitom americkým, funguje. Pilot bol síce iba o diváckej bolesti, ale s každou ďalšou epizódou je to lepšie.
A nakoniec, ako veľké finále, je tu román Grahama Moora Sherlock. Debut, ale náramne vypiplaný, Holmesovský posttext, ktorý oddeľuje zrno od pliev. Holmes je po smrti, spí s rybami na dne Reichenbašských vodopádov, Artur Conan Doyle už ho mal aj tak plné zuby. Teraz pre zmenu začína vyšetrovať on, spolu s priateľom Bramom Stokerom, brutálne vraždy protofeministiek. V druhej rovine sa vyšetruje vražda literárneho vedca, ktorý zasvätil život skúmaniu Doylovho diela. Podľa stôp, ktoré vrah zanechal, vieme, že i on je veľkým Holmesovým fanúšikom. Čím viac sa skutoční holmesológovia vyznajú, tým viac budú chrochtať blahom. Ostatní nebudú vedieť, o čom si vlastne čítajú, ale nevadí, lebo Moorov Sherlock môže byť tým najlepším iniciačným holmesologickým románom vôbec. A seriály idú zrazu bokom, vždy je najlepšie Holmsa si čítať. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite